Lovitura de grație pentru Putin: Nu pierde doar Ucraina, ci aruncă Rusia cu 40 de ani înapoi

Duminica, 20 Noiembrie 2022, ora 03:45
27875 citiri
Lovitura de grație pentru Putin: Nu pierde doar Ucraina, ci aruncă Rusia cu 40 de ani înapoi
Orașul Herson a fost eliberat de Ucraina din mâinile Rusiei FOTO: Market Watch

Voința ucraineană crește cu fiecare groapă comună de civili uciși descoperită și cu fiecare sat eliberat. Pentru ucraineni, acest război nu mai este despre teritoriu, ci despre supraviețuirea ca națiune, iar datorită acestui aspect Putin va pierde războiul. Însă dezastrul președintelui rus va însemna înghețarea în timp a Rusiei și trimiterea economiei sale înapoi cu 40 de ani.

Mijloacele armatei ucrainene au crescut substanțial în ultimele luni, au primit echipamente și arme moderne de la Statele Unite și aliații săi din Europa, astfel că trupele Kievului au eliberat pe rând numeroase orașe ocupate de Rusia, potrivit Market Watch.

Potențialele strategii ale lui Vladimir Putin s-au dovedit slabe: câștigarea războiului prin forță nu a funcționat atât de bine, iar intimidarea Occidentului cu criza energetică s-a dovedit o tactică greșită.

Propunerea tentantă a Occidentului care a stârnit interesul lui Putin. Ce s-ar întâmpla cu regiunile ocupate și Crimeea

Ultima carte pe care i-a lăsat Putin este amenințarea războiului nuclear. Dar armele nucleare tactice vor realiza puține rezultate din punct de vedere militar, însă au un impact psihologic semnificativ. Occidentul a tras o linie roșie, spunându-i lui Putin că, dacă folosește arme nucleare, armata rusă se va confrunta cu forțele convenționale ale NATO.

Din cauza sancțiunilor vestice și a retragerii voluntare din Rusia a firmelor occidentale, Rusia va fi în cele din urmă înghețată în timp, la fel ca Cuba. Acest război a dat economia rusă înapoi cu 40 de ani, susține Vitali Katsenelson, CEO al firmei de investiții IMA.

La suprafață, Rusia de astăzi arată foarte diferită de Rusia din anii 1980. Această Rusie are supermarketuri frumoase și moderne, care încă sunt pline de mâncare. Cu toate acestea, din cauza sancțiunilor și a retragerii voluntare din Rusia a firmelor occidentale, Rusia va fi în cele din urmă înghețată în timp. Cum s-a întâmplat și cu altă țară, Cuba. Cuba arată astăzi la fel ca în 1959, când Castro a venit la putere și Occidentul a impus un embargo comercial.

Tehnologiile avansate și know-how-ul vor dispărea din Rusia

Rușilor le va lipsi McDonald’s și Coca Cola, dar aceasta nu este o pierdere atât de mare. Mai dureroasă este pierderea tehnologiei avansate — semiconductori, software, producție complexă. Rusia are puțin din asta. Astăzi nu poți construi o mașină sau o mașină de spălat fără semiconductori.

Acesta este motivul pentru care producția auto din Rusia a scăzut la jumătate de când a început războiul, iar producția de mașini de spălat rufe a scăzut de la 600.000 de unități pe lună la 100.000.

Putin se confruntă cu o mare problemă în rândul armatei sale: Fenomenul ce poate pierde războiul Rusiei

După ce Visa și Mastercard au tăiat Rusia din rețelele lor, practic împiedicând rușii să folosească ruble în afara Rusiei, China a încetat să mai integreze rușii în propria rețea de carduri de credit.

Sancțiunile au paralizat capacitatea Rusiei de a produce suficiente arme pentru a-și susține războiul. În cele din urmă, acest război a fost o reclamă tristă pentru armele rusești. India obișnuia să importe jumătate din armele sale din Rusia. Acum, SUA și Europa vor deveni probabil singurii furnizori de arme pentru India.

Până la război, economia Rusiei mergea destul de bine. O consecință crucială a războiului este că companiile petroliere occidentale au părăsit Rusia. Pe lângă furnizarea de capital, ele au adus tehnologie și know-how. Ambele au dispărut acum. Totul se va duce de râpă în Rusia, iar economia sa va fi dată înapoi cu 40 de ani.

Quarterly Report - Editia 4

De ce arestarea premierului israelian ar fi mai mult „zgomotoasă” decât „scandaloasă”. Politolog: „Nu e ca în cazul lui Putin”
De ce arestarea premierului israelian ar fi mai mult „zgomotoasă” decât „scandaloasă”. Politolog: „Nu e ca în cazul lui Putin”
Procurorul șef al Curții Penale Internaționale (CPI), Karim Khan, a cerut mandate de arestare pe numele premierului israelian Benjamin Netanyahu și al liderului Hamas, Yahya Sinwar, împreună...
Putin face o mutare neobișnuită, în premieră: Vrea să înroleze etnici germani să lupte pentru Rusia
Putin face o mutare neobișnuită, în premieră: Vrea să înroleze etnici germani să lupte pentru Rusia
Războiul Moscovei din Ucraina a trecut de borna celor 800 de zile și continuă în ciuda sutelor de mii de victime din rândul armatei sale. Acum, Vladimir Putin mai face o mutare neașteptată...
#Putin razboi, #Putin razboi Ucraina, #economia Rusia, #economie Rusia sanctiuni, #sanctiuni Rusia, #economia Rusiei , #Razboi Ucraina