Va supraviețui Rusia până în anul 2084? Analiza sumbră a unui fost ofițer CIA

Joi, 22 Decembrie 2022, ora 06:17
4430 citiri
Va supraviețui Rusia până în anul 2084? Analiza sumbră a unui fost ofițer CIA
Putin (stânga) a adus în discuție domnia lui Petru cel Mare FOTO: Euronews

Întrebarea ”Va supraviețui Rusia până în anul 2084” face obiectul unei analize realizate de un fost ofițer CIA, care a lucrat 31 de ani în Directoratul de operațiuni din Statele Unite.

Ea se concentrează pe viitoarele relații externe și integritatea teritorială a Rusiei, aceasta prevăzând că o înfrângere a Moscovei în Ucraina este probabil să inițieze un haos în Rusia, egal sau mai mare decât cel experimentat la căderea Uniunii Sovietice.

Acest lucru va exacerba un proces în desfășurare în care China, Turcia, Uniunea Europeană și NATO înlocuiesc Rusia cu centre gravitaționale de influență pentru așa-numitele sale țări „apropiate” din Europa de Est, Caucaz și Asia Centrală, potrivit Eurasia Review.

De ce s-a ales anul 2084? Cititorii pot recunoaște interogarea ca o aluzie la eseul istoric al lui Andrei Amalrik din 1969, „Va supraviețui Uniunea Sovietică până în 1984?”, care în sine era o aluzie la faimosul roman al lui Orwell. Astfel, analiza lui Philip Wasielewski, de la Foreign Policy Research Institute și fost ofițer CIA, a dorit să fie una similară cu a lui Amalrik, un istoric rus dizident.

Lovitură de grație pentru armata lui Putin: Forțe de elită rusești au fost distruse complet VIDEO

Tulburările interne pot servi și ca un catalizator pentru dezintegrarea unor părți ale Rusiei, similar cu dizolvarea Uniunii Sovietice. Deși Rusia este o civilizație veche de un mileniu, ea nu se poate dizolva așa cum a făcut Uniunea Sovietică bazată pe ideologie, ca stat multinațional, dar poate deveni mai mic.

Ca urmare a unei combinații dintre o înfrângere militară, haos politic intern, stare de rău economic și declin demografic continuu, granițele Rusiei ar putea imploda în măsura în care se aseamănă cu cele de la sfârșitul secolului al XVI-lea, cunoscut în Rusia sub numele de Timpul Necazurilor.

Războiul ruso-ucrainean în curs de desfășurare conține multe necunoscute - de la posibila utilizare a armelor nucleare până la modul în care conflictul se încheie în cele din urmă. Ceea ce știm acum este că războiul a fost un dezastru militar pentru Rusia. De-a lungul istoriei Rusiei, dezastrele militare sunt de obicei urmate de revoluții și/sau de o schimbare a conducerii. Nu există niciun motiv să credem că acest război va fi o excepție.

La combinația destabilizatoare a unei economii muribunde și a unei situații militare clătinate trebuie adăugate tensiunile dintre elitele conducătoare și deziluzia în rândul propagandiștilor regimului.

Va fi înlăturat de la putere Putin, cum s-a întâmplat în istorie?

În centrul cazanului militar, economic și informațional de la Moscova stă Putin, care a condus Rusia, direct sau indirect, timp de peste două decenii, cea mai lungă perioadă de guvernare de la Stalin.

Cu alte cuvinte, este cel mai puternic pentru a menține puterea și cel mai slab în acele caracteristici de a transfera puterea. Acest lucru nu este neobișnuit, deoarece peste 250 de ani de istorie a Rusiei au arătat că tranzițiile de conducere sunt periculoase, pline de asasinate, lovituri de stat, tentative de lovitură de stat și evenimente medicale „curioase”.

În 1762, o lovitură de stat militară l-a răsturnat și mai târziu l-a ucis pe țarul Petru al III-lea în favoarea soției sale, care a devenit Ecaterina cea Mare. La moartea lui Alexandru I, transferul puterii monarhice către fratele său mai mic, Nicolae I, a fost aproape răsturnat de o încercare de lovitură de stat militară în timpul Revoltei din 1825.

Trei motive pentru care Occidentul n-a ordonat până acum lichidarea lui Putin

Lenin a murit în 1924 din cauza complicațiilor unui accident vascular cerebral, deși teoriile conspirației susțin că Stalin l-a otrăvit pentru a accelera succesiunea. Stalin a murit în urma unui accident vascular cerebral în 1953; deși unii speculează că a fost otrăvit de Lavrentiy Beria, șeful poliției secrete sovietice. Nikita Hrușciov, a fost răsturnat într-o lovitură de stat din 1964, orchestrată de Brejnev și susținută de armată și KGB.

Astfel de evenimente s-ar putea repeta și astăzi. Mandatul lui Putin se încheie în 2024 și, conform constituției ruse, acesta poate candida din nou pentru încă două mandate de șase ani.

Chiar dacă o lovitură de stat îl înlătură pe Putin de la putere, liderul sau liderii săi vor fi capabili să echilibreze facțiunile concurente, inclusiv pe cele armate, așa cum a făcut odată Putin? Nu există nicio promisiune că alte elemente armate ar accepta legitimitatea unei lovituri de stat și nu vor încerca să preia puterea ele însele.

Concluzia

În 1991, când toate republicile socialiste sovietice au părăsit Uniunea Sovietică, au lăsat în urmă douăzeci și una de republici autonome neslave în Rusia, fiecare cu propria constituție, capitală și limbă națională.

Războiul din Ucraina a condus la proteste în multe republici autonome din cauza mobilizării și a numărului de victime în rândul rușilor neetnici. Oricât de motivate, republicile etnice sunt puțin probabil să apară fără încrederea că ar putea supraviețui economic și nu vor fi zdrobite de Moscova.

Rusia avertizează o țară NATO: ”Este o mișcare agresivă împotriva Moscovei”

Din punct de vedere geografic, șapte republici din nordul Caucazului, cu aproximativ șapte milioane de oameni și resurse energetice de petrol, gaze și cărbune, au granițe învecinate cu Georgia și/sau Azerbaidjan, iar o altă republică, Kalmykia, este învecinată cu această grupare.

Așa cum s-a întâmplat înainte, obținerea independenței ar depinde în mare măsură de nivelul haosului din Moscova și de voința și capacitatea acesteia de a restabili ordinea.

Așadar, va supraviețui Rusia până în 2084? Cu siguranță, scenariul prezentat în acest articol pentru viitorul Rusiei pare sumbru. În primul rând, posibila înfrângere în Ucraina ar duce la haos politic și, posibil, la război civil, permițând unor republici autonome să se scindeze și să accelereze pierderea hegemoniei Rusiei în Asia Centrală, Caucaz și Europa de Est.

Marea Britanie trimite Ucrainei ”cadoul otrăvit” pentru Putin: Londra livrează cel mai de preț ”diamant” VIDEO
Marea Britanie trimite Ucrainei ”cadoul otrăvit” pentru Putin: Londra livrează cel mai de preț ”diamant” VIDEO
În ciuda faptului că războiul Rusiei din Ucraina a trecut în al 3-lea an și victimele din rândul soldaților se ridică la sute de mii, Vladimir Putin continuă agresiunea fără scrupule....
Putin, mutare contra Europei: Rusia, mii de atacuri periculoase împotriva unei mari puteri
Putin, mutare contra Europei: Rusia, mii de atacuri periculoase împotriva unei mari puteri
Concomitent cu războiul din Ucraina, lansat în urmă cu 26 de luni, Vladimir Putin duce o luptă continuă împotriva țărilor occidentale, prin acțiuni ascunse. Acum, experți dintr-un sector...
#putin inlaturat putere, #Putin razboi, #Rusia razboi, #Rusia dezmembrare Ucraina, #imperiul rus, #Putin Rusia, #Uniunea Sovietica prabusire , #Razboi Ucraina