Putin face o mutare provocatoare: Pentru prima dată de la începutul războiului, pășește pe teritoriul NATO

Sambata, 17 Iunie 2023, ora 03:45
22244 citiri
Putin face o mutare provocatoare: Pentru prima dată de la începutul războiului, pășește pe teritoriul NATO
Putin face prima vizită într-o țară NATO de la începutul războiului FOTO: Daily Beast

După ce Curtea Penală Internațională (CPI) a emis în martie 2023 pe numele lui Vladimir Putin un mandat de arestare, acuzându-l de crime de război, președintele rus este tot mai izolat pe plan internațional. Cu toate astea, Putin intenționează să facă o mutare provocatoare și să viziteze pentru prima dată de la începerea războiului Turcia, țară membră NATO.

Președintele Turciei, Recep Erdogan și-a confirmat invitația făcută lui Vladimir Putin de a vizita Istanbulul, însă data nu a fost încă fixată, conform consilierului liderului de la Kremlin, Yuri Ushakov, scrie Newsweek.

„Președintele Turciei și-a confirmat invitația președintelui nostru de a vizita Turcia”, a declarat consilierul lui Putin, Yuri Ushakov, agenției Interfax. „Există planuri, dar termenii specifici nu au fost încă discutați”.

Disperarea lui Putin capătă accente dramatice: Avertizează țările care fac un joc dublu să nu arunce Rusia pe lista neagră

Cei doi s-au întâlnit ultima dată în persoană în iulie 2022, la Teheran, Iran, cărora li s-a alăturat președintele iranian Ebrahim Raisi, pentru discuții despre o potențială alianță ca urmare a mutărilor Occidentului, după invazia Rusiei în Ucraina din 24 februarie 2022.

Aceasta a fost a doua călătorie a lui Putin în afara țării de la începutul războiului. Prima sa vizită peste granițe, în iunie anul trecut, a fost în Tadjikistan și Turkmenistan pentru a se întâlni cu Raisi, președintele turkmen Serdar Berdimuhamedov, președintele Azerbaidjan Ilham Aliyev și președintele kazah Kassym-Jomart Tokayev la al șaselea summit Caspic.

Ultima dată când Putin a părăsit Rusia înainte de invazia Ucrainei a fost la Beijing pentru a se întâlni cu președintele chinez Xi Jinping în timpul Jocurilor Olimpice de iarnă din 2022.

Un fenomen din Rusia apărut în 1998 l-a adus la putere pe Putin: Acum se repetă și-l poate arunca de la Kremlin

Victoria la limită a lui Erdogan din mai, în detrimentul lui Kemal Kilicdaroglu, șeful Partidului Popular Republican (CHP), de centru-stânga, i-a asigurat al treilea mandat de cinci ani la cârma statului turc.

Cea mai recentă victorie a lui Erdogan, în vârstă de 69 de ani, este privită drept un lucru pozitiv pentru Putin. Președintele Rusiei a criticat fără rușine NATO, din care Turcia este membră, pentru apărarea Ucrainei – precum și pentru furnizarea de arme și sancțiuni împotriva Federației Ruse.

Erdogan, în urma apelurilor cu Putin și cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, ar fi propus înființarea unei comisii internaționale care să investigheze explozia de la barajul Kahovka din Ucraina.

Putin și Erdogan au un interes comun pentru prosperitatea economică, care include avantajul de a fi parteneri comerciali. Rolul Turciei în NATO nu este de așteptat să împiedice Moscova să continue să-i extindă Ankarăi creditele și amânările de plată a gazelor în valoare de miliarde de dolari și ar putea oferi lui Putin o modalitate de a manevra în jurul sancțiunilor occidentale.

Trebuie menționat faptul că Putin nu este în pericol de a fi arestat în Turcia din cauza faptului că această țară nu este semnatară a Statutului de la Roma, actul care fundamentează Curtea Penală Internațională, tratat semnat de 123 de țări, printre care și România.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Rusia se îndreaptă spre colaps, în ciuda minciunilor lui Putin: Occidentul strânge lațul pentru Moscova
Rusia se îndreaptă spre colaps, în ciuda minciunilor lui Putin: Occidentul strânge lațul pentru Moscova
Cheltuielile pentru apărare ale Rusiei, sub toate formele, s-au triplat de la invazia Ucrainei și se apropie de 8% din producția națională, aproximativ cât erau în epoca Uniunii Sovietice....
Ar putea fi prima țintă pentru Putin, dincolo de Ucraina: Surprinzător, frica de război ajunge într-o zonă liniștită
Ar putea fi prima țintă pentru Putin, dincolo de Ucraina: Surprinzător, frica de război ajunge într-o zonă liniștită
Frica unei escaladări a conflictului din Ucraina dincolo de granițe se înfiripează în tot mai multe țări, în special în statele membre ale NATO. Documente ale Pentagonului dezvăluie...
#putin nato, #Putin Erdogan, #Putin razboi, #Putin Ucraina, #Rusia Turcia, #vizita putin, #Putin vizita, #Erdogan Putin NATO , #Razboi Ucraina