Mașina de făcut bani a lui Putin face pană: Occidentul îi dă o nouă lovitură la început de februarie

Miercuri, 01 Februarie 2023, ora 05:32
6622 citiri
Mașina de făcut bani a lui Putin face pană: Occidentul îi dă o nouă lovitură la început de februarie
Visteria cu bani a lui Putin se va subția masiv de la 5 februarie 2023 FOTO: WA Today

Pe 5 decembrie 2022, țările UE, G7 și Australia au plafonat prețul petrolului rusesc exportat, în plus față de interzicerea livrărilor de țiței ale Moscovei în Europa. Acum, pe 5 februarie, mașina de făcut bani a lui Putin primește o nouă lovitură puternică din partea Occidentului prin interzicerea importurilor de produse petroliere din Rusia și a limitării prețului acestora.

Noua măsură va costa Rusia încă 120 de milioane de euro pe zi (185 de milioane de dolari), conform calculelor efectuate de Centrului de cercetare pentru energie și aer curat (CREA), o instituție independentă non-guvernamentală, potrivit WA Today.

Duminică, 5 februarie 2023, noile plafoane, de data aceasta la exporturile Rusiei de produse rafinate, cum ar fi motorina și păcură, sunt programate să intre în vigoare, susținute de aceleași sancțiuni financiare, precum și (cum a fost cazul exporturilor de țiței ale Rusiei) embargouri, din partea Europei, SUA și a altor țări, de achiziții de produse rafinate rusești.

Ce a construit Rusia în 50 de ani, Putin a distrus în doar 50 de săptămâni: Cine i-a dat lovitura Moscovei

Primul plafon de preț, impus pe 5 decembrie 2022 exporturilor rusești de țiței, a fost relativ eficient. Prețul produsului emblematic al Rusiei, țițeiul Urals, a rămas sub plafon – tranzacționându-se sub 38 de dolari pe baril la un moment dat la începutul acestei luni – și a fost în medie de aproximativ 52 de dolari pe baril.

Ambiția plafoanelor de preț a fost de a reduce veniturile din petrol și capacitatea Rusiei de a finanța războiul din Ucraina, dar fără a afecta în mod nejustificat furnizarea de petrol pe piața globală, pentru a evita o creștere dramatică a prețului petrolului.

Aceasta a fost, până acum, o strategie eficientă. Vânzările de petrol ale Rusiei au fost afectate, exporturile scăzând cu 14% în decembrie, comparativ cu volumele sale din noiembrie, potrivit S&P Global.

Rusia ar putea pierde jumătate de miliard de euro pe zi

Centrul CREA din Finlanda a estimat că veniturile din vânzările de combustibili fosili din Rusia au fost cu 17% mai mici în decembrie și costă Rusia aproximativ 160 de milioane de euro (246 de milioane de dolari) pe zi.

Rusia a reușit să-și mențină în mare parte volumele exporturilor de petrol prin redirecționarea vânzărilor din Europa, care era cea mai mare piață pentru petrol și gaze, către China, India și Turcia.

Noile limite pentru produsele rafinate ar putea fi și mai eficiente, dar generează unele implicații negative pentru Occident în acest proces. China și India, cei mai mari cumpărători de petrol rusesc, au propriile lor sectoare interne de rafinărie foarte mari. Nu au nevoie de motorină sau păcură din Rusia sau de alte produse intermediare. Nu există o altă piață pentru produsul rusesc care a fost vândut anterior în Europa.

Noul plan special de război al lui Putin din Ucraina: Tactica total diferită față de momentul invaziei

Reversul acestei dileme rusești este că, dacă nu există o piață de dimensiune suficientă, produsul rusesc nu va intra pe piața globală, iar prețurile pentru produsele rafinate vor crește, poate brusc.

Vladimir Putin a văzut dependența Europei de energia Rusiei ca fiind o vulnerabilitate și o pârghie pentru a împiedica ea să vină în ajutorul Ucrainei. Plafoanele pentru produsele rusești pe care UE le propune sunt de 100 de dolari pe baril pentru motorină și 45 de dolari pe baril pentru alte produse, cu mai puțină valoare adăugată. CREA estimează că un plafon la acest nivel, împreună cu interzicerea simultană planificată de UE a importurilor de produse rafinate, ar putea costa Rusia încă 120 de milioane de euro (185 de milioane de dolari) pe zi.

Rusia va genera în continuare venituri masive din vânzările sale de petrol brut și rafinat, chiar și cu plafoanele și embargourile occidentale, dar aproximativ un miliard de euro pe zi pe care îl genera înainte de invazie ar putea fi aproape înjumătățit.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Pierde sau câștigă Putin din atacul Iranului asupra Israelului: Experții dezvăluie strategia neștiută a Kremlinului
Pierde sau câștigă Putin din atacul Iranului asupra Israelului: Experții dezvăluie strategia neștiută a Kremlinului
Recentul atac cu peste 300 de rachete și drone al Iranului asupra Israelului marchează o escaladare a conflictului, iar experții au analizat cum influențează această evoluție războiul lui...
Ucraina în mare pericol: Putin, strategie infamă pentru a repurta o mare victorie VIDEO
Ucraina în mare pericol: Putin, strategie infamă pentru a repurta o mare victorie VIDEO
Războiul lui Putin, deși este unul de lungă durată și cu pierderi uriașe de vieți omenești pentru Moscova, el continuă fără scrupule. În prezent, Kievul trece prin momente dificile din...
#Putin razboi, #Putin razboi Ucraina, #razboi Ucraina, #sanctiuni Rusia, #interzicere importuri Rusia, #plafonare pret petrol , #Razboi Ucraina
Comentarii
Poza eu-ca
eu-ca
rank 5
Trimite petrol in India, care l-a rindul ei exporta. Exeme mai
Poza iahim
iahim
rank 5
Comerțul exterior al Rusiei a atins nivelul de dinainte de începerea