Puiu Hasotti: PNL are multe persoane potrivite pentru functia de premier - Interviu

Luni, 25 Aprilie 2011, ora 16:38
3442 citiri
Puiu Hasotti: PNL are multe persoane potrivite pentru functia de premier - Interviu

"Demisia este o floare rara in politica romaneasca, mai ales la PD-L", sustine liderul senatorilor PNL, Puiu Hasotti. El a declarat, intr-un interviu pentru Ziare.com, ca demisia lui Nelu Ioan Botis din fruntea Ministerului Muncii nu a fost una de onoare. Daca ar fi fost asa, spune Hasotti, ar fi trebuit sa aiba loc cu mult timp inainte.

Liderul senatorilor PNL a mai vorbit si despre referendumul pentru Legea Capitalei. In opinia lui, totul a pornit de la o idee corecta, dar a degenerat intr-un referendum cu intrebari penibile.

Intrebat pe cine va sustine USL la Primaria Capitalei, Hasotti a spus ca, daca nu se va gasi un candidat care sa castige Capitala, ar trebui ca Uniunea sa il sprijine pe Sorin Oprescu. Asta doar in situatia in care sondajele ar arata ca acesta ar invinge candidatul PD-L, subliniaza liberalul.

In ceea ce priveste alegerile din PD-L, Puiu Hasotti spune ca pe liberali nu ii intereseaza cine va castiga conducerea partidului, precizand, insa, ca Theodor Paleologu candideaza "sa se afle in treaba".

Pe de alta parte, liderul senatorilor PNL este optimist in ceea ce priveste viitorul USL in Parlament si spune ca dupa alegerile din 2012 Uniunea va avea in jur de 60% cu tendinta de a creste in functie de legea electorala care va fi data.

Cum comentati demisia ministrului Muncii, Nelu Ioan Botis? In urma cu cateva zile declarati ca nu credeti ca isi va da demisia.

Nu credeam pentru ca este in comportamentul politic general al pedelistilor sa nu isi dea demisia. Monica Ridzi nu si-a dat demisia, Roberta Anastase nu si-a dat demisia si lista poate continua. Faptul ca si-a dat demisia, din punctul meu de vedere, este un lucru cat se poate de firesc, banal intr-o tara civilizata. Dar aici ar mai fi de adaugat un lucru. Cu o zi inainte de a-si da demisia, premierul Emil Boc ii facea elogiul domnului Botis. Spunea ca este un om cu o mare probitate morala. Daca este asa, de ce i-a semnat demisia?

Vreau sa subliniez ca nu a fost o demisie de onoare. Daca ar fi fost o demisie de onoare ar fi trebuit sa se produca cu mult timp inainte. Din pacate, demisia este o floare rara in politica romaneasca si mai ales la PD-L.

Textele celor doua motiuni simple pe care USL a anuntat ca le va depune, pe agricultura si sanatate, in ce stadiu se afla? Sunt finalizate?

Textele sunt finalizate, se vor depune miercuri. Cea pentru agricultura la Senat si cea pentru sanatate la Camera Deputatilor.

Cu referendumul pentru Legea Capitalei sunteti de acord?

Totul a pornit de la o idee corecta. Adica daca este sau nu nevoie ca Bucurestiul sa aiba sectoare cu primari care sa fie ordonatori principali de credite. Totul a degenerat, insa, intr-un referendum cu intrebari penibile, jenante, care ar putea fi puse la modul general pentru orice oras al lumii. Cine nu doreste o capitala mai curata cu o circulatie mai buna, cu investitii mai bune si asa mai departe. In toata lumea, chiar si in cel mai dezvoltat oras din lumea aceasta, ar presupune intrebari cu raspunsuri pozitive. Dar, asa cum este formulat, totul se arunca intr-un penibil grotesc de care au dat dovada consilierii PD-L.

USL va veni cu un candidat propriu la alegerile pentru Primaria Capitalei sau il va sustine pe Sorin Oprescu?

In primul rand trebuie respectat protocolul. In al doilea rand trebuie adoptata strategia prin care PD-L sa nu castige sub niciun chip. Nici Capitala si sa castige cat mai putin. Daca se poate, niciun fel de primarie. Asadar, USL va avea un candidat propriu. Daca acesta, conform sondajelor de opinie, va fi capabil sa castige Primaria Bucuresti, sau in opinia mea, teoretic vorbind, in situatia in care Sorin Oprescu va fi singurul candidat care ar putea sa invinga PD-L, acesta va trebui sa fie sprijinit. Asadar, in situatia in care USL nu va gasi un candidat care sa castige Capitala, cred ca ar trebui sa il sprijine pe Sorin Oprescu in situatia in care sondajele ar arata ca acesta ar invinge candidatul PD-L.

Despre alegerile din PD-L ce parere aveti? PNL pe cine prefera? Cu cine ar colabora mai bine, cu Emil Boc, Vasila Blaga sau Theodor Paleologu?

Domnul Paleologu candideaza respectand ceea ce spunea Petre Tutea: aflarea in treaba la romani. S-a aflat si el in treaba. PNL are un protocol cu PSD si PC. Este Uniunea Social Liberala constituita si ne este absolut indiferent cine va castiga conducerea PD-L.

Cum va arata viitorul Parlament, dupa alegerile din 2012?

Este in functie de Legea electorala care va exista. Daca va exista o Lege electorala cu compensare sau daca va exista Legea electorala solicitata de presedintele Traian Basescu cu sistem englezesc: castigatorul ia tot. Adica cel care va castiga colegiul respectiv, indiferent cat va avea, sa se duca in Parlament. Sau daca se va reveni la votul pe lista. Nu se stie. In functie de legea electorala pe care o vom avea, Parlamentul va arata intr-un fel sau altul. In orice caz, nu vad cum PD-L ar putea atinge 15-17%.

Cu siguranta USL va avea in jur de 60% cu tendinta de a creste in functie de legea electorala care va fi data si ramane de vazut daca UDMR va intra in Parlament. Nu cred ca PRM ar putea sa intre in Parlament si sper din inima sa nu intre pentru ca este un factor politic perturbator. Si sanse pentru alta formatiune politica, cel putin in momentul de fata, nu vad. Nici pentru asa-zisul Partid al Poporului.

PNL are o persoana potrivita pentru functia de premier?

PNL are multe persoane potrivite pentru functia de premier, dar inainte de toate are un protocol cu PSD pe care trebuie sa il respectam.

In PD-L se discuta ideea ca presedintele de partid sa nu fie si premier. Credeti ca este o idee buna care ar trebui aplicata de toate formatiunile politice?

Nu. Este o idee de conjunctura si o varianta care intra in contextul bataliilor dintre Emil Boc si Vasile Blaga. Nu cred ca un premier nu poate fi si presedinte de partid, cu conditia sa fie un premier bun si un presedinte de partid competent. De exemplu cum a fost Calin Popescu Tariceanu care a imbinat perfect calitatea de presedinte al partidului cu cea de prim ministru.

Munceste Crin Antonescu? A fost criticat de presa pentru faptul ca nu munceste.

Crin Antonescu este presedintele unui important partid parlamentar. Nu vad de ce trebuie sa invocam tot timpul munca lui Crin Antonescu care trebuie sa fie neaparat legata de o activitate parlamentara intensa. Ceea ce ar trebui insa sa observam este ca din pacate Parlamentul si Camera Deputatilor si Senatul si-au facut un program, multumita presiunilor si deciziilor PD-L din cele doua Birouri Permanente, prin care prezenta senatorilor nu trebuie sa fie de 5-6 ore pe saptamana. Sunt voturile finale din plen, de luni si miercuri cate o ora, si munca in comisii. Sunt comisii care au mai multa sau mai putina incarcatura.

Asadar ar trebui sa vedem mai intai de ce PD-L a preferat sa existe un Parlament mai mult sau mai putin formal, de ce PD-L prefera sa guverneze cu ordonante de urgenta, de ce PD-L prefera asumarea de raspunderi si apoi sa vedem de ce un presedinte de partid care are nenumarate intalniri politice vine sau nu la Parlament. Eu insa intreb de ce nu observa presa faptul ca parlamentarii care sunt ministri vin cel mai putin in Parlament. Unde sunt domnii Igas, Ariton, Marko Bela, Anca Boagiu? Nu sunt dansii si senatori? Nu trebuie sa voteze legile? Trebuie sa isi voteze inclusiv legile pe care le dau.

In momentul in care USL va ajunge la Putere ce se va intampla cu toate legile pe care Guvernul Boc si-a angajat raspunderea?

Eu nu sunt adeptul eliminarii tuturor acestor legi prin legi de abrogare. Sunt insa adeptul ca o lege sa fie adoptata dupa o dezbatere parlamentara foarte serioasa. Asadar, din punctul meu de vedere, maniera prin care o lege este adoptata prin asumare, este una profund gresita. De asemenea, cred ca ordonantele de urgenta abunda in timpul guvernelor Boc. Sunt o serie de articole din aceste nenumarate legi care pot fi prezervate, sunt altele care nu pot fi. Nu sunt adeptul eliminarii fara niciun fel de discutie a tuturor prevederilor acestor legi. De exemplu, la Legea Educatiei sunt unele prevederi corecte si sunt altele care cu siguranta ar trebui eliminate. Cele doua Coduri, cel penal si civil. Aici, eventual, mici retusuri trebuie facute.

Spuneti trei motive pentru care romanii ar trebui sa voteze candidatul USL la presedintie la viitoarele alegeri.

Onestitate, competenta si pentru ca este singura sansa de a scapa de actualul regim.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#ministrul Muncii demisie, #demisie politica PDL, #Parlament USL Hasotti , #stiri Puiu Hasotti
Comentarii
Poza Kiatra-Neamt
Kiatra-Neamt
rank 5
IMUNITATEA POLITICA - trebuie ELIMINATA....- alfel indiferent cine va veni la PUTERE - tot la fel va proceda....
Poza omuldinpekin
omuldinpekin
rank 3
Lingaul de Puiu Hasotti, sluga prea-plecata a Antenescului ar trebui sa se abtina de la a face recomandari.