Au trecut 6 luni de război sângeros: Noul obiectiv al lui Putin din Ucraina

Marti, 23 August 2022, ora 05:27
5689 citiri
Au trecut 6 luni de război sângeros: Noul obiectiv al lui Putin din Ucraina
Putin poate stăpâni Ucraina, o țară în ruine FOTO: Guardian

Au trecut deja 6 luni de la invazia declanșată de Vladimir Putin în Ucraina, care s-a transformat într-un război sângeros, iar finalul său este încă unul imprevizibil. Un expert britanic susține că președintele rus vrea să demonstreze că alianța NATO nu are puterea să-l oprească, în paralel cu scopul de a neutraliza regimul de la Kiev, al lui Zelenski.

Philip Short, un ziarist cu multă experiență la BBC, în calitate de corespondent internațional și autor a mai multor cărți, a făcut o analiză asupra obiectivelor lui Putin din Ucraina, în The Guardian.

La o jumătate de an de la începutul războiului din Ucraina, există încă dezacorduri între analiștii ocidentali în legătură cu motivele care l-au făcut pe Putin să recurgă la această acțiune.

Ce țări mai cumpără petrol și gaze din Rusia: România și portul Constanța în topul mondial

La un moment dat, ca toate războaiele, conflictul actual se va termina. Geografia condamnă Ucraina și Rusia să trăiască una lână alta și asta nu se va schimba. În cele din urmă vor trebuie să găsească un mod de conviețuire, susține Short. Acest lucru este valabil și pentru Europa și Rusia, deși poate dura zeci de ani, până când daunele vor fi reparate.

Atunci, de ce a mizat Putin atât de mult pe o acțiune cu risc ridicat care, în cel mai bun caz, îi va aduce o stăpânire slabă asupra unui teritoriu ruinat?

La început, s-a spus că este dezorientat, ”un nebun”, așa cum a fost el catalogat de Ben Wallace, secretarul Apărării din Marea Britanie. Apoi, Putin a făcut teatru, cu masa lungă de 6 metri de la Kremlin.

Va reuși Occidentul să rămână unit contra Rusiei la iarnă?

Apoi, Occidentul a susținut că Putin era îngrozit de perspectiva unei Ucraine democratice la granița Rusiei, care i-ar fi amenințat puterea sa. Invazia lui Putin a fost descrisă ca o acaparare imperialistă de teritoriu.

Super avionul Tu-22 al lui Putin care a lovit Odesa: Imagini teribile cu aeronava ce a lansat rachete la 120 de km de România VIDEO

Președintele rus a vrut să restaureze imperiul rus sau URSS-ul. S-a vehiculat ideea că după Ucraina, invazia va merge mai departe în Europa. De fapt, invazia lui Putin este condusă de alte considerente.

Extinderea NATO a fost doar vârful asibergului. Scopul lui Putin nu este doar să neutralizeze regimul de la Kiev, ci, mai important, este să arate că NATO nu are putere să-l oprească.

Dacă va reuși va depinde de situația de pe câmpul de luptă, care, la rândul său, este legată de amploarea sprijinului occidnetal din toamnă și iarnă, când penuria de energie și creșterea costului vieții riscă să pună partenerii occidentali ai Ucrainei sub o presiune uriașă, a concluzionat expertul britanic.

Putin se confruntă cu o ”trilemă” imposibil de rezolvat, sinucigașă. Avertismentul experților americani
Putin se confruntă cu o ”trilemă” imposibil de rezolvat, sinucigașă. Avertismentul experților americani
Războiul lui Putin din Ucraina s-a prelungit foarte mult, iar durata sa a trecut de pragul a 26 de luni, fără ca dictatorul rus să dea vreun semn că ar renunța la conflictul sângeros....
Marea Britanie trimite Ucrainei ”cadoul otrăvit” pentru Putin: Londra livrează cel mai de preț ”diamant” VIDEO
Marea Britanie trimite Ucrainei ”cadoul otrăvit” pentru Putin: Londra livrează cel mai de preț ”diamant” VIDEO
În ciuda faptului că războiul Rusiei din Ucraina a trecut în al 3-lea an și victimele din rândul soldaților se ridică la sute de mii, Vladimir Putin continuă agresiunea fără scrupule....
#Putin Ucraina, #razboi Ucraina, #razboi Rusia, #Putin razboi, #Rusia NATO, #putin nato, #razboi Rusia Ucraina , #Razboi Ucraina