Hasotti: Pacat ca nu e o lege prin care sa i se retraga cetatenia romana lui Tokes

Miercuri, 01 Iunie 2011, ora 17:56
658 citiri
Hasotti: Pacat ca nu e o lege prin care sa i se retraga cetatenia romana lui Tokes

Liderul grupului PNL din Senat, Puiu Hasotti, a afirmat miercuri in plenul acestei camere ca este "pacat" ca nu exista o lege prin care sa i se poata retrage lui Laszlo Tokes cetatenia romana, pentru ca se dovedeste "un mare anti-roman".

Hasotti a intervenit in dezbaterile din plenul Senatului pe marginea unei propuneri legislative a senatorului PSD Lia Olguta Vasilescu prin care se constituie o comisie interministeriala care avizeaza schimbarea denumirilor de strarzi de catre autoritatile locale.

"Daca Parlamentul ar fi avut o atitudine la vremea aceea (cand Hasotti a propus adoptarea unei declaratii politice a Parlamentului ca reactie a afirmatiile unor oficiali ai Ungariei, n.r.), ieri, nu s-ar fi intamplat la Bruxelles ce s-a intamplat, adica intr-o locatie care apartine statului maghiar s-a infiintat asa-zisa comisie a Tarii Secuilor.

Denumirea de Tara a secuilor nu a existat si nu exista in istoriografia romaneasca. Cine a facut acest lucru? In primul rand dnul Laszlo Tokes, de care in mod judicios s-au despartit distinsii nostri colegi de la UDMR, asa cum si noi ne-am despartit de Corneliu Vadim Tudor intotdeauna. Dnul Tokes care a ajuns insa vicepresedintele Parlamentului European cu voturile dvs, a colegilor de la PDL, si care se manifesta in continuare, in permanenta, ca un mare anti-roman. Pacat ca nu exista o lege prin care sa i se poata retrage cetatenia romana, dar asta-i viata", a sustinut Hasotti.

Potrivit unui comunicat de presa remis marti NewsIn, pe 1 iunie se deschide Biroul de Reprezentanta al Tinutului Secuiesc in Bruxelles, avand sediul in Casa Regiunilor Maghiare, context in care, pe 31 mai, europarlamentarii UDMR Sogor Csaba, Tokes Laszlo si Winkler Gyula au organizat o recept ie in cladirea Parlamentului European din Bruxelles. La evenimentul la care a participat si Tanczos Barna, secretar de stat in cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, au luat cuvantul presedintii consiliilor judetene care au initiat deschiderea biroului: Borboly Csaba, presedintele Consiliului Judetean Harghita si Tamas Sandor, presedintele Consiliului Judetean Covasna.

Initiativa deschiderii unui Birou a starnit controverse in Romania. Ministrul de externe Teodor Baconschi a declarat marti ca lansarea unei reprezentante a "Tinutului Secuiesc" la Bruxelles este un demers care deranjeaza si la nivel bilateral, exprimandu-si increderea ca Budapesta va intelege "sensibilitatea" partii romane si nu va supralicita acest caz.

Citeste si:
Ciolacu, mesaj pentru liderii PNL: „PSD se retrage de la guvernare, dacă nu se respectă un acord politic asumat”
Ciolacu, mesaj pentru liderii PNL: „PSD se retrage de la guvernare, dacă nu se respectă un acord politic asumat”
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a afirmat miercuri seară, 1 decembrie, că partidul pe care îl conduce exclude ipoteza răsturnării propriului guvern prin moţiune de cenzură, dacă PNL nu...
Alexandru Rafila cere reîmpărțirea atribuțiilor între DSU și Ministerul Sănătății: ”Trebuie să găsim o cale de mijloc, echilibrată”
Alexandru Rafila cere reîmpărțirea atribuțiilor între DSU și Ministerul Sănătății: ”Trebuie să găsim o cale de mijloc, echilibrată”
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat miercuri, 1 decembrie, că se va ajunge în curând la o soluție în ceea ce privește reîmpărțirea atribuţiilor între Departamentul...