Eroarea comisă de Putin legată de anexarea din Ucraina. Protecția președintelui din Constituție se poate prăbuși brusc

Marti, 07 Februarie 2023, ora 23:15
5112 citiri
Eroarea comisă de Putin legată de anexarea din Ucraina. Protecția președintelui din Constituție se poate prăbuși brusc
Tablou care o înfățișează pe Ecaterina cea Mare în Crimeea în 1787 FOTO: Wilson Center

Toată lumea se așteaptă la o escaladare a războiului în această primăvară - Rusia este pregătită să mobilizeze mai multe trupe, în timp ce Ucraina își va desfășura noile tancuri și artileria, toate în încercarea de a produce un rezultat militar decisiv. Vladimir Putin este cel care pare să dețină mai puține opțiuni, în special, decizia sa de a anexa anumite teritorii, în loc să le ocupe pur și simplu, l-a pus pe Putin la colț.

Atât schimbările constituționale realizate sub conducerea sa - cât și greutatea istoriei rusești - îl pot ține acolo și pot duce la pierderea puterii sale, după peste 2 decenii, potrivit unei analize realizate de Wilson Center.

Cei peste douăzeci de ani la putere ai lui Putin demonstrează că, în mod clar, acesta nu se simte legat de legislația rusă. În 2020, el a rescris Constituția rusă, limitând puterile legislativului, încorporând autonomia locală într-un "sistem unificat de putere publică" și acordându-și o excepție personală de la limita de două mandate consecutive pentru exercitarea președinției, stabilită în legea fondatoare originală a Rusiei din 1993.

Liderul unei țări NATO face un joc dublu, fiind prieten cu Putin: Biden și alianța gata să explodeze împotriva lui

În retrospectivă, însă, modificările constituționale rusești din 2020 ale lui Putin au prefigurat, de asemenea, intențiile sale în Ucraina. Modificările au inclus o dispoziție obscură care interzice Federației Ruse să dea înapoi orice teritoriu declarat ca făcând parte din țară. Inițial, s-a crezut că articolul se referea la Crimeea (și la Insulele Kurile). Cu toate acestea, decizia de a anexa mai multe provincii ucrainene (Donețk, Lugansk, Herson, Zaporojie) în 2022, pune acum această dispoziție într-o nouă lumină.

În esență, Putin nu se poate retrage din aceste provincii - și nici măcar nu poate negocia cu privire la acestea - fără a submina unul dintre noile sale principii fundamentale. Prin urmare, Putin nu poate pur și simplu să declare victoria și să plece acasă, deoarece o astfel de declarație ar duce acum la înstrăinarea pământului "rusesc".

Astfel, observatorii care contemplă orice posibil scenariu de final al acestui război tragic trebuie să ia în considerare faptul că, din punctul de vedere al lui Putin, toată integritatea teritorială a Rusiei - inclusiv provinciile nou anexate - este în joc.

Vulnerabilitatea lui Putin

Cu excepția unei victorii categorice - sau a găsirii rămășițelor mai multor generali ruși din secolul al XVIII-lea pe care să îi comemoreze - Putin nu pare să aibă un plan de rezervă clar pentru supraviețuirea sa politică (și chiar personală). Putin părea să se fi uitat peste umăr atunci când a rescris Constituția în 2020. El a oferit imunitate pe viață oricărui fost președinte, chiar dacă acesta a demisionat sau nu și-a putut termina mandatul. Un fost președinte primește, de asemenea, un loc pe viață în Consiliul Federației, Camera Superioară a Parlamentului rus.

S-ar putea ca inspirația pentru aceste protecții să fi venit de la un alt autocrat de lungă durată al lui Putin, Nursultan Nazarbaiev. Chiar și după ce Nazarbaiev a demisionat din funcția de președinte al Kazahstanului în 2019, după douăzeci și opt de ani de mandat, el a rămas șeful consiliului de securitate kazah, cu statutul constituțional suplimentar de "Lider al națiunii". Ambele aceste titluri - precum și statutul său de senator pe viață - au fost ulterior anulate în 2022, în urma unei izbucniri de violență.

Statele Unite dezvăluie un adevăr sumbru: Numărul real de morți și răniți al Rusiei este colosal în Ucraina

Pericolul pentru Putin de a nu putea să evite soarta lui Nazarbaiev pare să crească pe zi ce trece. Putin trebuie să găsească mai mult de 300.000 de soldați pentru o ofensivă de primăvară, știind că încercările sale anterioare de mobilizare au făcut ca bărbații ruși în vârstă de încorporare să fugă din țară spre orice ieșire disponibilă.

În ultimă instanță, Putin a urmat manualul fiecărui lider rus de succes (Petru cel Mare, Ecaterina cea Mare, Alexandru I), în sensul că moștenirea istorică a celui care conduce națiunea depinde de cât de mult teritoriu a adăugat el sau ea la Imperiul Rus. În schimb, acei lideri care pierd teritoriu sunt invariabil amintiți ca fiind niște ratați. Aceasta a fost soarta lui Mihail Gorbaciov, a cărui reputație a rămas pentru totdeauna diminuată de prăbușirea Uniunii Sovietice.

În mod ironic, Putin pare destinat unei soarte similare cu cea a lui Gorbaciov în ceea ce privește pierderea teritoriilor anexate, cu o singură excepție majoră. El nu va împărtăși laudele universale pe care Gorbaciov le-a primit la moartea sa, ca lider care a încercat să extindă libertățile poporului rus.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#putin anexare ucraina, #teritorii anexate ucraina, #Rusia Crimeea Ucraina, #modificari Constitutie, #constitutie rusia , #Razboi Ucraina