Când va renunța Putin la Ucraina: Există un singur grup care îl poate opri

Marti, 24 Ianuarie 2023, ora 00:37
12346 citiri
Când va renunța Putin la Ucraina: Există un singur grup care îl poate opri
Putin poate fi oprit doar de cercul său interior de elite în războiul din Ucraina FOTO: The Guardian

De 11 luni de la începerea războiului din Ucraina, toată lumea se întreabă când Vladimir Putin va renunța și dacă există cineva capabil să-l facă să stopeze agresiunea sângeroasă a Rusiei.

Un expert în conflicte globale din Canada consideră că doar cercul interior al președintelui rus îl poate opri din această operațiune militară neprovocată.

Spre deosebire de liderii occidentali, Vladimir Putin nu răspunde în fața alegătorilor sau a presei, susține Olga Chyzh, profesoară la Universitatea Toronto, expertă în conflicte globale. Ceea ce înseamnă că el poate face acest joc pentru mult timp, potrivit The Guardian.

După aproape un an, invazia Ucrainei de către Rusia și-a pierdut puțin din momentul inițial de șoc. Weekendul trecut, o lovitură cu rachetă țintită a distrus o clădire rezidențială din Dnipro, ucigând 45 de cetățeni. Acum, Marea Britanie, Franța și chiar și Germania, mereu precaută, vorbesc despre aprovizionarea Ucrainei cu tancuri occidentale.

Experții anunță catastrofa: Începe agonia lui Putin, economia mondială nu mai are nevoie de Rusia

Ce s-a schimbat, dacă occidentalii au trecut la alt nivel de tactică în privința sprijinului pentru Ucraina? Înalți oficiali ai Apărării din SUA și UE au explicat evoluția recentă ca pe o modalitate de a ajuta Ucraina să obțină succese decisive pe câmpul de luptă care ar forța Rusia să intre în negocieri de pace. Cu toate acestea, Ucraina a cerut cu disperare Occidentului să furnizeze arme ofensive încă de la începuturile invaziei. Ce a motivat această nouă hotărâre în rândul susținătorilor occidentali ai Ucrainei?

Răspunsul se află în cronologia războiului, un concept cunoscut printre oamenii de știință ca „umbra viitorului”. Pe măsură ce „războiul de trei zile” al lui Putin s-a întins pe săptămâni și luni, fiecare parte a trebuit să formuleze un plan pe termen lung. După câteva reacții inițiale, Occidentul a adoptat în cele din urmă strategia clasică, de escaladare progresivă.

Creșterea asistenței militare pentru Ucraina de la mici dispozitive antitanc la artilerie, sisteme de apărare antirachetă Patriot la tancuri, este o strategie asemănătoare cu aceea de a ridica treptat pariul pentru a transmite că Kievul are o mână puternică la poker. Pe măsură ce trec una după alta „liniile roșii” ale Rusiei, SUA și aliații săi transmit un mesaj despre hotărârea lor de a oferi Ucrainei sprijinul de care are nevoie pentru a respinge invazia Rusiei.

Cum poate obține Ucraina pacea?

Ideea este că, dacă Rusia ar crede că în cele din urmă nu va putea să-și atingă obiectivele militare, atunci cel mai bun răspuns ar fi să-și reducă pierderile acum, mai degrabă decât să continue să ducă un război pe care nu-l poate câștiga.

Așadar de ce Rusia nu reacționează în acest mod? Pentru că Putin operează sub un set diferit de constrângeri instituționale interne față de oponenții săi din Vest. Spre deosebire de liderii democratici, care rămân la putere câștigând sprijinul unei proporții considerabile din populația de vot, continuitatea la putere a lui Putin se bazează doar pe sprijinul unui număr mic de elite de încredere, dintre care majoritatea se bazează pe el pentru ei și care dețin posturi de nivel înalt în industrie sau guvern.

Acest context instituțional îi oferă liderului rus două avantaje importante. Primul este temporal. Neconstrâns de competiția electorală regularizată, Putin își poate permite să facă un joc lung, să aștepte trecerea timpului, până când elitele pro-ucrainene de astăzi din Vest sunt înlocuite cu cele mai puțin favorabile.

SUA schimbă tactica privind Ucraina: Trimit bombe letale ce pot distruge armata rusă VIDEO

Al doilea avantaj al lui Putin vine sub forma atitudinii politice. Fără nicio cerință de a răspunde publicului, care suportă cea mai mare parte a costurilor financiare ale războiului, gama de politici a lui Putin este determinată de interesele concurente din cercul său restrâns. Și acele elite în principal militare și de informații sunt pe deplin de acord cu războiul: pentru ei, beneficiul reunirii teritoriilor sovietice depășește cu mult ceea ce ei percep drept costuri temporare.

Chiar dacă Ucraina alungă până la ultimul soldat rus de pe pământul său, agresiunea Rusiei nu se va termina. Rusia va continua să revendice teritoriul Ucrainei și le va susține cu amenințări, lansări intermitente de rachete și înfruntări la graniță.

Ceea ce are nevoie Ucraina este să se pregătească pentru un război pe termen lung, să-și consolideze relațiile cu aliați potențiali suplimentari și să își dezvolte în continuare propria industrie de apărare. Singurul mod în care Ucraina poate obține pacea durabilă este obținerea celor mai puternice arme pe care le poate găsi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Pierde sau câștigă Putin din atacul Iranului asupra Israelului: Experții dezvăluie strategia neștiută a Kremlinului
Pierde sau câștigă Putin din atacul Iranului asupra Israelului: Experții dezvăluie strategia neștiută a Kremlinului
Recentul atac cu peste 300 de rachete și drone al Iranului asupra Israelului marchează o escaladare a conflictului, iar experții au analizat cum influențează această evoluție războiul lui...
Ambițiile Evgheniei Guțul și strategiile Moscovei
Ambițiile Evgheniei Guțul și strategiile Moscovei
Agentul cel mai activ al Rusiei din ultimele săptămâni în Republica Moldova a devenit Evghenia Guțul, bașcana Autonomiei Găgăuze. Dacă compari agitația ei cu marile drame și...
#Putin razboi, #Putin razboi Ucraina, #Kremlin, #apropiati putin, #Putin Ucraina, #elite Rusia, #rusia putin , #Razboi Ucraina