Un savant american născut la Shanghai avertizează: Putin și Xi au o mare problemă, ca niciodată

Marti, 17 Octombrie 2023, ora 02:42
16412 citiri
Un savant american născut la Shanghai avertizează: Putin și Xi au o mare problemă, ca niciodată
Un savant american susține că există divergențe între Xi și Putin FOTO / captură Bloomberg

Savantul american Minxin Pei născut la Shanghai, profesor la Claremont McKenna College din California, susține că Vladimir Putin și Xi Jinping au o mare problemă, mai acută ca niciodată. Liderul de la Kremlin, care vizitează Beijingul în această săptămână, este dezamăgit de faptul că China nu a sprijinit Rusia în războiul din Ucraina cu arme letale și nici nu a aprobat până acum noul proiect al conductei de gaze naturale ”Power of Siberia 2” al Moscovei.

Pentru prima data Putin sosește în China, după vizita sa din februarie 2022, când el și Xi au declarat prietenia dintre cele două țări ca una ”fără limite”. Dar de atunci, semnele de tensiune din acest parteneriat sunt din ce în ce mai evidente, afirmă expertul american, potrivit Bloomberg.

Invazia greșită a Rusiei a făcut țara mai slabă, mai izolată și mai dependentă de China. Un parteneriat inegal este în mod inerent dificil de susținut, așa cum arată tumultoasa alianță chino-sovietică din anii 1950. Mai mult, chiar dacă China a aruncat Rusiei un colac de salvare economic, Putin trebuie să fie dezamăgit de decizia lui Xi de a nu oferi ajutor letal armatei sale asediate.

Războiul Hamas provoacă antipatia lumii arabe față de Israel. Pericolul unei ciocniri a civilizațiilor

Agresiunea neprovocată a lui Putin și replicile sale geopolitice au scos la iveală, de asemenea, fisuri mai fundamentale între cele două țări. Pe măsură ce o putere în creștere se apropie de SUA, China preferă să-și crească influența cu răbdare și metodic. În schimb, o Rusia prinsă într-un declin ireversibil vede o confruntare rapidă ca singura modalitate de a-și asigura statutul de mare putere.

Pariul lui Putin a provocat deja perturbări seismice care au slăbit poziția geopolitică a Chinei. Adevărat, conflictul a forțat SUA să redirecționeze aproape 77 de miliarde de dolari către Ucraina, bani care altfel ar fi putut duce la consolidarea capacităților militare americane care vizează China. În același timp, războiul a condus Europa în brațele SUA și, având în vedere sprijinul Beijingului pentru Moscova, a întărit atitudinile împotriva Chinei pe continent.

Obiectivul strategic pe termen lung al Chinei este de a slăbi alianța occidentală sau, cel puțin, de a asigura neutralitatea Europei în rivalitatea chino-americană. Putin a făcut efectiv acest obiectiv irealizabil pentru viitorul previzibil.

Putin a anunțat cu siguranță în cât timp va cădea Ucraina: Planul președintelui rus depinde de o singură condiție VIDEO

Deși costurile alinierii chino-ruse au depășit până acum beneficiile acesteia pentru China, Xi nu este pe cale să-și reducă pierderile abandonând acum Putin.

În primul rând, deoarece războiul din Ucraina a înrăutățit atât Rusia, cât și China, acum au nevoie unul de celălalt chiar mai mult decât înainte. Afișarea capacității Occidentului de a impune sancțiuni economice devastatoare și de a mobiliza resurse militare pentru a ajuta Ucraina a fost un memento șocant pentru Putin și Xi că Occidentul păstrează o putere materială de neegalat. Ei nu au șansa de a contesta dominația occidentală decât dacă stau împreună.

Noul imperativ strategic al Chinei este să mențină Rusia în joc cât mai mult posibil. Într-adevăr, cu cât Rusia devine mai slabă, cu atât China va fi mai motivată să o susțină. Cel puțin pentru următorul deceniu, parteneriatul strategic chino-rus va dura probabil. Occidentul ar fi înțelept să nu-și piardă eforturile încercând să-l despartă. Prioritatea sa ar trebui să fie, în schimb, evitarea unui conflict militar direct cu oricare dintre adversari printr-o combinație de descurajare și diplomație.

Cu cât este mai frecventă și mai productivă intervenția occidentală, cu atât este mai probabil să germineze semințele de neîncredere între Moscova și Beijing. Cel mai înțelept lucru pe care l-ar putea face SUA este să-i încurajeze pe fiecare să se teamă că celălalt s-ar putea vinde către Occident dacă prețul este corect.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Un expert scoate la iveală prețul neașteptat al războiului lui Putin: O mare putere primește o lovitură colosală
Un expert scoate la iveală prețul neașteptat al războiului lui Putin: O mare putere primește o lovitură colosală
Pe măsură ce războiul sângeros din Ucraina marchează a doua aniversare, Putin speră să mai șteargă din eșecurile armatei ruse și să mai acapareze noi teritorii în Ucraina. Dar ca o...
Loialitatea ciudată a fan clubului global al lui Putin. Admiratorii dictatorului rus ar putea conduce în curând cele trei mari democrații ale lumii
Loialitatea ciudată a fan clubului global al lui Putin. Admiratorii dictatorului rus ar putea conduce în curând cele trei mari democrații ale lumii
Ar fi reconfortant să credem că moartea lui Aleksei Navalnîi îl va face în sfârșit pe Vladimir Putin un paria internațional. Dar istoria recentă și politica actuală sugerează altceva....
#Putin Xi Jinping, #Xi Jinping, #Vladimir Putin Xi Jinping, #vizita Putin China, #Rusia China, #china rusia, #China Rusia Ucraina , #stiri Vladimir Putin