Învățătoare judecată pentru că a pălmuit o elevă care s-a pierdut de grup, în excursie. De ce a declarat-o judecătorul nevinovată

Sambata, 13 Mai 2023, ora 03:40
6323 citiri
Învățătoare judecată pentru că a pălmuit o elevă care s-a pierdut de grup, în excursie. De ce a declarat-o judecătorul nevinovată
Elevii au fost în excursie în 1 iunie 2019 FOTO Pixabay

O învățătoare din Deva trimisă în judecată pentru purtare abuzivă, cu acuzația că i-a dat două palme peste față unei eleve de opt ani care s-a pierdut de grup în timpul unei excursii, a fost declarată nevinovată. Sentința nu este definitivă.

Judecătoria Deva a pronunțat o primă sentință într-un dosar de purtare abuzivă în care a fost trimisă în judecată o învățătoare acuzată că a pălmuit o elevă, în timpul unei excursii cu școala.

Incidentul a avut loc în 1 iunie 2019. Învățătoarea a mers cu elevii într-o excursie, iar la un moment dat, fiind aglomerație, trei dintre elevi, în vârstă de opt ani, s-au pierdut de grup. Învățătoarea a dus grupul de elevi la microbuz și a plecat în căutarea dispăruților. După aproximativ un sfert de oră s-a întors la microbuz și i-a găsit pe elevii rătăciți la mașină.

Una dintre elevele pierdute de grup spune că în momentul în care a ajuns la microbuz învățătoarea i-a dat fiecăruia dintre elevii care s-au pierdut câte două palme peste față. Când eleva a ajuns acasă, părinții s-au dus cu ea la Medicină Legală și au obținut un certificat medico-legal din care a reieșit că „că persoana vătămată prezintă o leziune traumatică la nivelul obrazului stâng care s-a putut produce prin lovire cu corp dur şi necesită pentru îngrijire 1-2 zile”.

În urma plângerii penale făcute de părinți, învățătoarea a depus plângere penală pentru purtare abuzivă, iar învățătoarea a fost trimisă în judecată. Procurorul a arătat că învățătoarea „avea obligaţia de a veghea asupra persoanei vătămate, iar faptul că persoana vătămată a venit din excursie cu leziuni traumatice fără să existe o altă justificare, confirmă faptul că inculpata a lovit-o pe minoră”

Bătaia, confirmată doar de victimă

Părinții celorlalți doi copii pierduți de grup, martori în dosar, au declarat că minorii le-au comunicat că ei nu au fost loviţi şi nici nu au observat ca un alt coleg să fi fost lovit. Probele de la dosar nu au convins judecătorul că învățătoarea a lovit-o pe elevă, fiind mai multe neconcordanțe între declarațiile fetei și ale martorilor.

„Minora a declarat în cursul urmăririi penale că ea şi colegii ei s-au pierdut de grupul de elevi, dar au reuşit să găsească microbuzul care îi transportase în excursie după 15 minute de căutări, astfel că s-au întors singuri la mijlocul de transport, moment în care inculpata i-a lovit cu palma peste faţă pe cei doi băieţi de câte două ori şi pe fetiţă tot de două ori, toată acţiunea întâmplându-se în afara microbuzului”.

În faţa instanţei, părinţii persoanei vătămate, au declarat, din datele obţinute de la fiica lor la întoarcerea din excursie, că cei doi băieţi ar fi fost pălmuiţi în afara autocarului, după care inculpata ar fi urcat în autocar şi ar fi aplicat două lovituri cu palma peste faţă fiicei lor”, a arătat judecătorul una dintre necondordanțe.

În plus, judecătorul a mai arătat că părinții fetei care s-a plâns că a fost bătută au declarat la proces că la preluarea minorei de la autocar, la finalul excursiei, atât fiica lor, cât şi ceilalţi copii erau speriaţi, plângeau, erau în stare de şoc, iar fiica lor, de frică, ar fi urinat pe îmbrăcăminte.

„Aceste detalii, pe care instanţa le consideră greu de trecut cu vederea, dificil să fi rămas neobservate de ceilalţi martori, nu au fost relatate în declaraţiile date de cei doi martori, părinţii persoanei vătămate, date în cursul urmăririi penale şi nici nu au fost relatate de vreun alt martor dintre cei care au însoţit copiii în excursie”, a mai reținut judecătorul.

De asemenea, judecătorul a mai arătat că faptul că învățătoarea a refuzat testul cu detectorul de minciuni nu poate fi interpretată ca probă a nesincerităţii ei, „în primul rând pentru că testul poligraf nu constituie mijloc de probă admis de lege, iar în al doilea rând pentru că şi martorii ……..(părinții fetei) au refuzat testul poligraf”.

„Dacă am admite susţinerea procurorului că refuzul supunerii la testul poligraf este o dovadă a nesincerităţii, atunci ambele grupuri cărora li s-a solicitat testul ar fi suspectate de lipsă de sinceritate, ceea ce este contrar logicii”, a mai arătat judecătorul.

Constatând că nu există probe suficiente pentru condamnarea învățătoarei, Judecătoria Deva a dispus achitarea femeii. Sentința nu este însă definitivă, putând fi atacată cu apel.

Incident uluitor într-o școală din Cluj-Napoca. O elevă a căzut de la etaj în timpul orei de engleză, în prezența colegilor şi a profesoarei
Incident uluitor într-o școală din Cluj-Napoca. O elevă a căzut de la etaj în timpul orei de engleză, în prezența colegilor şi a profesoarei
O elevă de 16 ani a căzut luni, 22 aprilie, de la etajul I al Liceului de Arte Vizuale "Romulus Ladea" din Cluj-Napoca, a suferit traumatisme şi a fost transportată la spital. Incidentul a...
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
#purtare abuziva, #eleva, #invatatoare, #bataie, #excursie , #justitie