Pe cine avantajează prelungirea război lui Putin: Rusia sau Ucraina

Vineri, 03 Februarie 2023, ora 00:51
4581 citiri
Pe cine avantajează prelungirea război lui Putin: Rusia sau Ucraina
Putin și Zelenski se confruntă într-o bătălie aprigă cu un deznodământ imprevizibil FOTO: GZero

Invazia actuală a Ucrainei de către Moscova, ordonată de Vladimir Putin, durează de aproape un an, iar în acest timp avansul și câștigurile de pe câmpul de luptă au oscilat între Rusia și Ucraina. Acum, când primele linii ale frontului s-au stabilizat, succesele sunt mai greu de obținut, iar războiul a devenit unul de uzură.

Există un consens în rândul experților că, pe termen scurt, este puțin probabil ca Moscova să-și atingă obiectivele de război și că Kievul va fi la fel de puțin probabil să-și elibereze întregul teritoriul. Ian Bremmer, un expert și fondatorul grupului media GZero din New York, a analizat pe cine ar favoriza prelungirea războiului lui Putin.

O încetare a focului de durată, ca să nu mai vorbim de o înțelegere negociată, rămâne la fel de îndepărtată ca niciodată, deoarece niciuna dintre țări nu este dispusă să facă concesii teritoriale, atâta timp cât cred că poate obține o poziție de negociere mai puternică prin lupta continuă. Și ambele părți încă cred că înfrângerea este de neconceput și victoria este cel puțin posibilă (dacă nu probabilă), susține expertul.

Un raport neașteptat de la Washington: Occidentul ar trebui să schimbe cursul în Ucraina

Nu există un sfârșit la orizont pentru ceea ce pare să evolueze într-un război de uzură. Ceea ce ridică întrebarea critică: cine are avantajul într-un război prelungit, Rusia sau Ucraina?

Timpul este de partea Ucrainei

Ucraina poate continua să se apere și să recâștige teritoriu atâta timp cât Statele Unite și Europa mențin armele și dolarii curg spre Kiev. Deși a suferit pierderi masive, Ucraina are în prezent capacități ofensive și defensive mai bune decât a avut la 24 februarie 2022.

Voința ucrainenilor de a lupta este intactă, iar forțele lor sunt mai bine înarmate, mai bine antrenate și mai bine conduse decât omologii lor ruși. Contraofensivele de succes ale Ucrainei din vara și toamna trecute au pus Rusia în defensivă; armamentul occidental avansat (inclusiv vehicule blindate și sisteme de apărare aeriană) va ajuta Ucraina să facă mai multe incursiuni pe teritoriul deținut de Rusia și să pună Kievul într-o poziție mai bună de negociere.

În ciuda costurilor de sprijin și a efectelor secundare ale războiului, opinia publică din Occident rămâne fermă în sprijinirea ajutorului militar și financiar pentru Kiev.

Efectul de bumerang declanșat de Putin ajută Ucraina: Cum se repară greșeala NATO de la București

Armata Rusiei va continua să o fie mai slabă, ca performanță, decât cea a Ucrainei. Moscova și-a pierdut unii dintre cei mai buni oameni și echipamente în primele luni ale invaziei; acum nu mai are capacități militare importante, iar capacitatea sa de a le reumple este limitată de zeci de ani de subinvestiții, corupție și acum sancțiuni.

O mare parte din echipamentul pe care l-a lăsat în depozit este de calitate scăzută sau în stare proastă, iar recruților le lipsește motivația și pregătirea soldaților profesioniști.

Cel mai important, combinat cu tot mai multe victime, va reduce sprijinul popular și al elitei pentru război și va pune presiune asupra lui Putin pentru a detensiona situația.

Timpul este de partea Rusiei

Ucraina are nevoie de arme occidentale din ce în ce mai puternice pentru a susține lupta, dar sprijinul occidental se va diminua mai devreme sau mai târziu. Capacitățile militare ale Ucrainei depind aproape în întregime de sprijinul continuu din partea Occidentului și în special din partea Statelor Unite.

Având în vedere că republicanii dețin controlul Camerei, un bloc GOP în creștere care se opune ajutorului pentru Ucraina și un președinte republican care ar putea prelua mandatul în 2025, angajamentul Washingtonului față de Kiev nu poate decât să slăbească. În momentul în care sprijinul SUA se ofilește, la fel și capacitatea Europei și a Kievului de a se apăra.

Chiar și cu sprijinul occidental continuu, Rusia poate câștiga pe câmpul de luptă. Trupele ruse nu mai sunt în defensivă. Acum că au avut timp să-și întărească pozițiile defensive și să-și umple rândurile cu recrutați mai bine pregătiți, Ucraina nu va putea repeta tipurile de ofensive de succes pe care le-a obținut anul trecut. În timp ce Kievul ar fi avut performanțe excesive în primele zile ale războiului, un conflict prelungit îl favorizează pe beligerantul mai puternic.

Acordul de pace imposibil din Ucraina: De ce Putin nu are nicio șansă să câștige războiul

Ambele părți au suferit pierderi grave, dar Rusia este o țară mai mare, cu mult mai multă forță de muncă, echipamente și capacitate militaro-industrială pe care le poate arunca în război. În ciuda armelor occidentale, Ucraina este probabil să rămână fără oameni cu mult înainte ca Rusia.

Spre deosebire de Ucraina și Occident, Rusia are puterea de a supraviețui unui conflict prelungit. Occidentul a folosit cea mai mare parte din pârghia pe care o avea împotriva Rusiei, dar sancțiunile nu au reușit să paralizeze economia sau armata Rusiei. Moscova continuă să aibă legături comerciale sau de securitate puternice cu China, Iran, India și multe țări în curs de dezvoltare și își menține capacitatea de a produce arme pe plan intern fără componente importate.

Concluzia

Când Kievul a lansat o contraofensivă de succes care a recâștigat zone din teritoriul ocupat de ruși vara și toamna trecută, susținătorii Ucrainei au crezut că, cu cât luptele au durat mai mult, cu atât este mai probabil ca Ucraina să iasă învingătoare. În consecință, ei și-au calibrat cu atenție sprijinul pentru Kiev pentru a evita provocarea rușilor în mod inutil. Acum, că rușii s-au adunat puțin, mulți au ajuns să creadă că timpul este de partea Moscovei.

Acest lucru explică de ce Occidentul a acceptat în cele din urmă să livreze tancuri în speranța de a obține un sfârșit mai rapid al conflictului. Problema este că Ucraina cu siguranță nu poate câștiga fără un sprijin constant din partea Occidentului, dar nivelul și calea sprijinului occidental depind și determină convingerile liderilor occidentali cu privire la traiectoria războiului. Pe măsură ce intră în joc solicitările pentru avioane de luptă (dar și rachete cu rază lungă de acțiune), acest lucru nu devine deloc mai ușor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ucraina anunță că a cheltuit 4 miliarde de dolari pe armament, pe fondul întârzierii ajutorului aliaților. „Consecinţe negative pentru buget” FOTO
Ucraina anunță că a cheltuit 4 miliarde de dolari pe armament, pe fondul întârzierii ajutorului aliaților. „Consecinţe negative pentru buget” FOTO
Ministrul de finanţe ucrainean, Serghei Marcenko, a anunțat că Ucraina a cheltuit 4 miliarde de dolari pentru achiziţionarea de armament, în încercarea de a compensa deficitul de arme şi...
Șeful diplomaţiei UE spune că țările europene trebuie să trimită sisteme antirachetă Ucrainei. „Nu putem să ne bazăm pe SUA” FOTO
Șeful diplomaţiei UE spune că țările europene trebuie să trimită sisteme antirachetă Ucrainei. „Nu putem să ne bazăm pe SUA” FOTO
Ţările UE trebuie să îşi trimită sistemele antirachetă pentru a consolida apărarea antiaeriană a Ucrainei, ale cărei oraşe sunt supuse atacurilor Rusiei, a declarat joi, 18 aprilie,...
#Putin Zelenski, #razboi Ucraina, #razboi uzura, #razboi putin, #Putin razboi, #razboi Rusia Ucraina, #sprijin militar, #ajutor Ucraina , #Razboi Ucraina