Hasotti: Curtea Constitutionala s-a facut inca o data de ras

Duminica, 28 Noiembrie 2010, ora 16:06
1152 citiri
Hasotti: Curtea Constitutionala s-a facut inca o data de ras

Senatorul PNL Puiu Hasotti a declarat duminica, la Constanta, intr-o conferinta de presa, ca deciziile Curtii Constitutionale (CCR) referitoare la legea educatiei au pus institutia intr-o lumina proasta si ca CCR a devenit cel mai important for legiuitor din Romania.

"Curtea Constitutionala s-a facut inca o data de ras prin hotararea pe care a dat-o, prin care Guvernul poate sa continue asumarea raspunderii. Sigur, in situatia in care premierul Emil Boc nu va retrage proiectul, si nu-l va retrage, opinia mea este ca semnatarii motiunii trebuie sa-si retraga semnaturile si, dupa publicarea legii in Monitorul Oficial, sa atace la Curtea Constitutionala o serie de prevederi.

Curtea Constitutionala a devenit cel mai important for legiuitor din Romania. As putea spune ca Parlamentul Romaniei este tricameral Camera Deputatilor, Senatul si Curtea Constitutionala", a declarat acesta.

Hasotii a subliniat ca, in opinia sa, viitoarea Constitutie trebuie sa prevada pentru Curtea Constitutionala posibilitatea de a da doar avize consultative si sa lase Parlamentul sa legifereze.

Senatorul a mai prezentat, referitor la legea educatiei nationale, un raport elaborat de Centrul European de Studii pe Probleme Etnice al Academiei Romane.

"In raport se arata in mod indirect sa sunt texte neconstitutionale. Citez: limba romana nu poate fi predata ca limba straina, deoarece are statut de limba functionala si este mijlocul prin care comunitatea se poate integra in societatea si economia nationala. Legea trebuie pusa in acord cu dreptul european si cu cel national prin eliminarea abordarii colective a chestiunii minoritatilor astfel incat drepturile individuale sa nu fie interpretate ca drepturi colective.

In Europa democratica este respinsa ideea etno-nationalismului si autonomiei ca scop in sine, ca expresie a unei ideologii. Aplicarea acestor prevederi vor consacra statutului limbii romane ca element marginal in educatie minoritatilor nationale conferindu-i caracter de limba straina.

In prezent, regimul de limba straina este aplicat exclusiv studentilor straini veniti in Romania cu burse de studiu si nicidecum cetatenilor romani, limba fiind principalul factor de coerenta administrativa in societate si stat", a citat Puiu Hasotti.

Interesul national

Liberalul a mai afirmat ca UDMR nu are nicio vina pentru modul in care arata legea si ca singuul vinovat este PD-L, care "face tranzactii cu interesul national".

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a decis, miercuri, 24 noiembrie, ca exista confict juridic intre Guvern si Parlament generat de refuzul Legislativului de a dezbate motiunea impotriva asumarii Legii Educatiei si a decis ca motiunea, odata depusa, trebuie dezbatuta conform Constitutiei. Decizia de admitere a sesizarii premierului Emil Boc a fost luata cu majoritate de voturi de judecatorii CCR.

Citeste si:
Ciolacu: ”PSD e mai Steaua, PNL e mai Dinamo. Când mergeau la echipa naţională toată lumea lucra pentru ţelul comun”
Ciolacu: ”PSD e mai Steaua, PNL e mai Dinamo. Când mergeau la echipa naţională toată lumea lucra pentru ţelul comun”
Marcel Ciolacu a comparat PSD şi PNL cu Steaua şi Dinamo, explicând că cele două rivale atunci când jucătorii lor ajungeau la echipa naţională conlucrau pentru ţelul comun....
Fugarul Cristian Rizea, viață de lux în Republica Moldova. Ce afaceri intenționează să facă fostul deputat PSD peste Prut VIDEO
Fugarul Cristian Rizea, viață de lux în Republica Moldova. Ce afaceri intenționează să facă fostul deputat PSD peste Prut VIDEO
Ex-deputatul PSD, Cristian Rizea, condamnat definitiv în România la închisoare pentru corupţie, s-a refugiat în Republica Moldova unde şi-a procurat o casă de peste 450.000 de euro. Mai...