Noul plan special de război al lui Putin din Ucraina: Tactica total diferită față de momentul invaziei

Luni, 30 Ianuarie 2023, ora 03:17
16792 citiri
Noul plan special de război al lui Putin din Ucraina: Tactica total diferită față de momentul invaziei
Putin se pregătește pentru un război de lungă durată FOTO: Bloomberg

După mai bine de 11 luni de la declanșarea invaziei din Ucraina, Vladimir Putin nu și-a atins obiectivele inițiale - de a cuceri întregul teritoriu al țării vecine și înlăturarea de la putere a lui Volodimr Zelenski.

Acum, președintele rus pregătește un nou plan, o ofensivă pentru a câștiga inițiativa, dar în același timp și conceperea unei strategii lungi pentru o confruntare de ani de război.

Kremlinul își propune să demonstreze că forțele sale pot recâștiga inițiativa după luni de pierdere a terenului, punând presiune asupra Kievului și a susținătorilor săi pentru a conveni asupra unui soi de armistițiu, care să lase Rusia să controleze teritoriul pe care îl ocupă acum, potrivit experților militari, potrivit Bloomberg.

Nici măcar Putin nu poate nega slăbiciunile armatei, pe care a construit-o timp de decenii, după ce trupele sale au pierdut mai mult de jumătate din câștigurile inițiale în Ucraina, au spus experți ruși în poziții importante, vorbind sub rezerva anonimatului. Eșecurile persistente i-au determinat pe mulți din Kremlin să fie mai realiști cu privire la ambițiile lor imediate, recunoscând că, chiar și menținerea actualei linie a frontului, ar fi o realizare.

O țară neutră ce ascunde 213 miliarde de dolari ai Rusiei îl înfruntă pe Putin. Schimbare față de Ucraina, după exporturi de arme către România

Dar Putin rămâne convins că forțele mai mari ale Rusiei și dorința de a accepta victime – care se numără deja la zeci de mii, mai mult decât în orice conflict de după Al Doilea Război Mondial, conform estimărilor SUA și europene – îi vor permite să prevaleze în ciuda eșecurilor de până acum.

Ofensiva reînnoită a Rusiei poate începe în februarie sau martie, au spus apropiații Kremlinului. Comentariile lor confirmă avertismentele din partea Ucrainei și a aliaților acesteia că urmează o nouă ofensivă rusă și sugerează că aceasta ar putea începe înainte ca Kievul să primească proviziile promise, de tancuri de luptă americane și europene.

Determinarea lui Putin prevestește o altă escaladare mortală a războiului său, în timp ce Kievul pregătește o nouă forță proprie de a-și mări forțele, respingând orice încetare a focului care lasă Rusia să-i ocupe pământul. Liderul rus crede că nu are altă alternativă decât să prevaleze într-un conflict pe care îl vede ca unul existențial cu SUA și aliații săi din Occident.

„Putin este dezamăgit de modul în care merg lucrurile, dar nu este pregătit să-și abandoneze obiectivele”, a declarat Tatiana Stanovaya, fondatoarea R.Politik, o companie de consultanță politică. „Înseamnă doar că traseul va fi mai lung, mai sângeros și mai rău pentru toată lumea.”

Oficialii din Serviciile de informații americani și europeni se întreabă dacă Rusia are resursele pentru o nouă ofensivă majoră, chiar și după ce a mobilizat 300.000 de trupe suplimentare în toamna trecută.

O țară de 100 de milioane de locuitori, mutare surprinzătoare legată de Rusia: Schimbă radical afacerile cu Moscova

Putin este convins că Occidentul va ceda

Dar atacurile brutale și zdrobitoare ale Rusiei în locuri precum Bakhmut, un oraș estic care are o valoare strategică limitată, au uzat forțele ucrainene, deturnând trupele și minând capacitatea Kievului de a organiza operațiuni ofensive în altă parte, potrivit oficialilor americani.

După ce atacurile fulgerătoare ale forțelor ucrainene din vara și toamna lui 2022 au distrus liniile sale defensive, Rusia și-a intensificat protecția, folosind tranșee, capcane de tancuri și mine pentru a încetini orice avans potențial.

Pe termen mai lung, Putin a aprobat planurile de extindere a rândurilor armatei cu aproape 50% în următorii câțiva ani, desfășurând noi forțe în apropierea Finlandei - care este în curs de aderare la NATO - și în regiunile ocupate din Ucraina.

Războiul din Ucraina accelerează un fenomen greu de crezut în 1945: Centrul de putere al Europei se mută

„Până acum rezultatele au fost îngrozitoare, deoarece Rusia nu era deloc pregătită”, a spus Serghei Markov, un consultant politic cu legături strânse cu Kremlinul.

„S-a transformat într-un război prelungit, iar Rusia nu are încă suficientă forță militară sau echipament pentru a-l duce”, a spus el. „Trebuie să oprim contraofensiva ucraineană și să zădărnicim eforturile Occidentului de a ne învinge prin câștigarea avantajului militar.”

Încrederea lui Putin în capacitatea armatei sale de a învinge un triumf - chiar și cu prețul unor pierderi mari și distrugeri - reflectă o interpretare greșită a angajamentului Occidentului de a-și întoarce agresivitatea, recunosc unii din interiorul Kremlinului.

„Dacă nu se schimbă ceva, ne uităm la un război de uzură precum Primul Război Mondial, care ar putea dura mult timp, deoarece ambele părți cred că timpul este de partea lor”, a declarat Andrei Kortunov, șeful Russia International Affairs Council. „Putin este sigur că fie Occidentul, fie Ucraina vor obosi”.

Citește și:
Gestul și cuvintele lui Putin de la plecarea lui Xi Jinping l-au trădat: Președintele chinez l-a pus pe bancheta din spate VIDEO
Gestul și cuvintele lui Putin de la plecarea lui Xi Jinping l-au trădat: Președintele chinez l-a pus pe bancheta din spate VIDEO
Vizita la Moscova a liderului chinez a dezvăluit, dincolo de ușile închise, legătura care există în prezent între Xi Jinping și Vladimir Putin. În timp ce președintele Chinei părăsea...
Fostul redactor al discursurilor lui Putin, pus pe ”lista neagră” a Kremlinului: ”Presupun că în mod oficial este o infracțiune de discreditare a armatei”
Fostul redactor al discursurilor lui Putin, pus pe ”lista neagră” a Kremlinului: ”Presupun că în mod oficial este o infracțiune de discreditare a armatei”
Abbas Gallyamov, un fost redactor al discursurilor lui Vladimir Putin, a fost inclus pe lista ”persoanelor urmărite” a autorităților ruse, cel mai recent pas într-o represiune radicală...
#Putin razboi, #plan Putin, #Rusia razboi, #razboi Rusia, #razboi Rusia Ucraina, #Ucraina razboi, #Ucraina razboi Rusia , #Razboi Ucraina