Putin, acuzat că vrea să-l înlocuiască pe președintele Zelenski. Pe cine intenționează Rusia să pună în fruntea Ucrainei

Duminica, 23 Ianuarie 2022, ora 08:28
5399 citiri
Putin, acuzat că vrea să-l înlocuiască pe președintele Zelenski. Pe cine intenționează Rusia să pună în fruntea Ucrainei

Acuzațiile au apărut sâmbătă, 22 ianuarie, la o zi după ce negocierile dintre SUA şi Rusia păreau să fi relaxat tensiunile legate de criza din Ucraina, informează AFP.

Într-un comunicat dur, ministrul britanic de externe Liz Truss a denunţat "amploarea activităţii ruse ce vizează subminarea Ucrainei"."Conform informaţiilor noastre, guvernul rus încearcă să instaleze un lider pro-rus la Kiev, în timp ce intenţionează să invadeze şi să ocupe Ucraina", a adăugat ea.

Ministerul britanic de externe afirmă că "fostul deputat ucrainean Evgheni Muraev este văzut ca un potenţial candidat", dar acesta nu este singurul. Serviciile ruse de informaţii "au legături cu mulţi foşti politicieni ucraineni".

Diplomaţia britanică menţionează astfel numele lui Serghei Arbuzov (viceprim-ministru în perioada 2012 - 2014, apoi prim-ministru interimar), Andrii Kluev (care a condus administraţia prezidenţială sub Viktor Ianukovici), Volodimir Sivkovici (fostul secretar adjunct al Consiliului naţional de securitate şi apărare al Ucrainei) sau chiar Mikola Azarov (prim-ministrul Ucrainei în perioada 2010 - 2014).

"Unii dintre ei sunt în contact cu agenţi ai serviciilor ruseşti de informaţii implicaţi în prezent în planificarea unui atac împotriva Ucrainei", acuză Londra.

În pofida unor poziţii ireconciliabile pentru moment, în timpul discuţiilor de vineri de la Geneva între şefii diplomaţiilor rusă şi americană, Serghei Lavrov şi Antony Blinken, a început o relaxare între Occident şi Rusia după mai multe săptămâni de escaladare verbală. Cei doi au convenit să continue negocierile săptămâna viitoare.

Joi, Statele Unite au impus sancţiuni împotriva a patru ucraineni, inclusiv doi parlamentari în exerciţiu, acuzaţi pentru colaborare cu serviciile secrete ruse (FSB), invocând "activităţile lor destabilizatoare" în Ucraina. Este vorba de parlamentarii Taras Kozak şi Oleg Voloşin, acuzaţi mai ales că au fost instruiţi de FSB să "recruteze foşti şi actuali oficiali guvernamentali pentru a se pregăti să preia controlul asupra guvernului ucrainean" dar şi de Volodimir Sivkovici, citat în comunicatul diplomaţiei britanice.

Citeste si:
Revoltă în marina rusă: Mai mulți marinari au trimis o scrisoare către Putin și Șoigu, refuzând să lupte în Ucraina
Revoltă în marina rusă: Mai mulți marinari au trimis o scrisoare către Putin și Șoigu, refuzând să lupte în Ucraina
Marinarii implicați în războiul împotriva Ucrainei au decis să scrie în secret o scrisoare lui Putin și Șoigu, acuzând furturile din marina rusă. Marinarii ruși refuză să...
Henry Kissinger: Ucraina trebuie să se așeze la masa negocierilor cu Rusia
Henry Kissinger: Ucraina trebuie să se așeze la masa negocierilor cu Rusia
Henry Kissinger, veteranul expert în relații internaționale și fost secretar de stat al SUA, a spus în cadrul Forumului Economic Mondial de la Davos că Ucraina trebuie să se așeze la masa...