Fost diplomat rus care a fugit în străinătate: Rusia nu ar mai avea nevoie de Putin în noua situație

Miercuri, 15 Martie 2023, ora 02:22
7430 citiri
Fost diplomat rus care a fugit în străinătate: Rusia nu ar mai avea nevoie de Putin în noua situație
Putin ar putea fi înlăturat de la putere dacă pierde razboiul din Ucraina FOTO: Newsweek

Când liderul rus a lansat o invazie pe scară largă a Ucrainei vecine în februarie anul trecut, Kremlinul spera să pună mâna pe capitala Kiev în câteva zile. După mai bine de un an, fostul diplomat rus, Boris Bondarev, care a fugit din Rusia, susține că în cazul în care Putin nu câștigă războiul, Moscova nu ar mai avea nevoie de el și ar fi forțat să demisioneze.

Pe măsură ce Rusia continuă eforturile de a ocupa regiunea Donbas în întregime, Ucraina este de așteptat să lanseze o nouă contraofensivă împotriva forțelor ruse în lunile următoare, potrivit Newsweek.

Boris Bondarev, fostul diplomat de la misiunea ONU a Rusiei de la Geneva, Elveția, a fost singurul înalt oficial care a renunțat public la postul său în serviciul Moscovei, denunțând războiul lui Putin.

Paradisul rușilor într-un oraș străin cu 3 milioane de locuitori: Noua casă a fugarilor lui Putin VIDEO

"Putin poate fi înlocuit. Nu este un super-erou. Nu are nicio superputere. Este doar un dictator obișnuit", a spus Bondarev, 42 de ani, care s-a refugiat în străinătate. "Și dacă ne uităm la istorie, vedem că astfel de dictatori au fost înlocuiți din când în când. Deci, de obicei, dacă pierd războiul și nu puteau satisface nevoile susținătorilor, de obicei plecau", a spus fostul diplomat.

Bondarev crede că dacă rușii înțeleg că războiul este pierdut iar Putin nu are nimic de oferit în schimb, vor exista „dezamăgiri și dezacord”.

„Ar putea crede că nu mai au nevoie de Putin”, a spus el. „Cred că odată ce își iau rămas bun de la iluzii și se trezesc într-o nouă realitate în care Putin nu poate oferi nimic – doar teamă și un fel de amenințare de represiune împotriva propriului popor – asta va schimba situația”.

Vlad Mikhnenko, expert în transformarea post-comunistă a Europei de Est și a fostei Uniuni Sovietice de la Universitatea din Oxford a prezentat trei scenarii potențiale pentru o înfrângere a Rusiei.

Descoperire mai mare decât inteligența artificială: Un nou material revoluționar ce va schimba lumea, demn de Premiul Nobel VIDEO

Primul scenariu, o retragere haotică cauzată de o „ofensivă ucraineană izbitoare pe unul sau mai multe fronturi” ar include o „panică uriașă în rândul a 600.000 de coloniști ruși post-2014 anexați în Crimeea și a colaboratorilor ruși din Donbas, care încearcă să evadeze”.

Un alt scenariu ar putea vedea retragerea din lupte în stilul Primului Război Mondial, a spus Mikhnenko, „similar cu prăbușirea armatei ruse în 1916-1917: actualul război lent, de uzură continuă multă vreme, cu soldații ruși mobilizați, prost echipați și sprijiniți, petrecând luni și luni în tranșee reci noroioase sub baraje ucrainene din ce în ce mai precise, dezertând în masă, ducând la prăbușirea frontului.”

Mikhnenko a spus că un al treilea scenariu ar putea vedea războiul din Ucraina să dureze încă doi ani, cu nemulțumirea tot mai mare în Rusia, o retragere lentă a Rusiei în unele locuri și trupele care dețin prima linie în altele.

Boris Bondarev a sugerat că Putin ar putea încerca să prezinte în țară orice câștiguri mici pe care le-a făcut în Ucraina ca pe o victorie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Pierde sau câștigă Putin din atacul Iranului asupra Israelului: Experții dezvăluie strategia neștiută a Kremlinului
Pierde sau câștigă Putin din atacul Iranului asupra Israelului: Experții dezvăluie strategia neștiută a Kremlinului
Recentul atac cu peste 300 de rachete și drone al Iranului asupra Israelului marchează o escaladare a conflictului, iar experții au analizat cum influențează această evoluție războiul lui...
Ucraina în mare pericol: Putin, strategie infamă pentru a repurta o mare victorie VIDEO
Ucraina în mare pericol: Putin, strategie infamă pentru a repurta o mare victorie VIDEO
Războiul lui Putin, deși este unul de lungă durată și cu pierderi uriașe de vieți omenești pentru Moscova, el continuă fără scrupule. În prezent, Kievul trece prin momente dificile din...
#putin inlaturat putere, #boris bondarev, #diplomat rus, #Putin razboi, #Putin Ucraina, #Rusia razboi, #razboi Ucraina , #Razboi Ucraina