Putin face treaba lui Xi Jinping: Cum îl ajută Occidentul pe președintele Chinei

Joi, 01 Decembrie 2022, ora 03:28
5219 citiri
Putin face treaba lui Xi Jinping: Cum îl ajută Occidentul pe președintele Chinei
Xi Jinping a câștigat de pe urma războiului lui Putin FOTO: Guardian

Deși în urmă cu ceva timp Putin susținea că relațiile dintre Rusia și China ”sunt fără limite”, iată că turnura războiului declanșat de el în urmă cu 9 luni a schimbat lucrurile. Astfel Xi Jinping s-a folosit de președintele rus pentru a face o mare parte din munca sa anti-occidentală pe cheltuiala Rusiei, iar în același timp și-a mărit tranzacțiile cu UE și Statele Unite.

Parteneriatul mai fructuos și mai natural ar fi fost între Rusia și Occident, deoarece ambele se confruntă cu o amenințare comună din partea Chinei și infrastructura pentru prosperitatea reciprocă este deja existentă. Principalul impediment în calea îmbunătățirii relațiilor ruso-occidentale este conducerea continuă a lui Putin, care face din ce în ce mai mult licitațiile Chinei pe seama Rusiei, se arată într-o analiză a Foreign Policy Research Institute, cu sediul la Philadelphia, Statele Unite.

Rusia și Occidentul pot și ar trebui să fie parteneri, nu Rusia și China. Infrastructura este în vigoare: numeroase conducte de petrol și gaze, conexiuni feroviare extinse și porturi convenabile. Rusia și Occidentul se confruntă cu provocări comune din partea Chinei, a cărei economie a depășit-o cu mult pe cea a Rusiei și amenință, în timp, să o depășească și pe cea a Americii.

Victoria Chinei în Ucraina: Înțelegerea secretă din spatele ușilor închise dintre SUA și Beijing

Rușii bogați și puternici, în special oficialii publici, pot respecta linia pro-China a lui Vladimir Putin, dar tind să-și aibă casele la Londra și New York, nu la Shanghai; banii lor sunt în Elveția și Cipru, nu în China; iar copiii lor frecventează Eton și Harvard, nu Universitatea Tsinghua.

Ideea este că Rusia ar putea avea relații normale cu Occidentul în curând nu este una care este larg răspândită astăzi.

Relația chino-ruse, după cum notează Serghei Radchenko, are anumiți factori indiscutabil: nu este ierarhică, niciuna dintre părți nu se așteaptă ca cealaltă parte să-și îmbrățișeze ideologia.

Xi este prieten cu Putin, dar nu și cu Rusia

Devine clar că Xi Jinping poate fi prieten cu Putin, dar nu este prieten cu Rusia. Mai degrabă, Xi a folosit Rusia pentru a face o mare parte din munca sa anti-occidentală – pe cheltuiala Rusiei – iar Occidentul l-a ajutat din neatenție pe Xi slăbind Rusia în beneficiul Chinei.

Dacă Rusia sau Ucraina vor prevala în războiul ruso-ucrainean este o întrebare deschisă, dar un lucru pare clar: China a fost marele câștigător geopolitic până acum. Fără să tragă un foc de armă, să cheltuiască un renminbi sau să sacrifice un soldat, a obținut o reducere profundă la petrolul rusesc și este gata să obțină alte concesii profitabile de la Kremlin.

Xi are motive să fie precaut: se teme de încălcarea sancțiunilor americane și europene, cel puțin prea flagrant. Cu toate acestea, Xi are și un motiv discret pentru a nu oferi Rusiei asistență materială. O Rusie din ce în ce mai slabă va avea „puține opțiuni decât să accepte condiții nefavorabile în negocierile comerciale, să susțină pozițiile chineze în forurile internaționale și chiar să-și restrângă relațiile cu alte țări”.

Schimbare seismică pe piața din Occident: Doi furnizori de combustibil intră puternic în Europa după renunțarea la Rusia

Deoarece exporturile de petrol și gaze aduc cea mai mare parte a veniturilor statului rus, angajamentul Chinei cu industriile ruse relevante oferă o privire asupra adevăratei naturi a atitudinii Chinei față de Rusia.

Petrolul, care aduce Rusiei de trei ori mai multe venituri decât gazul, prezintă o poveste cu totul diferită. Petrolul este mult mai puțin dependent de conducte decât gazul, deoarece este transportabil și pe calea ferată și pe mare. În ultimii ani, China a importat doar aproximativ o treime din volumul de petrol rusesc care a mers în Europa, deși ponderea Chinei a crescut recent. Dar există o problemă: marja de profit a Rusiei.

În prezent, China cumpără țiței Urals la o reducere de 35 de dolari pe baril față de prețul de referință al țițeiului Brent. Având în vedere prețul actual al Brent-ului de aproximativ 85 de dolari pe baril și costul relativ ridicat de producție al Rusiei de 40-45 de dolari pe baril, marja de profit înainte de costurile de transport este de doar 5-10 dolari pe baril.

Atâta timp cât Putin rămâne la putere, este corect și potrivit ca Occidentul să folosească măsuri coercitive pentru a-i submina capacitatea de a amenința vecinii Rusiei și de a submina instituțiile occidentale. Cu toate acestea, ar fi o prostie și contraproductiv pentru Occident să susțină instrumentalizarea și exploatarea Rusiei de către China.

Eveniment Quarterly Report

Xi Jinping și Bashar Al-Assad, printre oficialităţile care vor participa la festivitatea de deschidere a Jocurilor Asiatice
Xi Jinping și Bashar Al-Assad, printre oficialităţile care vor participa la festivitatea de deschidere a Jocurilor Asiatice
Preşedintele Chinei, Xi Jinping, şi cel al Siriei, Bashar Al-Assad, se numără printre conducătorii care vor onora ceremonia de deschidere a celei de-a 19-a ediţii a Jocurilor Asiatice de la...
Putin a confirmat că merge în China. Ce speră să obțină liderul de la Kremlin de la Xi Jinping
Putin a confirmat că merge în China. Ce speră să obțină liderul de la Kremlin de la Xi Jinping
Preşedintele rus Vladimir Putin a confirmat miercuri, 20 septembrie, că se va deplasa în China, la invitaţia omologului său, Xi Jinping, în prima sa deplasare în această ţară după...
#Putin Xi Jinping, #Xi Jinping, #Xi Jinping presedinte China, #china rusia, #China Rusia razboi, #Rusia China schimburi comerciale , #Razboi Ucraina