Un diplomat britanic a deslușit tactica lui Putin: Care sunt liniile roșii ale președintelui rus

Miercuri, 04 Ianuarie 2023, ora 00:30
11549 citiri
Un diplomat britanic a deslușit tactica lui Putin: Care sunt liniile roșii ale președintelui rus
Putin nu are linii roșii, susține un diplomat britanic FOTO: Nachrihten

Nigel Gould-Davies, diplomat și fost ambasador al Marii Britanii în Belarus, în prezent expert la Institutul internațional pentru studii strategice, a analizat situația războiului din Ucraina și tactica lui Vladimir Putin din prezent. Preocupările privind liniile roșii ale președintelui rus sunt determinate mai ales de teama ca acesta să nu recurgă la escaladarea nucleară.

Care sunt liniile roșii ale lui Putin? Această întrebare, pusă cu o frecvență din ce în ce mai mare, pe măsură ce Rusia pierde războiul în Ucraina, dar nu cedează în agresiunile sale, este menită să ofere claritate analitică și să ghideze politica occidentală, susține Davies într-o analiză din The New York Times.

Diplomatul britanic consideră că „liniile roșii” implică faptul că există limite definite pentru acțiunile pe care un stat - în acest caz, Rusia - este pregătit să le accepte de la alții. Dacă Occidentul depășește aceste limite, Rusia va răspunde în moduri noi și mai periculoase. O linie roșie este un fir pentru escaladare.

Orașul american aflat la 3 kilometri de Rusia: Fără străzi, bănci și restaurante VIDEO

Diplomația occidentală trebuie să încerce să înțeleagă și să „respecte” liniile roșii ale Rusiei, evitând acțiunile care le-ar depăși. Liniile roșii ale Rusiei impun astfel limite acțiunilor occidentale.

Există trei defecte în acest raționament. În primul rând, presupune că liniile roșii sunt caracteristici fixe ale politicii externe a unui stat. Acesta nu este aproape niciodată cazul. Ceea ce statele spun, și chiar cred, că nu ar accepta se poate schimba radical și rapid. În 2012, președintele Barack Obama a spus că utilizarea armelor chimice în Siria este o „linie roșie” care ar provoca „consecințe enorme”. Cu toate acestea, când Siria a ucis sute de civili cu agentul nervos Sarin în anul următor, după cum au raportat numeroase grupuri de supraveghere, răspunsul SUA a fost stopat.

Al doilea defect al ortodoxei „linii roșii” este că, fixându-se pe răspunsul de escaladare al unui stat, ia în considerare doar riscurile și dilemele pe care acesta le-ar impune unui adversar, și nu pe cele cu care se confruntă statul în escaladare. Căci escaladarea înseamnă a acționa în moduri care sunt mai periculoase pentru toată lumea și care au fost considerate anterior prea riscante pentru a fi luate în considerare.

Al treilea defect este că preocuparea pentru liniile roșii invită la înșelăciune. Un stat va încerca să manipuleze dorința unui adversar de a se reține prin lărgirea gamei de interese pe care le consideră „fundamentale” și acțiuni pe care le consideră „inacceptabile”. Frica de escaladare încurajează astfel o escaladare a bluf-ului.

10 conflicte care vor lovi lumea în 2023: Undele de șoc se transmit pe tot globul

Deși pericolul escaladării nucleare rusești poate crește și ar trebui studiat cu atenție, nu există nicio categorie specială, separată de acțiuni pe care Occidentul sau Ucraina ar putea să le întreprindă care să-l declanșeze automat. Vladimir Putin nu are linii roșii: ci doar, în fiecare moment, o serie de opțiuni și percepții asupra riscurilor și beneficiilor lor relative. Occidentul ar trebui să urmărească continuu, prin diplomația sa, să modeleze aceste percepții astfel încât Rusia să aleagă opțiunile pe care Occidentul le preferă.

Când Rusia a părut puternică, mulți au propus să-i dea domnului Putin o „cale de ieșire” pentru a-l convinge să înceteze lupta. Acum Rusia este mai slabă, experții cer reținere occidentală pentru a-l convinge să nu lupte cu mai multă nesăbuire.

Ambele abordări ar recompensa agresiunea rusă prin schimbarea politicii occidentale în conformitate cu preferințele Rusiei. Lui Putin nu ar trebui să i se permită să definească acum limitele politicii occidentale, așa-zisele linii roșii, susține diplomatul britanic.

Marea Britanie trimite Ucrainei ”cadoul otrăvit” pentru Putin: Londra livrează cel mai de preț ”diamant” VIDEO
Marea Britanie trimite Ucrainei ”cadoul otrăvit” pentru Putin: Londra livrează cel mai de preț ”diamant” VIDEO
În ciuda faptului că războiul Rusiei din Ucraina a trecut în al 3-lea an și victimele din rândul soldaților se ridică la sute de mii, Vladimir Putin continuă agresiunea fără scrupule....
Putin, mutare contra Europei: Rusia, mii de atacuri periculoase împotriva unei mari puteri
Putin, mutare contra Europei: Rusia, mii de atacuri periculoase împotriva unei mari puteri
Concomitent cu războiul din Ucraina, lansat în urmă cu 26 de luni, Vladimir Putin duce o luptă continuă împotriva țărilor occidentale, prin acțiuni ascunse. Acum, experți dintr-un sector...
#Putin razboi, #Putin strategie Ucraina, #Rusia linii rosii, #putin escaladare, #Rusia razboi, #Putin Ucraina, #Putin Ucraina Rusia , #Razboi Ucraina