Acorduri secrete între Putin și Erdogan: Cum vrea Rusia să fenteze sancțiunile occidentale cu ajutorul Turciei

Luni, 08 August 2022, ora 11:21
7973 citiri
Acorduri secrete între Putin și Erdogan: Cum vrea Rusia să fenteze sancțiunile occidentale cu ajutorul Turciei
Putin s-a întâlnit cu Erdogan la Soci, pe malul Mării Negre FOTO: Intelli News

Întâlnirea dintre liderul rus, Vladimir Putin și omologul său turc, Recep Erdogan, care a avut loc în stațiunea Soci de la Marea Neagră pe 6 august 2022, s-a terminat cu încheierea unor acorduri secrete între cele două țări.

Astfel, Moscova încearcă să fenteze sancțiunile occidentale asupra sa, prin realizarea unor afaceri cu Ankara în domeniul petrolier, financiar, transporturi, construcții și agricultură.

Publicațiile americane Washington Post și Bloomberg au anunțat că Rusia și Turcia vor trece la plata parțială în ruble pentru livrările de gaze naturale ale Moscovei, plus accesul cardurilor rusești Mir în Turcia, potrivit Intellin News.

Cât de departe poate merge Turcia pentru a ajuta Rusia să contracareze sancțiunile Statelor Unite și ale Occidentului luate după începerea invaziei din Ucraina, înainte ca și ea să fie lovită de acestea?

O țară NATO se prăbușeste din cauza lui Putin: Prețurile la alimente au crescut cu 94,7%, iar ce e mai rău urmează

Nu există nicio îndoială că Erdogan, nerăbdător să obțină toate avantajele pe care le poate avea pentru Turcia aflată în pericol economic înaintea alegerilor de peste 11 luni, testează limitele Occidentului.

Astfel, informații din presa turcă vorbesc despre faptul că depozitele portuare din Turcia sunt pline de mărfuri care se îndreaptă spre Rusia. Deși informațiile oficiale despre întâlnirea dintre Putin și Erdogan sunt vagi, ele arată că se va stimula cooperarea în transporturi, agricultură, finanțe și construcții.

Putin îngroapă economia Rusiei: Cum s-a prăbușit după începerea invaziei din Ucraina

Dar, altele sunt mizele acestei reuniuni secrete. S-a convenit plata parțială în ruble de către Turcia a livărilor de gaze naturale rusești. O altă afacere ce va fi pusă în aplicare, este cea a accesului cardurilor rusești Mir în Turcia.

În plus Bloomberg a anunțat că 5 bănci din Turcia urmează să adopte sistemul de plăți rusești. Un raport al guvernului din Ucraina arată că Rusia ar vrea să depoziteze petrol în terminalele și rezervoarele din Turcia, în încercarea de a ascunde exporturile sale de țiței, înaintea embargoului planificat al UE.

O singură industrie din Rusia a scăpat de sancțiunile SUA și ale Occidentului: De ce nu se poate atinge nimeni de ea

De asemenea, Rusia ar vrea să-și deschidă conturi pentru marile bănci din Rusia, în Turcia, pentru a putea eluda sancțiunile occidentale.

Faptul că Turcia, ca membră NATO, nu a sancționat Rusia din cauza evenimentelor din Ucraina, continuă să frustreze partenerii din Occident, însă aceștia știu că Ankara deține o poziție strategică importantă, unică, la răscrucrea Europei cu Rusia și cu Orientul Mijlociu.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Cu cât au scăzut pierderile de apă din reţeaua de termoficare în mandatul lui Nicușor Dan. Graficul prezentat de primar după înlocuirea a 100 km de conducte FOTO
Cu cât au scăzut pierderile de apă din reţeaua de termoficare în mandatul lui Nicușor Dan. Graficul prezentat de primar după înlocuirea a 100 km de conducte FOTO
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a prezentat joi, 22 februarie, un grafic prin care a arătat cât au scăzut pierderile din rețeaua de termoficare în mandatul lui. Potrivit edilului,...
De ce lista comună PNL-PSD la europarlamentare sfidează logica. Politolog: ”De ceva vreme, doctrinele în România nu mai au nicio relevanță”
De ce lista comună PNL-PSD la europarlamentare sfidează logica. Politolog: ”De ceva vreme, doctrinele în România nu mai au nicio relevanță”
PSD și PNL au bătut palma miercuri, 21 februarie, pentru listele comune de candidați la alegerile europarlamentare. Tot miercuri au anunțat și comasarea europarlamentarelor cu alegerile...
#Putin Erdogan, #Putin Erdogan relatii Rusia Turcia, #Rusia Turcia, #Rusia Turcia sanctiuni, #Erdogan Putin , #Razboi Ucraina