Putin ”lovit” în piept de propriul război. Pus în încurcătură de companii ale două superputeri mondiale

Luni, 28 Noiembrie 2022, ora 02:13
8213 citiri
Putin ”lovit” în piept de propriul război. Pus în încurcătură de companii ale două superputeri mondiale
Putin este în mare încurcătură cu prețul scăzut al petrolului rusesc FOTO: Axios

Interdicțiile Americii privind importurile din Rusia și auto-sancționarea Moscovei asupra rafinăriilor și firmelor din Europa abia au afectat fluxul de țiței din porturile rusești.

Dar trecerea fluxurilor spre Asia și interdicțiile UE legate de petrolul livrat pe mare din 5 decembrie, îl pun pe Putin în încurcătură.

Companiile din China și India care cumpără acum două treimi din țițeiul Rusiei exportat pe mare cer reduceri mari ale prețului față de nivelul de pe piața internațională. Ultima estimare arată că petrolul Ural din Rusia se tranzacționează cu 52 de dolari pe baril, asta însemnând o reducere de 33,28 de dolari (sau 39%) față de țițeiul Brent, ceea ce îi aduceri pierderi de miliarde lunar Moscovei, potrivit The Washington Post.

Cum fluxul semnificativ de petrol al Rusiei din prezent s-a redirecționat din Europa în Asia, acest lucru le-a oferit o putere uriașă de negociere cumpărătorilor de la marile companiile din China și India, două superputeri mondiale.

Șocul războiului lui Putin creează bogăție: Țări cu un boom economic datorat Rusiei

Țițeiul rusesc se tranzacționează cu o reducere considerabilă față de valorile de referință internaționale, iar asta lovește direct în piept războiul lui Putin. Dacă acum, în noiembrie 2022 reducerea prețului țițeiului Ural al Rusiei a ajuns la 33,28 dolari pe baril, pentru cumpărătorii din Asia, să spunem că scăderea medie din 2021 a fost de doar 2,86 dolari pe baril, comparativ cu petrolul Brent.

Această reducere îi costă pe exportatorii de petrol ai Rusiei aproximativ 4 miliarde de dolari pe lună în venituri pierdute, reducând în același timp și veniturile fiscale ale Kremlinului din vânzările de peste mări. Acest lucru lovește masiv în finanțarea mașinăriei de război a lui Putin.

Lovitura de grație pentru Putin: Nu pierde doar Ucraina, ci aruncă Rusia cu 40 de ani înapoi

Prețurile globale ale țițeiului au scăzut și ele de la invazie. Brent se tranzacționa la aproximativ 100 de dolari barilul, când trupele ruse au intrat în Ucraina; acum este de aproximativ 86 USD.

Este ușor să vedem că încercările de a reduce fluxul de fonduri către cufărul de război al lui Putin sunt un eșec, mai ales în timp ce volumele de producție și export rămân ridicate.

Având în vedere că China, India și Turcia sunt dispuse să achiziționeze mărfuri cu preț redus, orice interdicție asupra fluxurilor rusești ar putea fi doar parțială. În plus, mai vine și plafonarea prețului petrolului rusesc propus de SUA și UE.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cum vrea Putin să atace SUA: Planul conceput împreună cu alte 4 țări puternice
Cum vrea Putin să atace SUA: Planul conceput împreună cu alte 4 țări puternice
După invazia Rusiei din Ucraina începută în urmă cu peste 780 de zile, statele occidentale au impus sancțiuni împotriva Moscovei pentru a-i micșora capacitatea de război. Putin și-a pus...
Pierde sau câștigă Putin din atacul Iranului asupra Israelului: Experții dezvăluie strategia neștiută a Kremlinului
Pierde sau câștigă Putin din atacul Iranului asupra Israelului: Experții dezvăluie strategia neștiută a Kremlinului
Recentul atac cu peste 300 de rachete și drone al Iranului asupra Israelului marchează o escaladare a conflictului, iar experții au analizat cum influențează această evoluție războiul lui...
#Putin razboi, #pretul petrolului, #Rusia pret petrol, #Rusia pret petrol pierderi, #Rusia petrol, #Rusia petrol China, #Rusia India , #Razboi Ucraina