Punctul de turnură al istoriei la Moscova: Ce se întâmplă cu Rusia dacă Putin pierde războiul

Sambata, 03 Decembrie 2022, ora 00:30
6159 citiri
Punctul de turnură al istoriei la Moscova: Ce se întâmplă cu Rusia dacă Putin pierde războiul
Rusia s-ar putea confrunta cu o situație de criză majoră dacă Putin pierde războiul FOTO: World Crunch

Toată lumea este cu ochii pe războiul declanșat de Vladimir Putin în Ucraina în urmă cu peste 9 luni și se întreabă cum se va termina sângerosul conflict. Președintele rus este pe cale să piardă, dar ce se va întâmpla cu Rusia și cu previziunea prăbușirii țării în cazul unui eșec împotriva Kievului?

Predicțiile despre prăbușirea Rusiei sunt la fel de vechi ca țara însăși. Cu toate acestea, o centralizare consistentă a puterii a avut loc de zeci de ani, slăbind teritoriile și republicile Rusiei. Războiul din Ucraina schimbă totul și nimic, se arată într-o analiză din World Crunch.

Previziunea „Rusia este pe cale să se destrame” a fost un pilon al genului politico-futurist în cei 30 de ani de la sfârșitul URSS-ului și înființarea Federației Ruse. Acum, războiul cu Ucraina a redus drastic perioada de timp pentru ca astfel de prognoze apocaliptice să se adeverească.

Cine a fost de vină pentru atacurile Al Qaeda asupra turnurilor gemene din SUA: Documente declasificate despre Bush și CIA

În primul rând, pentru că se dovedește că Rusia poate foarte bine să piardă războiul; și în al doilea rând, o înfrângere ar slăbi regimul lui Vladimir Putin - și cine știe dacă își va păstra puterea?

„Fără Putin, fără Rusia” este un refren mai recent. Această linie de gândire spune că slăbirea guvernului central va împinge regiunile să acționeze independent. Cu toate acestea, renumitul politolog Alexander Kinev a explicat într-un interviu pentru Vazhnyye Istorii de ce nu crede că se va întâmpla așa ceva. Prăbușirea Rusiei este puțin probabilă, chiar dacă Putin pierde.

Pendulul istoriei ajunge într-un punct critic

Într-adevăr, ceva de genul prăbușirii unei stări istorice nu se petrece spontan și nu este un eveniment întâmplător. Ce se întâmplă dacă Rusia se prăbușește? Prăbușirea Rusiei este mai mult de dorințe și vise politice, dar acestea sunt foarte, foarte departe de realitate și de nevoile regiunilor.

Care ar putea fi cel mai rău scenariu? Prăbușirea statului, prăbușirea unui singur guvern, conflicte nerezolvate între grupuri federale, tulburări publice. În vremuri de tulburări, când nu există putere federală, pot începe tulburări și unele teritorii de graniță se pot separa într-adevăr. Totuși, cu toate celelalte lucruri, nu se întrezărește un astfel de scenariu.

Va apărea un anumit vid și va fi umplut de ceva. Cu ce, nu știm. Acești lideri vor apărea în acest proces. Toate acestea se vor întâmpla mai târziu. Și asta nu duce neapărat la dezintegrare.

Un lider din Crimeea anunță dezastrul pentru Putin: Kremlinul se va dezintegra

Și nu trebuie să confundăm sentimentele anti-Moscova cu sentimentele separatiste. Dacă te uiți la sociologia locală, da, există nemulțumiri față de birocrație, instituție și există sentimente anti-Moscova. Dar nu există sentimente care ar putea fi interpretate ca „pentru dezintegrare”. Acesta nu este același lucru.

Pendulul a oscilat prea mult în direcția centralizării. După schimbarea puterii, nu dezintegrarea, ci federalizarea va începe pur și simplu pentru că este ciclică. În Rusia, relaţiile dintre centru şi regiuni s-au schimbat mereu pe principiul pendulului. Acum, acest pendul a oscilat prea departe în direcția centralizării și există o cerere tot mai mare de identitate și distincție.

În acest proces se va forma un nou concept și va avea loc o cristalizare a elitelor. Dar toate acestea se vor petrece după schimbarea puterii, nu înainte.

Citește și:
Care sunt motivațiile și limitele lui Putin: Un fost secretar american al Apărării știe obsesia președintelui rus
Care sunt motivațiile și limitele lui Putin: Un fost secretar american al Apărării știe obsesia președintelui rus
Robert Gates, fostul secretar american al Apărării din timpul președintelui George Bush, care a acordat un interviu la NBC News, a analizat războiul dintre Rusia și Ucraina. El a susținut că...
Mașina de făcut bani a lui Putin face pană: Occidentul îi dă o nouă lovitură la început de februarie
Mașina de făcut bani a lui Putin face pană: Occidentul îi dă o nouă lovitură la început de februarie
Pe 5 decembrie 2022, țările UE, G7 și Australia au plafonat prețul petrolului rusesc exportat, în plus față de interzicerea livrărilor de țiței ale Moscovei în Europa. Acum, pe 5...