Modalitatea prin care un șofer poate afla câte puncte de penalizare a acumulat

Duminica, 25 Februarie 2024, ora 07:12
3294 citiri
Modalitatea prin care un șofer poate afla câte puncte de penalizare a acumulat
Permisul de conducere se suspendă automat când șoferul este penalizat cu 15 puncte FOTO IGPR

Conform Codului rutier, cuantumul amenzilor rutiere este determinat de valoarea numărului punctelor amendă primite. Ținând cont de faptul că acumularea unui număr de 15 astfel de puncte se soldează cu suspendarea permisului de conducere pe o perioadă de 30 de zile este important să poți verifica dacă și câte puncte de penalizare rutieră ai acumulat.

Șoferii au dreptul să obțină istoricul sancțiunilor la regimul circulației pe drumurile publice în una din următoarele modalități:

de pe site-ul Inspectoratului General al Poliției Române;

de la orice structură de poliție rutieră.

Prima variantă este metoda clasică, care presupune deplasarea la Poliție, depunerea unei cereri și revenirea pentru obținerea unui răspuns este în continuare valabilă.

O altă variantă, intermediară din punct de vedere al simplității demersului, ar fi aceea a depunerii unei cereri pe mail, adresată serviciului Poliției rutiere din zona unde domiciliezi. Timpul de așteptare necesar primirii unui răspuns poate ajunge până la 15 zile, însă primirea documentului se va face personal, la ghișeu. Lista adreselor de e-mail ale serviciilor de poliție rutieră poate fi consultată aici, scrie avocatnet.ro.

Cea mai simplă metodă prin care poți afla aceste informații este, începând de anul trecut, interogarea online a două portaluri care au acces la baza de date a poliției rutiere: hub.mai.gov.ro (unde, pentru obținerea datelor de logare este necesară o deplasare la poliție), fie pe ghiseul.ro (nu este nevoie de deplasare la autorități).

Astfel, cel mai simplu mod de a afla câte puncte de penalizare ai acumulat până în momentul interogarii este prin intermediul aplicației ghiseul.ro (pe telefonul mobil) sau direct, prin intermediul unui browser, de pe calculator.

Este necesară fie autentificarea (pentru cei care au deja cont), fie crearea unui cont nou. Crearea unui cont nou presupune câțiva pași simpli, procedura fiind destul de ușoară și intuitivă.

Pentru aceasta, ai nevoie de datele de buletin, acces la o adresa de email și un card bancar valid (serviciul este gratuit, însă procedura de înființare a unui cont nou presupune, în cadrul unuia dintre pașii intermediari, menționarea datelor unui card bancar).

După îndeplinirea acestor formalități, ghișeul.ro pune la dispoziție o serie de informații printre care dacă și câte puncte de penalizare ai acumulat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#puncte penalizare, #amenda soferi centura, #ghiseul ro , #soferi