Un fost prim-ministru a descifrat teama lui Putin: De ce îi este frică liderului de la Kremlin

Joi, 17 Februarie 2022, ora 05:45
11603 citiri
Un fost prim-ministru a descifrat teama lui Putin: De ce îi este frică liderului de la Kremlin
Lui Putin îi este frică de europenizarea Ucrainei FOTO: ndtv

Într-un interviu acordat postului de televiziune american CNN, Alexander Stubb, fostul prim-ministru al Finlandei și director în cadrul Institutului Universitar din Italia, a dezvăluit convingerea sa că lui Vladimir Putin îi este frică de europenizarea Ucrainei.

Alexander Stubb, în vârstă de 53 de ani, care a fost premier al Finlandei în 2014-2015, susține că ”Putin gândește nostalgic după Rusia istorică, pentru el Rusia este cea din secolul al XIX-lea”, potrivit CNN.

Astfel, politicianul a făcut o comparație între Rusia de astăzi și cea din anii 1800. ”Și pentru asta Rusia se bazează pe trei aspecte. Numărul unu este limba comună, rusa. Numărul doi este religia comună, grec-ortodoxă rusă, iar numărul trei este un lider comun și asta însemnă Putin însuși”.

Stubb a încercat să explice ce ar fi în mintea lui Putin și ce l-ar fi determinat să comaseze peste 100.000 de militari la granița cu Ucraina și să declanșeze o criză între Rusia-SUA-NATO.

”Și ceea ce el vede că se întâmplă chiar acum este marele său vis, reîntoarcerea la marea Rusie din perioada Uniunii Sovietice, dar care se destramă. Iar noi vedem asta în Ucraina, am văzut în Georgia și parțial în Belarus”, a explicat fostul prim-ministru.

Un fost înalt oficial din Israel dezleagă criza din Ucraina: Ce l-a împins pe Putin să escaladeze situația

În plus, Stubb vorbește despre faptul că Putin constată că marele imperiu rus nu mai poate fi refăcut, în secolul al XXI-lea. ”Una dintre marile probleme de aici este că multă lume vede asta ca un fel de putere solidă (din partea Rusiei n.a.) și una slabă a NATO”.

Expertul își spune opinia și despre Ucraina și viitorul său. ”Ucraina se îndreaptă spre Europa. Este un proces de europenizare și de asta îi este frică lui Putin, deoarece lui nu-i place ordinea internațională liberală portretizată de Uniunea Europeană sau Europa”.

Cum ar putea Biden să pună capăt crizei din Ucraina: Înțelegerea secretă cu Putin, similară celei folosite de Kennedy

În același context, o analiză din The New York Times, conchide că ”Putin pare intenționat să dea timpul înapoi cu mai mult de 30 de ani, stabilind o zonă de securitate largă, dominată de Rusia, asemănătoare cu puterea pe care o deținea Moscova în perioada Uniunii Sovietice”.

Momentul actual pe care îl traversează Putin, poate fi legat și de tranziția de la Donald Trump, care a fost deosebit de prietenos cu el, la președintele Joe Biden al Statelor Unite, care este dedicat alianței NATO și neîncrezător în Kremlin.

Citește și:
Efectul de bumerang declanșat de Putin ajută Ucraina: Cum se repară greșeala NATO de la București
Efectul de bumerang declanșat de Putin ajută Ucraina: Cum se repară greșeala NATO de la București
Cel mai devastator război din ultimii 80 de ani a fost declanșat de Putin în Ucraina, unde s-au pierdut zeci de mii de vieți omenești, iar distrugerile sunt catastrofale. Însă, acesta...
Care sunt motivațiile și limitele lui Putin: Un fost secretar american al Apărării știe obsesia președintelui rus
Care sunt motivațiile și limitele lui Putin: Un fost secretar american al Apărării știe obsesia președintelui rus
Robert Gates, fostul secretar american al Apărării din timpul președintelui George Bush, care a acordat un interviu la NBC News, a analizat războiul dintre Rusia și Ucraina. El a susținut că...