Putin a rămas fără bani și e gata de o măsură nepopulară: Ar putea da o lovitură grea oligarhilor ruși

Miercuri, 17 Mai 2023, ora 02:17
4560 citiri
Putin a rămas fără bani și e gata de o măsură nepopulară: Ar putea da o lovitură grea oligarhilor ruși
Putin ar putea fi nevoit să naționalizeze anumite sectoare economice FOTO: Insider

Resursele Rusiei provenite din piața de energie din Europa au scăzut dramatic, iar visteria lui Putin pentru războiul din Ucraina s-a diminuat masiv la începutul anului 2023. Acum, Moscova se gândește serios să ia o măsură extrem de nepopulară, naționalizarea principalelor părți ale economiei sale, dând astfel o puternică lovitură oligarhilor ruși.

Șeful agenției federale de criminalitate din Rusia a spus că părțile cheie ale economiei ar trebui naționalizate. Proprietatea de stat ar sprijini eforturile de război ale Rusiei împotriva Ucrainei, a spus Alexander Bastrykin, potrivit Business Insider.

„Vorbim în esență despre securitatea economică într-un război”, a spus oficialul rus. Părți cheie ale economiei Rusiei ar trebui să intre din nou sub comanda statului pentru a sprijini eforturile de război ale Moscovei împotriva Ucrainei, potrivit lui Alexander Bastrykin, șeful agenției federale de criminalitate a Rusiei.

Fost șef al CIA avertizează: Zilele lui Putin sunt numărate, dar o altă amenințare este cea mai mare

Bastrykin, care conduce Comitetul de Investigație și raportează direct președintelui Vladimir Putin, a sugerat asta în timpul unei videoconferințe de sâmbătă, 13 mai 2023. „Să mergem pe calea naționalizării principalelor sectoare ale economiei noastre”, a spus el.

Cu siguranță, marile părți ale economiei sunt deja sub controlul Kremlinului. După prăbușirea Uniunii Sovietice, Rusia a încercat o serie de privatizări în întreaga economie în anii 1990.

Așa-numiții oligarhi s-au găsit atunci cu unele dintre cele mai valoroase bunuri ale Rusiei, dar mulți au ajuns mai târziu să le vândă sau să cedeze controlul înapoi statului sub Putin.

Într-adevăr, Gazprom, cea mai mare firmă de gaze naturale a națiunii, este condusă de stat, în timp ce gigantul petrolier Rosneft este condus de aliatul lui Putin, Igor Sechin. De când Putin a ordonat invadarea Ucrainei în februarie 2022, economia acesteia a fost dramatic slăbită și remodelată.

Majoritatea veniturilor țării s-au bazat mult timp pe producția de energie și pe exporturile de petrol, dar Occidentul a vizat sectorul cu sancțiuni în ultimul an.

Între timp, comerțul direct dintre zona euro și Rusia s-a redus, calculele Băncii Centrale Europene arătând că volumele s-au redus la jumătate față de nivelurile de dinainte de război.

Cei mai bogați oligarhi ruși în pericol

Moscova s-a orientat în mare parte către transportul de petrol către China și India, care împreună preiau acum majoritatea exporturilor Rusiei. În ciuda statisticilor oficiale care arată că economia Rusiei a fost rezistentă în fața sancțiunilor, alte semne au indicat căderea liberă.

Economia Rusiei se confruntă cu o penurie record de muncitori, potrivit unui sondaj al băncii centrale luna trecută.

Mutare neașteptată a Europei în Marea Neagră: Proiectul de 1.100 de kilometri ce dă o lovitură Rusiei

Economia Rusiei devine din ce în ce mai primitivă pe măsură ce războiul său din Ucraina se prelungește, a declarat recent profesorul de la Universitatea din Chicago, Konstantin Sonin. Iar un consilier al băncii centrale a Finlandei a spus că Rusia se confruntă cu „industrializare inversă”.

Fără îndoială există câteva domenii care sunt încă sub controlul oligarhilor ruși. Spre exemplu vânzările de platină și paladiu aduc cele mai multe venituri pentru ruși. Principalii importatori din Vest sunt SUA, Marea Britanie, Germania și Italia. Russian Platinum și Norilsk Nickel sunt două companii rusești, principalele generatoare de profit.

Norilsk Nickel este controlat de Vladimir Potanin, al doilea cel mai bogat om al Rusiei. Compania este unul dintre cei mai mari cinci contribuabili ai Rusiei, iar Potanin însuși este un oligarh apropiat de Putin. Al doilea acționar major al Norilsk Nickel este United Company RUSAL, aparținând oligarhului Oleg Deripaska, unul dintre cei mai bogați oameni din Rusia.

Metale neferoase din Rusia ajung și ele în UE. Exporturile de aluminiu și cupru către țările occidentale au adus Rusiei 6,7 miliarde de dolari. Aproape tot metalul a fost exportat în Uniunea Europeană.

Cei mai mari beneficiari sunt aceiași, în special Rusal, Norilsk Nickel și Ural Mining and Metallurgical Company (UMMC), al cărei proprietar, Andrey Kozitsyn, este membru al fracțiunii politice Rusia Unită a lui Putin.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Pierde sau câștigă Putin din atacul Iranului asupra Israelului: Experții dezvăluie strategia neștiută a Kremlinului
Pierde sau câștigă Putin din atacul Iranului asupra Israelului: Experții dezvăluie strategia neștiută a Kremlinului
Recentul atac cu peste 300 de rachete și drone al Iranului asupra Israelului marchează o escaladare a conflictului, iar experții au analizat cum influențează această evoluție războiul lui...
Ucraina în mare pericol: Putin, strategie infamă pentru a repurta o mare victorie VIDEO
Ucraina în mare pericol: Putin, strategie infamă pentru a repurta o mare victorie VIDEO
Războiul lui Putin, deși este unul de lungă durată și cu pierderi uriașe de vieți omenești pentru Moscova, el continuă fără scrupule. În prezent, Kievul trece prin momente dificile din...
#Putin razboi, #nationalizare companii rusesti, #Rusia economie, #oligarhi Rusia, #oligarhi rusi, #companii rusesti , #Rusia