Invazia Ucrainei de către Vladimir Putin a fost punctată de frecvente amenințări rusești de escaladare a războiului, dar președintele rus a jucat mult la cacealma. El a mizat greșit pe anumite atuuri ale armatei sale, iar schimbările continue de obiective militare au arătat că liderul de la Kremlin este forțat să improvizeze, într-un război pe care l-a scăpat de sub controlul său.
Cu toate astea, Rusia și-a intensificat agresiunea împotriva Ucrainei în ultimele săptămâni, a împins încă zeci de mii de trupe către linia frontului și a lansat atacuri repetate asupra infrastructurii civile, în special a rețelei de electricitate a Ucrainei, cufundând Kievul și alte orașe în întuneric frecvent, potrivit unei analize din The Wall Street Journal.
Scopul, spun analiștii militari, este să slăbească moralul ucrainean prin înghețarea populației în timpul iernii, să mărească și mai mult costurile sprijinului occidental pentru Kiev și să le arate rușilor că războiul este purtat agresiv.
O linie roșie care s-a menținut de ambele părți a fost în mare parte nedeclarată: că nici Rusia și nici membrii Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) nu doresc să se angajeze direct cu cealaltă parte într-un conflict militar.
Alte linii roșii ale lui Vladimir Putin s-au dovedit frecvent a fi iluzorii, iar unele dintre cele mai beliculoase retorici ale sale s-au dovedit că au devenit retractabile. Putin a avertizat pe 21 septembrie 2022 că Kremlinul este pregătit să folosească arme nucleare în Ucraina, spunând că Rusia va folosi „toate mijloacele disponibile pentru a proteja Rusia și poporul nostru”. „Acesta nu este o cacealma”, a spus el, dar s-a dovedit că este doar o retorică.
Amenințarea nucleară a lui Putin a atras condamnarea globală, izolând și mai mult Rusia din punct de vedere diplomatic. Dar a venit la scurt timp o mustrare publică a președintelui chinez Xi Jinping asupra conducerii războiului de către Kremlin, în timp ce a avertizat împotriva oricui folosește sau amenință să folosească arme nucleare în conflict.
Până la sfârșitul lunii octombrie, Kremlinul dădea înapoi, Putin dând un interviu lung la televiziune, pentru a spune că Rusia nu intenționează să folosească armele nucleare în Ucraina.
Putin nu a putut anticipa un război lung
Acei pași greșiți tactici ai lui Putin s-au repetat și în alte situații. În urma unui atac ucrainean asupra flotei ruse de la Marea Neagră de luna trecută, Moscova a declarat că se retrage din acordul internațional cu cereale. Transportul de cereale a continuat, provocând în esență Rusia, scufundându-i o navă civilă, iar Kremlinul a dat înapoi, spunând în 72 de ore că se va alătura din nou acordului.
Între timp, avertismentul lui Putin de la sfârșitul lunii septembrie 2022 conform căruia atacurile asupra teritoriilor ucrainene pe care Rusia a pretins că le-a anexat, ar fi considerate o agresiune împotriva Rusiei, lucru care s-a dovedit doar niște vorbe goale.
Lovitură dură pentru regimul lui Putin: Un gigant tehnologic rus pleacă din Rusia
Succesul ucrainean de pe câmpul de luptă a forțat Moscova să-și schimbe obiectivele de război din mers. După ce a început cu scopul de a „denazifica” conducerea ucraineană, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat săptămâna trecută că Rusia nu caută schimbarea regimului la Kiev.
”Victoria militară este acum greu de imaginat, iar scopul războiului rusesc „se rezumă la a duce războiul în așa fel încât să nu piardă și apoi să joace doar pentru a câștiga timp””, a apreciat Michael Clarke de la King College din Londra.
Diplomații și oficialii occidentali spun că, comportamentul lui Putin indică confuzia inerentă invaziei Rusiei, eșecul său de a anticipa că Moscova va fi atrasă într-un conflict lung și panica crescândă la o serie de retrageri militare, precum și jocul la cacealma, care nu a dat roade.
asta ingreuneaza transportul militar si... Vezi tot