Cât de aproape este sfârșitul lui Putin. ”S-ar putea ca acest lucru să se întâmple până la sfârșitul anului viitor”

Marti, 29 Noiembrie 2022, ora 23:01
3478 citiri
Cât de aproape este sfârșitul lui Putin. ”S-ar putea ca acest lucru să se întâmple până la sfârșitul anului viitor”
Vladimir Putin FOTO: arhivă

Invazia rusă din Ucraina nu a avut efectul pe care și l-a dorit Vladimir Putin iar acum se pare că nici poziția sa de lider nu mai este atât de sigură. În acest moment este tot mai greu de prevăzut cum și când se va termina războiul însă cu tot sprijinul primit de Ucraina din Occident, este tot mai clar că Rusia nu va învinge.

Atunci rămâne întrebarea dacă Putin va mai rămâne la conducerea Rusiei după acest eșec și ce se va întâmpla dacă președintele rus ar fi schimbat.

Finalul războiului depinde de ”multe necunoscute”

Profesorul de politici internaționale la Universitatea Babeș Bolyai din Cluj Napoca, Valentin Naumescu, a spus într-un interviu pentru Ziare.com că este foarte greu de anticipat când va fi momentul în care Putin va fi înfrânt. Însă nu exclude schimbarea acestuia până la finalul anului viitor

”Este tot mai greu de făcut previziuni pentru că sunt multe necunoscute.

  • Nu știm cât de repede va reuși Ucraina să-și rezolve problema energetică, sistemul energetic grav afectat, să repare rețelele electrice, eventual, să înceapă să facă import de energie.
Am văzut că este posibil ca Ucraina să importe energie din România. Este o premieră pentru că Ucraina era un mare exportator de energie în întreaga Europa de Est.

  • Apoi, rămâne de văzut cât de solidară va fi UE în pregătirea și adoptarea celui de al noulea pachet de sancțiuni asupra Rusiei.

  • Nu știm câte resurse mai are Rusia în acest moment, fie că ne referim la cele militare, la acesl stoc de rachete despre care analiștii militari spun că devine tot mai mic de la o săptămână la alta, că Rusia își epuizează muniția de precizie și începe să recurgă la tot felul de soluții vechi sau improvizate.

  • Pe de altă parte nu știm exact cum este situația economică în Rusia.
Pentru că sancțiunile pentru că sunt semnale că acestea au început deja să erodeze economia rusească și chiar dacă este vorba de o dictatură în care cetățenii nu îndrăznesc să protesteze, totuși, au început să apară semnale, pe rețelele sociale sau în alte medii că răbdarea rușilor este întinsă la maxim și au apărut nemulțumiri, fie ale părinților care își văd copiii uciși în războiul lui Putin fie ale cetățenilor care încep să înțeleagă că Rusia re tot mai puține șanse să câștige acest război și că Putin a condus țara într-o fundătură din care practic nu mai are o ieșire onorabilă în acest moment”, a explicat Valentin Naumescu.

Finalul regimului Putin nu va veni din protestele oamenilor de rând

Este posibil ca aceste nemulțumiri să-i aducă finalul lui Putin?

”Este o mai veche și complicată discuție. Aș spune mai degrabă că sfârșitul regimului Putin nu va veni neapărat din protestele rușilor de rând, din tot felul de motive care țin de ezitările, de timiditatea, de lașitatea multor ruși, de manipularea care a existat timp de multe generații care face ca unii dintre ei să creadă în distopiile imperialiste ale lui Putin și așa mai departe.

Când va veni schimbarea regimului lui Putin, și s-ar putea ca acest lucru să se întâmple până la finalul anului viitor, va veni mai degrabă din interiorul sistemului de putere de la Moscova.

Pentru că aceasta este de fapt povestea sfârșiturilor tuturor țarilor, secretarilor generali de partid, președinților, ai tuturor conducătorilor Rusiei autocrate din toate secolele. Aceștia au fost de fapt îndepărtați de la putere din interiorul propriului sistem de putere atunci când eșalonul doi ai puterii a înțeles că nu mai există nicio speranță ca liderul absolut să-i scoată la liman”, a spus profesorul.

Se pare încă că încă nu s-a ajuns la acea masă de oameni care să decidă schimbarea regimului Putin din Rusia.

”În momentul în care cei din jurul lui Putin vor realiza că sunt într-o fundătură în care propriile lor interese, viețile lor, bunăstarea lor și a familiilor lor sunt în pericol și că Putin nu mai are soluții pentru a cârmui Rusia spre liman, atunci îl vor înlătura de la putere. Probabil că această presiune și această masă critică nu s-a atins dar cu siguranță este în creștere și sunt semnale că au început deja tensiuni în interiorul sistemului de putere, lupte între facțiuni și deja sunt oameni care se pregătesc și reflectează la poziția lor sau la cum se vor aranja lucrurile în Rusia post-Putin”, a subliniat profesorul Naumescu.

Cum ar arăta Rusia post-Putin

Pentru că Putin și-a creat un sistem de conducere care depinde doar de el, mulți își pun problema dacă după îndepărtarea lui de la putere, țara nu se va prăbuși.

”Cine spune că știe cum va arăta Rusia post-Putin exagerează. Nimeni nu poate să prevadă cu exactitate ce se va întâmpla. Situația este imprevizibilă. Lucrurile o vor lua fie spre bine fie spre mai rău.

Există o anumită șansă, nu foarte mare, ca societatea rusă să se trezească după pierderea acestui război. Eu sunt de părere că dacă Rusia ar pierde acest război, ar fi mai degrabă un beneficiu pentru ea, în viitor, pentru că ar recrea o fereastră de oportunitate pentru un eventual scenariu de democratizare a Rusiei și a stopa această distopie a imperialismului rusesc ce a făcut foarte mult rău societății rusești.

Pe de altă parte există și un scenariu negativ. Conform acestuia, după prăbușirea regimului Putin există posibilitatea unei căderi a Rusiei în haos, în degringoladă, o escaladare a violenței interne și cu o ascensiune a acestor grupări militare sau paramilitare de mercenari, așa-numiții legionari Wagner și alte grupări private care încep să se contureze și care devin din ce în ce mai agresive și mai îndrăznețe în Rusia și care ar putea începe să aibă pretenții la poziții în cadrul administrației de stat și guvernării Rusiei după prăbușirea regimului Putin dacă țara va cădea în haos și va exista o disoluție a autorității de stat.

Nu putem ști în acest moment în ce direcție va evolua Rusia post-Putin dar este clar că după regimul Putin Rusia va intra într-o perioadă de imense transformări politice, economice, sociale și culturale care vor zgudui Rusia și asupra cărora trebuie să fim foarte atenți și circumspecți”, a conchis profesorul Valentin Naumescu.

Putin dă un avertisment dur Europei: Pregătim o lovitură dureroasă pentru voi, dacă faceți mutarea asta
Putin dă un avertisment dur Europei: Pregătim o lovitură dureroasă pentru voi, dacă faceți mutarea asta
După ce înalți oficiali din Statele Unite au declarat că vor lua o nouă măsură împotriva Rusiei, bancheri și autorități de pe bătrânul continent au spus că se vor alătura și ei...
O fostă republică sovietică se rupe de Rusia: Aliat al Occidentului în curtea din spate a lui Putin
O fostă republică sovietică se rupe de Rusia: Aliat al Occidentului în curtea din spate a lui Putin
În timp ce atenția internațională s-a concentrat asupra războaielor din Ucraina și Orientul Mijlociu, cu temeri privind un conflict între Iran și Israel, în Caucaz se desfășoară o...
#putin inlaturat putere, #razboi Ucraina, #tensiuni rusia, #sanctiuni UE Rusia , #Razboi Ucraina