Putin rămâne fără multe opțiuni. Marea Britanie face o mutare îndrăzneață și ia fața Americii

Vineri, 02 Iunie 2023, ora 04:57
11410 citiri
Putin rămâne fără multe opțiuni. Marea Britanie face o mutare îndrăzneață și ia fața Americii
Putin rămâne fără multe opțiuni de răspuns la atacurile Ucrainei FOTO: US News

Analiștii internaționali au remarcat faptul că atacurile cu drone ale Ucrainei de la Moscova l-au lăsat pe Vladimir Putin cu puține opțiuni de răspuns, în mod surprinzător. În schimb, Marea Britanie face o afirmație îndrăzneață spunând că Ucraina ”are dreptul” de a proiecta forța ”dincolo de propriile frontiere”, luând fața Statelor Unite, care au fost reținute în declarații, în legătură cu loviturile Kievului.

Resursele militare în scădere și lipsa de noi ținte l-au făcut pe președintele rus Vladimir Putin să se chinuie să răspundă la o creștere a atacurilor îngrijorătoare cu drone ale Ucrainei asupra Moscovei, potrivit USNews.

Mai mulți analiști au remarcat în ultimele zile că Putin a încercat să minimizeze atacurile dramatice asupra capitalei ruse – pentru care Ucraina a negat în mod explicit orice responsabilitate, cel puțin public. Atacurile au câștigat o atenție larg răspândită pe rețelele de socializare, în special în Rusia.

O țară din estul Europei se teme de agresiunea Rusiei. Ce arme cumpără de colosala sumă de 34 de miliarde de dolari VIDEO

Unii observatori au sugerat că atacurile au fost rezultatul unei operațiuni tip de ”steag fals” orchestrată de Kremlin pentru a forța sprijinul național pentru o nouă rundă de mobilizare, dar răspunsul lui Putin respinge această teorie.

În loc să maximizeze atacurile în scopuri propagandistice, reacția liderului rus pare a fi o încercare „de a evita expunerea opțiunilor limitate pe care le are pentru a riposta Ucrainei”, conchide Institutul independent pentru Studiul Războiului (ISW) din Statele Unite, într-o nouă notă de analiză.

Analiza indică explicația lui Putin la începutul acestei săptămâni conform căreia forțele ruse au lovit sediul serviciilor secrete militare ucrainene cu două sau trei zile înainte – înainte de începerea loviturilor asupra Moscovei – și a spus că armata Rusiei continuă să răspundă „războiului împotriva Donbasului” al Ucrainei, regiunea de est.

„Accentul pus de Putin pe loviturile anterioare și în curs de desfășurare este probabil o încercare de a semnala că Rusia ripostează deja în mod activ și nu trebuie să răspundă la noi provocări ucrainene”, conchide ISW.

Întorsătură dramatică a războiului Rusiei: Putin în fața unui pariu cu mize mari

„Rușii doar adaugă oameni în linia frontului”, a declarat fostul director CIA și generalul de armată în retragere David Petraeus pentru BBC News miercuri dimineața de la Kiev, unde se află în vizită, menționând că rușii nu par să ofere pregătire sau echipament adecvat noilor recruți pe care îi trimit în primele linii pentru a se pregăti pentru atacul ucrainean în așteptare.

Chiar și liderii militari ruși au recunoscut că ultimele lovituri cu drone au cauzat atât daune practice, cât și psihologice Rusiei. Evgheni Prigojin, fostul aliat al lui Putin și liderul frontului de mercenari din Rusia, Grupul Wagner, a recunoscut avantajul acordat armatei ucrainene a atacurilor asupra Moscovei și a acuzat armata rusă că nu a făcut mai mult să apere capitala.

În schimb, surprinde declarația ministrului de Externe al Marii Britanii, James Cleverly, care a atras atenția la nivel mondial, marți, 30 mai 2023, când a comentat atacurile cu drone ale Kievului de la Moscova, spunând că Ucraina ”are dreptul” de a proiecta forța ”dincolo de propriile frontiere”.

Pe de altă parte, Casa Albă a fost mult mai moderată în declarații, insistând asupra faptului că America nu sprijină astfel de mișcări în Rusia ale Ucrainei, mai ales cu echipamente militare furnizate de Statele Unite.

Un paradis fiscal unde rușii învârteau miliarde s-a sucit: Țara din UE s-a aliniat cu SUA, lovindu-l pe Putin
Un paradis fiscal unde rușii învârteau miliarde s-a sucit: Țara din UE s-a aliniat cu SUA, lovindu-l pe Putin
După ce Putin a ordonat invazia Ucrainei de către armata roșie în februarie 2022, Moscova a fost eliminată din sistemul internațional de plăți SWIFT. Însă, anumite țări prietene cu...
Noi atacuri rusești în Herson și Harkov. Ambele tabere anunță interceptarea a zeci de drone VIDEO
Noi atacuri rusești în Herson și Harkov. Ambele tabere anunță interceptarea a zeci de drone VIDEO
Cel puţin o persoană a fost ucisă în regiunea ucraineană Herson (sud), iar alte patru au fost rănite în regiunea Harkov, în atacuri ruseşti, anunţă autorităţile regionale, relatează...
#Putin razboi, #atac drone moscova, #atac drone kremlin, #Ucraina razboi, #Rusia razboi, #atacuri Ucraina, #Ucraina atacuri planuite Rusia , #Razboi Ucraina