Ce se întâmplă dacă Putin pierde războiul din Ucraina? Fenomenul ascuns din Rusia care macină țara

Marti, 06 Iunie 2023, ora 23:59
7478 citiri
Ce se întâmplă dacă Putin pierde războiul din Ucraina? Fenomenul ascuns din Rusia care macină țara
Dacă Putin pierde războiul, Rusia își va pierde statutul de mare putere FOTO: WSJ

Nimeni nu știe în acest moment cum se va termina războiul declanșat de Putin în Ucraina, chiar dacă au trecut mai bine de 15 luni de la începutul acestuia. Cu toate astea, eșecurile armatei ruse prevăd că liderul de la Kremlin va pierde războiul, iar Moscova se va cutremura. În plus, un alt fenomen ascuns macină țara, numărul etnicilor ruși scade, iar procentul musulmanilor crește masiv, putând ajunge la 30% din totalul populației, în viitor.

Miza războiului lui Putin a fost identificată de Zbigniew Brzezinski, care a spus că ”Rusia încetează să mai fie un imperiu, fără Ucraina”, potrivit The Wall Street Journal.

O victorie ucraineană – pe care o putem descrie ca un sfârșit al conflictului care lasă Ucraina cu tot sau cu mare parte din teritoriul său original, independent de Moscova și aliniat cu Occidentul – ar fi un cutremur geopolitic. Rusia pe care Europa a cunoscut-o și de care se temea încă din secolul al XVIII-lea, o prezență imensă și care se profilează neobosit înclinată să se extindă spre vest, va dispărea.

O mare putere mondială a prins Rusia în capcană. Moscova și-a blocat banii la peste 4.000 de kilometri distanță

Consecințele ar remodela politica Europei și Orientului Mijlociu și ar defini o nouă eră în competiția SUA-China. În plus, Rusia se confruntă cu una dintre cele mai mari provocări demografice ale oricărei țări din lume.

După atingerea vârfului în 1992, populația Federației Ruse a scăzut cu aproximativ cinci milioane până în 2021. Mai rău, din punctul de vedere al lui Putin, în ciuda imigrării substanțiale a etnicilor ruși din noile republici ex-sovietice independente din Asia Centrală, populația etnică rusă se află în cădere liberă, scăzând cu 5,4 milioane între 2010 și 2021.

În acei ani, procentul din populația federației care era etnic rusesc a scăzut la 72% de la 78%. Iar acum de la începutul războiului s-a petrecut un adevărat exod al rușilor, care au fugit din țară, peste 1 milion de persoane au trecut granița.

Rusia s-ar putea arunca în brațele Chinei

Între timp, populațiile minorităților islamice din Rusia continuă să crească. În populația actuală a Rusiei, 10% dintre oameni aparțin unor grupuri etnice inițial musulmane (mulți cetățeni ruși de toate etniile nu sunt credincioși religioși). Până în 2034, se estimează că aceste grupuri vor reprezenta 30% din populația federației.

Domnul Putin are nevoie de poporul Ucrainei pentru a consolida hegemonia slavilor ortodocși în Federația Rusă. Fără ei, confruntați cu creșterea populației în țări din Asia Centrală precum Uzbekistan (cu 63% de la căderea Uniunii Sovietice la aproximativ 35 de milioane în 2023), naționaliștii ruși prevăd doar pieire și declin.

O victorie ucraineană ar lăsa un Kremlin slăbit și discreditat strâns de o China puternică și o Asia Centrală în ascensiune în est, o alianță de securitate revigorată în vest și minorități etnice agitate acasă.

Un profesor de la Stanford anunță victoria Ucrainei: Cum va fi învinsă o putere nucleară

Chiar și așa, dacă Ucraina este văzută ca învingătoare în războiul lui Putin, va fi demonstrat că stilul său de guvernare nu este singurul model care poate funcționa printre slavii ortodocși și mulți ruși vor dori să învețe de la câștigători.

O Ucraină victorioasă s-ar alătura Poloniei, statelor baltice și țărilor scandinave într-un bloc pro-apărare format din țări europene care înțeleg valoarea alianței americane.

Dar nu toate veștile ar fi bune. Turcia lui Recep Tayyip Erdogan ar deveni mai puternică doar dacă frica de Rusia se estompează. Un Kremlin slăbit și amărât s-ar putea arunca în îmbrățișarea așteptată a Chinei. Instabilitatea rusă ar putea ridica provocări uriașe de securitate. Armele nucleare și biologice ar putea cădea în mâini și mai periculoase.

Eveniment Quarterly Report

Comandantul flotei ruse la Marea Neagră ar fi fost ucis. Amiralul Viktor Sokolov se afla în clădirea din Sevastopol lovită de Ucraina
Comandantul flotei ruse la Marea Neagră ar fi fost ucis. Amiralul Viktor Sokolov se afla în clădirea din Sevastopol lovită de Ucraina
Atacul cu rachetă al ucrainenilor asupra Cartierului General al Flotei ruse de la Marea Neagră ar fi făcut victime la cel mai înalt nivel. Surse neconfirmate în mod oficial susțin că ar...
Tancurile Leopard 1 donate de Danemarca Ucrainei au nevoie de reparații. Ucrainenii au refuzat deja un lot promis de Germania
Tancurile Leopard 1 donate de Danemarca Ucrainei au nevoie de reparații. Ucrainenii au refuzat deja un lot promis de Germania
Ministerul danez al Apărării a descoperit că 12 din cele 20 de tancuri Leopard 1 pe care le trimisese în Ucraina sunt defecte, a anunțat pe 22 septembrie canalul de stat TV2. Zece tancuri...
#Putin razboi, #Putin Ucraina, #razboi Ucraina, #razboi Rusia, #victorie ucraina, #Ucraina Rusia razboi, #Putin Kremlin , #Razboi Ucraina