Rețeaua secretă a oligarhilor ruși descoperită: Trei țări mici, paradisuri fiscale ale apropiaților lui Putin

Sambata, 29 Aprilie 2023, ora 05:32
5841 citiri
Rețeaua secretă a oligarhilor ruși descoperită: Trei țări mici, paradisuri fiscale ale apropiaților lui Putin
Putin alături de oligarhul rus Roman Abramovici FOTO: BBC

Statele Unite și Marea Britanie au reușit să descopere rețelele secrete ale oligarhilor ruși, care ocolesc sancțiunile occidentale. Astfel, miliardarii Moscovei, apropiați ai lui Putin își ascund averile din Vest apelând la ”intermediari financiari” care folosesc conturi offshore din țări mici, departe de ochii lumii.

SUA și Marea Britanie au anunțat un nou pachet de sancțiuni împotriva mai multor „intermediari financiari” care i-au ajutat pe oligarhii ruși, inclusiv Alisher Usmanov, directorul unei companii din domeniul metalelor, în încercările lor de a-și ascunde activele, potrivit Financial Times.

Cele mai recente sancțiuni vin pe măsură ce aliații occidentali lărgesc rețeaua de indivizi și companii din întreaga lume – inclusiv din afara Rusiei – care ajută Moscova să evite sancțiunile, să-și susțină economia și să își finanțeze războiul în Ucraina.

Invazia lui Putin a lovit cu forța unui cutremur o lume ascunsă: Fenomenul ce nu are legătură cu războiul

Departamentul de Trezorerie al SUA a declarat că Usmanov are „o rețea largă de afaceri în paradisuri financiare sigure și membri ai familiei prin care să efectueze tranzacții financiare, permițându-i să eludeze eventualele sancțiuni”.

Lista neagră din SUA a vizat cetățeni ciprioți, uzbeci și ruși conectați la entități care se întind din Liechtenstein și Elveția până în Emiratele Arabe Unite.

Acțiunile SUA au survenit la câteva ore după ce Marea Britanie a pus pe lista neagră „cei care au asistat cu bună știință oligarhii ruși sancționați pentru a-și ascunde activele în rețele financiare complexe”, inclusiv doi cetățeni ciprioți despre care se crede că i-au ajutat pe Usmanov și Roman Abramovici.

Guvernul Regatului Unit a declarat că vizează mai mulți membri de familie ai persoanelor cărora le-a impus anterior sancțiuni – parte a unui efort de a preveni eludarea restricțiilor în creștere impuse de la invazia pe scară largă a Ucrainei de către Vladimir Putin în februarie 2022.

James Cleverly, secretarul de Externe al Marii Britanii, a declarat: „Oprim elita rusă și pe cei care încearcă să-i ajute să-și ascundă banii pentru război. Nu există loc de a-i ascunde. Vom continua să-i tăiem de la activele pe care le credeau că au fost ascunse cu succes.”

Fisură privind lovitura letală pregătită de SUA contra Rusiei: Mai mulți aliați ai americanilor resping acțiunea

Christodoulos Vassiliades, un avocat cipriot, a fost ținta sancțiunilor pentru rolul său de a furniza servicii lui Usmanov. Acuzarea oficială a lui Vassiliades de către guvernul Regatului Unit citează, de asemenea, calitatea de director al Sberbank Investments Limited, o filială cipriotă a Sberbank, care este deținută de statul rus și este supusă sancțiunilor din SUA, Marea Britanie și UE.

Demetris Ioannides a făcut obiectul sancțiunilor alături de firma cipriotă, în calitatea sa de director general, MeritServus HC Limited, pentru munca sa de asistență a lui Abramovici, fostul patron al clubului de fotbal Chelsea FC.

Potrivit Ministerului de Externe, aceștia au fost responsabili pentru „confecționarea structurilor întunecate din larg pe care Abramovici le folosea pentru a ascunde active de peste 760 de milioane de lire sterline înainte de a fi sancționate în urma invaziei ilegale a Ucrainei de către Putin”.

În plus, SUA au impus sancțiuni întreprinderilor din Emiratele Arabe Unite, Turcia și China care au ajutat la livrarea tehnologiei cu dublă utilizare în Rusia pentru războiul din Ucraina.

„Pe măsură ce Kremlinul caută modalități de a evita sancțiunile multilaterale expansive și controalele la export impuse Rusiei pentru războiul său împotriva Ucrainei, Statele Unite și aliații și partenerii noștri vor continua să perturbe schemele de evaziune care îl sprijină pe Putin pe câmpul de luptă”, a spus Brian Nelson, subsecretar al Trezoreriei SUA.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Aluminiul, cuprul și nichelul se scumpesc după ce SUA și Marea Britanie au interzis importul acestor metale din Rusia
Aluminiul, cuprul și nichelul se scumpesc după ce SUA și Marea Britanie au interzis importul acestor metale din Rusia
Prețul aluminiului, nichelului şi cuprului a crescut la London Metal Exchange (LME), după ce Statele Unite şi Regatul Unit au interzis importul acestor metale de origine rusă, în cadrul...
Rusia expulzează un diplomat austriac ca răspuns la o acțiune similară luată de Viena. „Măsurile noastre nu se vor opri aici”
Rusia expulzează un diplomat austriac ca răspuns la o acțiune similară luată de Viena. „Măsurile noastre nu se vor opri aici”
Rusia a anunţat joi, 11 aprilie, expulzarea unui diplomat de la ambasada Austriei din Moscova, ca răspuns la o măsură similară luată de autorităţile de la Viena, relatează EFE....
#Putin oligarhi, #oligarhi rusi, #oligarhi Rusia, #oligarhi Rusia averi, #oligarhi rusi Putin, #sanctiuni oligarhi rusi, #sanctiuni Rusia, #conturi offshore , #Razboi Ucraina