Avertismentul BNR: Scăderea puterii de cumpărare pune deja probleme economiei

Joi, 31 Martie 2022, ora 14:42
5011 citiri
Avertismentul BNR: Scăderea puterii de cumpărare pune deja probleme economiei
PIB a regresat cu 0,1% în ultimul trimestru 2022, în condițiile în care consumul gospodăriilor populației rămâne principalul motor de dezvoltare al economiei autohtone.

Scăderea drastică a puterii de cumpărare a avut efecte negative asupra economiei încă de la finele anului trecut, arată Banca Națională – BNR în buletinul lunar pentru luna ianurie, în care vine cu previziuni deloc liniștitoare pentru evoluția economică din 2022.

Atât consumul privat, cât și investițiile, producția industrială și comerțul – practic toate ramurile economiei - se află pe tendințe de depreciere, ca urmare a inflației aflate la valori istorice și a condițiilor economice interne și internaționale, iar BNR nu vede condiții pentru o inversare de dinamică a acestora.

Motorul creșterii s-a gripat

Consumul final al populației și-a atenuat dinamica trimestrială în ultimul trimestru al anului trecut, până la 1,3 %, pe fondul erodării puterii de cumpărare a populației imprimate de creșterea generalizată a prețurilor.

În acest context, cumpărările de bunuri s-au extins într-un ritm modest (circa 0,3 %, variație trimestrială).

Contracții ample au fost vizibile la nivelul produselor de folosință îndelungată (-1,9 %, variație trimestrială), în timp ce modificarea comportamentului de consum în sensul unei preferințe sporite pentru produsele ”marcă proprie” ale principalelor lanțuri comerciale sau pentru magazine de tip discount a contribuit la menținerea în teritoriul pozitiv a dinamicii vânzărilor de bunuri de uz curent (circa 0,6 %).

Pierderea de ritm a cererii de consum este surprinsă și de indicatorul de încredere a operatorilor comerciali, care s-a redus succesiv în a doua parte a anului 2021, până la 4,4 puncte în trimestrul IV, de la nivelul maxim de 11,1 puncte atins în perioada aprilie-iunie.

Nu întâmplător PIB a regresat cu 0,1% în ultimul trimestru 2022, în condițiile în care consumul gospodăriilor populației rămâne principalul motor de dezvoltare al economiei autohtone.

Probleme pentru investiții

De cealaltă parte, și formarea brută de capital fix a înregistrat o nouă contracție în termeni trimestriali (cu 1,5 %).

Investițiile în construcții s-au dinamizat în ultima parte a anului anterior, iar datele pentru luna ianuarie și așteptările operatorilor din primele două luni sugerează o creștere moderată în perioada următoare, atribuită în special lucrărilor inginerești.

Pentru construcțiile de clădiri perspectiva este și mai rezervată, majorarea diferenței dintre prețurile efective și cele precontractate (ca urmare a scumpirii inputurilor) continuând să genereze întârzieri în execuția lucrărilor și amânarea demarării de proiecte noi.

Influențe negative suplimentare, de natura cererii, se prefigurează pe segmentul rezidențial, în asociere cu scăderea puterii de cumpărare a populației și cu înăsprirea condițiilor de creditare.

Producția industrială în declin

În luna ianuarie 2022, volumul producției industriale a înregistrat o decelerare a dinamicii anuale până la 1,1 % (față de 1,9 % în decembrie 2021), cu contribuția exclusivă a sectorului de producție și furnizare de energie electrică, termică și gaze.

În cazul sectorului prelucrător, tendința de intensificare a activității, după declinul sever înregistrat în luna octombrie, a continuat (+0,4% față de decembrie, până la 1,5 % rată anuală), odată cu ameliorarea, posibil temporară, a funcționării lanțurilor globale de aprovizionare.

Industria auto continuă să consemneze dinamici anuale negative, dar mai puțin ample comparativ cu perioada anterioară (-8,1 %).

Comerțul alimentar pierde viteză

Perspectiva pe termen scurt se păstrează rezervată, indicatorul de încredere calculat de DG ECFIN, aferent intervalului februarie-aprilie, rămânând în teritoriul negativ (-1,0 puncte).

Sub efectul erodării puterii de cumpărare a populației, dat fiind contextul inflaționist, activitatea comercială s-a contractat în luna ianuarie 2022 (cu circa 0,5 %, variație lunară).

O scădere semnificativă se remarcă la nivelul comerțului alimentar (-1,8 %), însă traiectoria se va estompa, probabil, semnalele din piață indicând preferința în creștere a populației pentru game de produse mai ieftine.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#putere de cumparare , #BNR