Hasotti: Baconschi trebuie sa-si dea demisia

Miercuri, 21 Septembrie 2011, ora 13:38
886 citiri
Hasotti: Baconschi trebuie sa-si dea demisia
Foto: campanieautism.wordpress.com

Dezbaterile din plenul Senatului pe declaratia politica privind aderarea la spatiul Schengen au indicat miercuri o responsabilitate a ministrului de Externe in ceea ce priveste un eventual esec al aderarii Romaniei la spatiul Schengen, liberalul Puiu Hasotti cerandu-i demisia lui Teodor Baconschi.

In urma propunerii senatorului Cristian Diaconescu privind adoptarea unei declaratii a Senatului despre aderarea Romaniei la spatiul Schengen care sa sublinieze indeplinirea criteriilor tehnice, a fost declansata o dezbatere in plen fata de responsabilul privind un probabil esec al aderarii. Astfel, principalul responsabil a fost indicat de opozitie ca fiind ministrul de Externe, Teodor Baconschi, de remarcat fiind ca niciun parlamentar al puterii nu i-a luat apararea ministrului de Externe.

Senatorul PSD, Dan Sova, a sustinut ca declaratia politica pe Schengen a Senatului nu trebuie sa implice vreo responsabilitate in eventualitatea unui esec al aderarii la spatiul Schengen.

"Fireste ca initiativa dnului Diaconescu este una binevenita, Parlamentul Romaniei trebuie sa aiba o pozitie fata de acest lucru, dar in acelasi timp nu as vrea sa se inteleaga ca Parlamentul Romaniei isi asuma vreo responsabilitate in fata acestui esec. Neaderarea la spatiul Schengen este o chestiune care priveste exclusiv Executivul, el este cel care a ratat acest obiectiv", a spus Sova. El a mai precizat ca Guvernul roman ar fi avut obligatia sa se mute in Olanda si sa-i convinga pe oficialii acestei tari ca nu exista niciun motiv sa nu adere Romania la spatiul Schengen. Senatorul PSD a precizat ca eforturile executivului ar fi trebuit sa fie mai mari, iar actiunea privind coruptia din vami ar fi trebuit dusa la capat.

"In legatura cu problema Schengen, permanent ni s-a spus ca nu e nicio problema, ca o sa aderam la Schengen prin aer, ca o sa aderam pe sub pamant, ca o sa aderam partial color, ca o sa facem alte lucuri, astazi suntem pusi intr-o situatie imposibila(...) Cred ca ar trebui sa fie un semnal de alarma mai putin pentru Olanda, si mai mult pentru Executivul roman", a mai spus Sova.

Vasile Blaga: Romania indeplineste criteriile de aderare

De asemenea, senatorul PDL, Vasile Blaga, a subliniat ca Romania indeplineste din punct de vedere tehnic criteriile de aderare cu mult mai bine decat alte state ale UE, dand exemplul aeroporturilor din Sibiu si Cluj. Blaga a mentionat ca in cazul Schengen se discuta de fapt de probleme politice, fapt care face necesara o declaratie politica din partea Parlamentului.

Senatorul PNL, Mircea Diaconu, a sustinut ca el personal nu va vota aceasta declaratie politica intrucat este "impur", facand referire la o ancheta ANI in care a fost acuzat de conflicte de interese.

"Eu personal nu am sa votez acest demers, adica am sa fiu impotriva sa pentru ca sunt impur, in clipa in care voi fi si eu integru voi putea sa votez si eu lucruri de tipul asta. Nu pot sa bat obrazul nimanui, nici in tara nici in afara sa, cata vreme eu insumi sunt o problema a acestei numite integritati. Sigur, pot vota din plin oameni ca dnul Pasat, de exemplu, care este perfect integru din punct de vedere ANI", a mentionat Diaconu.

Liderul grupului PNL, Puiu Hasotti, a sustinut ca de fapt esecul privind aderarea la Schengen este un lucru care ii trebuie imputat ministrului de Externe, Teodor Baconschi. "Cred ca MAI si-a facut treaba, a facut o treaba buna, dinainte de 2004, dar la ministerul de Externe ne aflam in fata unei catastrofe, acesta este cuvantul. Pentru ca stiu ca din martie anul trecut, si ma uit la dnul senator Blaga si ma aproba, erau semnale din martie anul trecut ca Romania nu va intra in spatiul Schegen, din primavara acestui an stiam obiectiunile Germaniei si ale Frantei", a spus Hasotti. Liderul grupului PNL a sustinut ca Baconschi nu a facut nimic si ca "nu a fost o activitate dezastruoasa pentru ca nu a facut nimic". "Un singur cuvant mai este valabil pentru dnul ministru Baconschi: demisia!", a spus Hasotti, fara ca vreun senator din tabara puterii sa-i ia apararea ministrului de Externe.

Pe de alta parte, Cristian Diaconescu a mentionat ca este de acord ca in textul declaratiei politice, la final, sa se precizeze ca documentul este un semnal adresat nu numai parlamentelor altor state UE, dar si Executivului de la Bucuresti pentru a-si indeplini obligatiile interne si internationale.

Quarterly Report - Editia 4

Ironii din partea premierului Ciolacu, după bătaia din Parlament dintre Roman și Vîlceanu. "E de cascadorii râsului" VIDEO
Ironii din partea premierului Ciolacu, după bătaia din Parlament dintre Roman și Vîlceanu. "E de cascadorii râsului" VIDEO
Incidentul petrecut în plenul Camerei Deputaţilor între parlamentarii liberali Florin Roman şi Dan Vâlceanu este "de cascadorii râsului", a declarat, marţi, 21 mai, premierul Marcel Ciolacu....
Sabia lui Ștefan cel Mare s-ar putea întoarce în România, crede Marcel Ciolacu. "Avem discuţii pe acest subiect" VIDEO
Sabia lui Ștefan cel Mare s-ar putea întoarce în România, crede Marcel Ciolacu. "Avem discuţii pe acest subiect" VIDEO
Aflat într-o vizită oficială în Ankara, premierul Marcel Ciolacu spune că a purtat discuţii cu partea turcă în vederea restituirii către România a sabiei domnitorului moldovean Ştefan...
#aderare Schengen, #ministru Externe Baconschi, #adoptare declaratie Senat, #senator , #senator