Un diplomat experimentat, Wolfgang Ischinger, care a ocupat mai multe funcții importante în ministerul de Externe al Germaniei și de ambasador în Statele Unite și Marea Britanie, a dezvăluit într-un interviu la Radio Europa Liberă cum a păcălit Vladimir Putin Germania. El a spus că Berlinul și Merkel au căzut în capcana președintelui rus, crezând în loialitatea și încrederea sa privind derularea afacerilor cu Rusia.
Ischinger, care a fost și președintele Conferinței de Securitate de la Munchen între 2008 și 2022, spune că discursul lui Putin din 2007 de la acel summit, în care a avertizat Occidentul privind o confruntare cu Rusia nu a fost luat în seamă, fiind o greșeală de percepție, potrivit Radio Europa Liberă.
”Eram în sală când președintele Putin a ținut acel discurs. Nu eram încă președintele conferinței, eram un simplu participant. Și îmi amintesc foarte bine că atunci când acel discurs s-a încheiat, unul dintre prietenii mei care stătea lângă mine, sau în spatele meu, a spus: „Oh, asta sună ca anunțul celui de-Al Treilea Război Mondial”. Dar asta a fost gândită ca o glumă. Și cred că, retrospectiv, majoritatea, probabil nu toți, dar cei mai mulți dintre participanții la acea vreme, liderii au crezut că Putin trebuie să se desprindă și că poate ne vom întoarce de mâine la afaceri.
Lovitură primită în plin de Putin: Banii președintelui rus găsiți într-o ascunzătoare de procurori
Privind retrospectiv, a fost o greșeală. Pentru că eu cred că Putin a vrut să dea un avertisment serios că răbdarea i s-a epuizat. Și că începuse să creadă că, pentru a apăra interesele Rusiei, modul în care înțelegea interesele Rusiei, trebuia să renunțe la o cauză a parteneriatului și a cooperării și să înceapă o confruntare mai acerbă cu Occidentul, cu siguranță cu NATO, SUA, dar și cu partenerii din Uniunea Europeană și nu numai”, a spus fostul diplomat german.
Occidentul se va rupe de Rusia o lungă perioadă de timp
Putin nu a fost luat în seamă de elita diplomatică occidentală, crezându-se de către germani, că președintele rus este un partener interesat să facă afaceri. ”Cu alte cuvinte, în acei ani inițiali, s-a creat impresia că Putin este un motor și un lider, iar acest lucru a fost destul de interesant.
Este foarte ușor astăzi să analizăm ce a făcut Germania, să ne certăm cât de proști am fost. Cum este posibil să fi fost atât de proști și să ne vindem instalațiile de depozitare a gazelor rușilor? Cum este posibil ca cineva să fi decis să vândă asta?”, a spus Ischinger.
”Ei bine, au fost discutate teorii foarte interesante la Berlin și nu numai în acel moment. Una dintre teorii a fost: Bine, cum ne putem asigura că rușii nu vor folosi gazul ca armă ori de câte ori se va întâmpla ceva. Așa că ideea, care sună foarte inteligent a fost: Bine, invităm rușii să investească în aval, [adică] în partea vest-germană, olandeză. [Deci,] nu doar în amonte, de unde vine conducta din Siberia, ci în aval, unde transformi gazul sau petrolului în produse, astfel încât Gazprom să aibă interes ca aceste instalații să funcționeze efectiv și să producă profit”, a explicat fostul diplomat.
Pentagonul, o nouă evaluare: Putin nu mai poate câștiga în Ucraina în urma unei situații apărute
El a spus că investițiile Rusiei în conductele de gaz din Occident și în operațiunile de transport, au adus profit atât lui Putin, dar și Germaniei. Acest lucru s-a considerat că a fost o idee inteligentă acum 10,15, 20 de ani.
Ischinger crede, că ”privind retrospectiv, este foarte ușor să spunem cât de naivi am fost (germanii). Cât de naivi erau liderii noștri la acea vreme (inclusiv Merkel). Dar, din nou, la vremea respectivă, vă voi spune că nu îmi amintesc multe voci în contextul politicii germane care să ridice degetul să spună că acest lucru este total prostesc”.
Viziunea fostului diplomat german despre interlocutorii, oaspeții, vorbitorii, participanții mei ruși la München s-a schimbat, din păcate, destul de dramatic, a trebuit să se schimbe destul de dramatic în ultimii ani.
Ischinger crede că ”îmi este foarte dificil să fac o evaluare inteligentă a locului în care vom fi peste unul, trei, patru sau cinci ani de acum înainte. Nu voi exclude, în funcție de ce se va întâmpla în Rusia, nu voi exclude că acesta este începutul unui proces destul de îndelungat de înstrăinare și de enormă dificultate, în ceea ce privește refacerea unei relații între Rusia și Occident”.