Marea întâlnire autocrată de la Teheran. Prima întrevedere a lui Putin cu un șef de țară NATO după invadarea Ucrainei

Marti, 19 Iulie 2022, ora 12:09
4688 citiri
Marea întâlnire autocrată de la Teheran. Prima întrevedere a lui Putin cu un șef de țară NATO după invadarea Ucrainei
Vladimir Putin, alături de președintele Iranului Ebrahim Raisi și de Recep Tayyip Erdogan FOTO Hepta

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan și cel rus Vladimir Putin au sosit marți, 19 iulie, la Teheran, a anunțat presa iraniană de stat.

Iranul, Rusia și Turcia sunt cei trei garanți ai așa-numitului „proces de pace de la Astana”, menit să pună capăt a peste 11 ani de conflict în Siria.

Președintele rus Vladimir Putin se află la a doua sa vizită în străinătate de la începutul conflictului din Ucraina, în februarie.

Erdogan a ameninţat că va lansa o nouă ofensivă în nordul Siriei, iar summitul de marţi, 19 iulie, va încerca să-i împiedice planul, Iranul şi Rusia încercând să prevină o nouă incursiune a Turciei.

Iranul a avertizat deja că orice acțiune militară turcă în Siria ar putea destabiliza regiunea. Turcia a lansat valuri de atacuri asupra Siriei din 2016, vizând milițiile kurde și forțele armatei siriene.

Mai multe imagini postate pe Twitter în ultimele ore arată că Turcia mobilizează echipament militar la granița cu Siria pentru potențiale operațiuni în nordul țării.

Ankara declară că o prezență puternică a Unităților de protecție a poporului kurd (YPG) susținute de SUA, pe care le consideră teroriști, ar încuraja Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), interzis. Războiul de zeci de ani al Turciei cu PKK a provocat moartea a zeci de mii de oameni.

Guvernul Siriei a condamnat în repetate rânduri incursiunile turcești în teritoriile sale. Rusia a cerut Turciei „să se abțină” de la lansarea unui atac asupra Siriei. Iranul a cerut prudență.

La sfârșitul lunii trecute, ministrul iranian de externe Hossein Amir-Abdollahian a vizitat Ankara unde a spus că, deși Teheranul înțelege preocupările de securitate ale Turciei, o acțiune militară în Siria „ar fi un element destabilizator în regiune”.

Pentru Erdogan, summitul de la Teheran va oferi o șansă de a impulsiona eforturile Turciei de mediere între Rusia și Ucraina pentru o încetare a focului. Va fi prima întâlnire a lui Erdogan cu Putin de când Rusia a lansat războiul la scară largă în Ucraina.

Turcia, membră NATO, s-a aflat în poziții împotriva Rusiei, în conflictele sângeroase din Azerbaidjan, Libia și Siria. Dar Turcia nu a impus sancțiuni Kremlinului, cele două țări continuând să fie partenere. Confruntându-se cu inflația fulgerătoare și cu o monedă care se depreciază rapid, Turcia se bazează și pe piața rusă.

Întâlnirea are o semnificație simbolică și pentru publicul intern al lui Putin, arătând influența internațională a Rusiei, chiar dacă aceasta devine din ce în ce mai izolată și se cufundă mai adânc în confruntarea cu Occidentul.

O altă componentă a întâlnirii este blocajul cerealelor în porturile de la Marea Neagră, problemă care va fi discutată de Putin cu ayatollahul Ali Khamenei.

Summitul tripartit vine la doar câteva zile după ce președintele american Joe Biden a vizitat Israelul și Arabia Saudită – principalii rivali ai Teheranului în regiune.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Statele Unite anunță noi sancțiuni împotriva Rusiei: „Va fi cea mai mare tranşă de la începutul invadării Ucrainei”
Statele Unite anunță noi sancțiuni împotriva Rusiei: „Va fi cea mai mare tranşă de la începutul invadării Ucrainei”
Statele Unite vor anunţa vineri noi sancţiuni împotriva Rusiei ce vizează peste 500 de entităţi legate de "susţinătorii săi şi maşina sa de război", a declarat joi pentru AFP o...
Transnistria ar cere Moscovei alipirea la Rusia. "Pretext juridic pentru a aplica o lovitură pe teritoriul Republicii Moldova”
Transnistria ar cere Moscovei alipirea la Rusia. "Pretext juridic pentru a aplica o lovitură pe teritoriul Republicii Moldova”
Transnistria ar urma să solicite Moscovei alipirea regiunii separatiste la Federaţia Rusă, informează joi, 22 februarie, Deschide.md, citând o declaraţie făcută de opozantul transnistrean...
#Putin Erdogan, #Rusia, #Iran, #Erdogan razboi Siria, #putin, #Astana, #Siria , #stiri externe