Ce a construit Rusia în 50 de ani, Putin a distrus în doar 50 de săptămâni: Cine i-a dat lovitura Moscovei

Luni, 30 Ianuarie 2023, ora 15:51
17931 citiri
Ce a construit Rusia în 50 de ani, Putin a distrus în doar 50 de săptămâni: Cine i-a dat lovitura Moscovei
Putin a distrus ceea ce Rusia a construit în 50 de ani FOTO: WSJ

Războiul Moscovei din Ucraina a depășit borna celor 11 luni, iar în acest timp Vladimir Putin a reușit să distrugă în mai puțin de 50 de săptămâni, ceea ce Rusia a construit în 50 de ani. Kremlinul a dezvoltat o rețea amplă de conducte spre Europa, prin care a pompat petrol și gaze naturale, iar acum totul s-a prăbușit.

Rusia nu poate în acest moment să înlocuiască piața energetică a Europei, pe care a pierdut-o, după ce a construit o rețea de zăcăminte și conducte cu un cost de sute de miliarde de dolari, potrivit unei analize din Bloomberg.

Când trupele Moscovei au invadat Ucraina pe 24 februarie 2022, clienții săi europeni de energie s-au speriat. O piață care absorbea aproape 2,5 milioane de barili pe zi de țiței, încă 1 milion de barili de produse rafinate și 155 de miliarde de metri cubi pe an de gaze naturale din Rusia, aproape a dispărut.

Kremlinul face o declarație șocantă: Un lider important din lume are cheia de a pune capăt războiului din Ucraina

Rusia și-a petrecut aproape 50 de ani construindu-și piața de energie în Europa, iar președintele Vladimir Putin a distrus-o în mai puțin de 50 de săptămâni. Găsirea unui înlocuitor va fi aproape imposibilă.

Fluxurile de țiței din Rusia către anumite părți ale Europei au început să scadă la scurt timp după ce trupele lui Putin au trecut granița. Până la 5 decembrie 2022, când a intrat în vigoare o interdicție a Uniunii Europene privind importurile maritime de țiței rusesc, acestea erau deja reduse, Bulgaria, care și-a asigurat o scutire temporară, singura piață rămasă. Fluxul de produse rafinate urmează aceeași traiectorie înainte de sancțiuni similare care intră în vigoare la 5 februarie 2023.

Piața europeană a Rusiei pentru gazele sale naturale a fost, de asemenea, pierdută. O rețea uriașă de zăcăminte și conducte de gaze, dezvoltată la un cost de sute de miliarde de dolari de când primul gaz a trecut granița cu Austria în 1968, a fost ”aruncată” la gunoi. Rusia a pierdut cea mai mare parte a pieței europene de gaz pe care a construit-o de-a lungul deceniilor.

În 2017, s-a estimat că 100 de miliarde de dolari au fost deja investite în dezvoltarea rezervelor de gaze din Peninsula Yamal din Rusia, majoritatea fiind legate de Europa prin conducte, inclusiv cele care circulă pe sub Marea Baltică, care leagă Rusia de Germania. Această cifră era de așteptat să se dubleze până în 2025. O mare parte din această investiție pare acum redundantă.

Noul plan special de război al lui Putin din Ucraina: Tactica total diferită față de momentul invaziei

Companiile petroliere din Rusia au reușit să deturneze livrările de țiței evitate de cumpărătorii tradiționali europeni, datorită în mare parte setei rafinăriilor indiene de materii prime ieftine. Dar deturnarea a avut un cost enorm pentru Rusia și industria sa petrolieră. Reducerile mari, care par să fi fost de până la 35 de dolari pe baril, echivalentul unei reduceri de preț cu 40%, au fost necesare pentru a pătrunde pe piața indiană.

Până la sfârșitul anului trecut, cargourile rusești reprezentau aproximativ un sfert din importurile de țiței din India, înlocuind încărcăturile de la furnizorii tradiționali ai subcontinentului din Orientul Mijlociu - Arabia Saudită, Irak, Emiratele Arabe Unite și Kuweit.

În timp ce Rusia a găsit piețe alternative pentru țițeiul său, mai ales în India, schimbarea vânzărilor de produse rafinate și gaze naturale va dura ani, poate chiar mai mult și va avea un cost enorm.

Putin se confruntă cu o problemă gravă: Orașul din Rusia unde a venit războiul din Ucraina VIDEO
Putin se confruntă cu o problemă gravă: Orașul din Rusia unde a venit războiul din Ucraina VIDEO
Deși războiul Moscovei din Ucraina a intrat în al treilea an, liderul de la Kremlin nu a dat niciun semn că ar vrea să termine prea curând conflictul. Cu toate astea, Vladimir Putin se...
Putin se dezlănțuie în țară: Ia o măsură dură în Rusia, sugrumă ultima portiță de libertate
Putin se dezlănțuie în țară: Ia o măsură dură în Rusia, sugrumă ultima portiță de libertate
Războiul provocat de Moscova în Ucraina, care a intrat în al 3-lea an, a început să fie resimțit din ce în ce mai mult de către ruși. În fața alegerilor din acest weekend și a...
#Putin razboi, #Rusia energie arma, #energie rusia, #Rusia UE, #Rusia UE gaz, #gaze rusia europa, #petrol Rusia UE , #Razboi Ucraina