Samuel Charap, un expert american de la RAND Corporation, a evaluat și clarificat într-o analiză cât de mare este amenințarea Rusiei în contextul războiului din Ucraina. El susține că Occidentul trebuie să distingă exact pericolul care vine de la Moscova, pentru a avea o reacție pe măsură. În plus, se observă că în prezent Vladimir Putin a pierdut o forță de temut a armatei sale, care nu mai este capabilă să cucerească nici măcar regiunile estice din Ucraina, în totalitate.
De când Rusia și-a lansat războiul pe scară largă împotriva Ucrainei în februarie 2022, dezbaterile au izbucnit în Occident cu privire la modul de a răspunde în mod corespunzător la agresiunea Moscovei, potrivit Foreign Affairs.
Dar acele dezbateri sunt limitate de lipsa unui acord cu privire la obiectivele agresiunii și, în cele din urmă, ce fel de amenințare reprezintă cu adevărat Rusia. Se poate spune că înțelegerea amenințării Rusiei este o prioritate de ordinul unu: dacă guvernele occidentale nu înțeleg acest lucru, riscă fie să reacționeze exagerat, fie insuficient.
Planul secret al Putin de a câștiga războiul din Ucraina: Ținta este Statele Unite
Dacă cineva acceptă formularea conform căreia o amenințare trebuie evaluată pe baza intențiilor și capacităților unui adversar, atunci limitele a ceea ce Putin poate face stabilesc care dintre ambițiile sale sunt relevante pentru înțelegerea amenințării reprezentate de Rusia – și care reflectă doar puterile imaginației sale.
În ultimele 20 de luni, lumea a învățat multe despre ceea ce Putin poate și nu poate face. Când se ia în considerare aceste dovezi, apare o viziune diferită despre Putin și despre amenințarea pe care o reprezintă: un agresor periculos, cu siguranță, dar în cele din urmă un tactician care a trebuit să se adapteze constrângerilor sub care este forțat să opereze.
Unii analiști proeminenți din Rusia au susținut că invazia Ucrainei de către Putin este doar primul pas într-o încercare mult mai mare de dominare care se va extinde dincolo de Ucraina. Putin, din acest punct de vedere, este un maximalist. După cum au susținut experții Angela Stent și Fiona Hill: „Pretențiile [lui lui Putin] merg dincolo de Ucraina, în Europa și Eurasia. Statele baltice ar putea fi pe agenda lui colonială, la fel ca și Polonia.”
Fanteziile lui Putin nu mai au acoperire pe teren
Dacă Putin găzduiește astfel de ambiții imperialiste în Europa de Est, intențiile lui ar semăna parțial cu cele ale lui Hitler și Stalin. Problema în a-l vedea pe Putin ca un maximalist sau un lider capabil de genocid este că îi ignoră incapacitatea de a-și îndeplini unul dintre aceste lucruri – cu excepția cazului în care recurge la utilizarea armelor de distrugere în masă.
Când armata convențională a Rusiei a fost la apogeul puterii sale la începutul războiului, a fost incapabilă să preia controlul asupra oricărui oraș ucrainean important. De la retragerea din Kiev și nord-est, forțele ruse au demonstrat o capacitate redusă de a conduce operațiuni ofensive de succes. Ultima lor încercare – o ofensivă de iarnă în sudul regiunii Donețk – s-a încheiat cu o baie de sânge pentru partea rusă.
În acest ritm, Putin nu va reuși niciodată să preia controlul asupra Ucrainei prin forță, cu atât mai puțin să-i distrugă locuitorii, chiar dacă sprijinul occidental pentru Kiev va scădea. Dacă nu poate lua Ucraina, se pare că nu ar putea trece dincolo de ea. Aceste slăbiciuni ale Rusiei sunt invocate pe scară largă, dar de obicei sunt ignorate în evaluările care se concentrează pe intențiile lui Putin.
Războiul din Ucraina a dezvăluit că Putin nu are resursele – cu excepția utilizării armelor nucleare – pentru a îndeplini obiectivele maximaliste. Dar acum este clar că forțele sale nu pot învinge armata ucraineană, cu atât mai puțin să ocupe țara. Poate că ar putea visa să șteargă Ucraina de pe hartă sau să mărșăluiască mai departe din Ucraina către restul continentului. Dar visele lui contează puțin dacă nu le poate realiza pe teren.
Oricum, o înțelegere adecvată a amenințării pe care o reprezintă Rusia trebuie să înceapă cu o evaluare precisă a puterii ruse. Putin ar putea adăposti fantezii de cucerire a lumii. Dar în acest moment, armata sa nu poate cuceri nici măcar pe deplin nici una dintre cele patru provincii ucrainene pe care pretinde că le-a anexat anul trecut.
Pai vad cat de mare e amenintarea Rusiei. Cu cojile alea de tancuri? nici de... Vezi tot
ea are in fata cea mai puternica alianta... Vezi tot