Fost spion britanic MI6: Cât va mai sta Putin la putere, după apariția ”unui vid serios la Kremlin”

Vineri, 27 Mai 2022, ora 04:44
6212 citiri
Fost spion britanic MI6: Cât va mai sta Putin la putere, după apariția ”unui vid serios la Kremlin”

Un fost spion britanic, Christopher Steele, care a condus biroul Secret Service MI6 pentru Rusia, vorbește într-un interviu dat presei din Marea Britabnie despre vulnerabilitatea lui Vladimir Putin și ”vidul serios de la Kremlin”. El crede că acesta din urmă ”nu poate dura prea mult timp”, iar guvernarea Rusiei va intra în colaps.

Steele s-a alăturat Secret Intelligence Service MI6 din Marea Britanie, după ce a absolvit Universitatea Cambridge în 1986 și a fost trimis apoi sub acoperire diplomatică la Moscova, unde a văzut căderea președintelui rus Boris Elțîn, potrivit New Statesman.

A lucrat apoi la Paris și în Afganistan, pentru ca apoi să conducă biroul MI6 pentru Rusia de la sediul central al Agenției, între 2006 și 2009. După aceea, și-a înființat propria firmă, Orbis Business Intelligence, într-o lume mai puțin secretă a spionajului non-statal.

Întrebat care sunt șansele ca Putin să fie în continuare la putere peste 12 luni?, Steele a răspuns că ”acum există un vid serios la Kremlin, în ceea ce privește comanda și controlul. Nu cred că poate dura mult mai mult.

Fii la curent cu cele mai noi informații LIVE despre războiul din Ucraina

Cred că este mai rău decât a îndrăznit cineva să spună, în ceea ce privește prăbușirea guvernării în Rusia”. Fostul spion susține că Putin este grav bolnav, ”posibiul un cancer și, de asemenea, Parkinson”.

Acest vid de la Moscova înseamnă că președintele rus gestionează războiul, dar este separat de realitățile acestuia. ”Chiar generalii și mareșalii lui Hitler i-au spus adevărul despre ceea ce se întâmplă pe câmpul de luptă.

Avionul A-36 ținut secret: Bombardierul proiectat să lovească Rusia cu arme nucleare VIDEO

Asta nu s-a întâmplat în acest război (din Ucraina -n.a.). Soldații ruși din Ucraina nu știu cu ce se confruntă. Ei nu cunosc sistemele de arme, cu care se confruntă, nici tacticile pe care ar trebui să le folosească. Ei nu știu care sunt obiectivele lor”, a explicat Steele.

Cine ar putea prelua puterea după Putin?

Fostul spion MI6 vorbește despre ceea ce s-ar putea petrece în următoarea perioadă la Kremlin și cu Putin. ”Evenimentele de pe câmpul de luptă, sancțiunile și izolarea internațională combinate cu sănătatea precară a lui Putin ar putea deschide o fereastră în lunile următoare pentru o altă personalitate de rang înalt, care să facă o mișcare împotriva președintelui rus”.

Christopher Steele spune că există doi candidați, care l-a putea înlocui pe Putin: ”Alexander Bortinov și Nikolai Patrusehev”, practic actualul și fostul șef al Servicului Federal de Securitate (FSB), principala agenței de spionaj din Rusia.

În cărți pentru preluarea puterii la Kremlin nu se află Serghei Natishkin, directorul Servicului de Informații Externe (SVR) al Rusiei și nici Valeri Gerasimov, șeful Statului Major al Forțelor Armate, spune fostul spion britanic.

Cum poate fi Putin învins și învingător în Ucraina: Cadoul poleit pentru liderul rus ce ar sfârși războiul

El crede că înlăturarea lui Vladimir Putin ar putea fi făcută în două moduri: una, în cazul în care un grup de elite va merge la el și-i va propune o înțelegere, similară cu cea oferită lui Elțîn, de protecție a lui și a familie sale, după pierderea puterii.

A doua variantă ar putea fi, în cazul în care Putin refuză, una cu vărsare de sânge, așa cum s-a petrecut, când Stalin a murit și Beria a încercat să preia controlul.

Legat de evoluția războiului din Ucraina, Steele crede că punctul de conflict dintre cele două țări ar fi Crimeea, ocupată de Rusia în 2014, unde niciuna dintre părți nu ar ceda. Dar, în Dobas, Rusia ar putea pierde controlul și ar ceda regiunea, într-un acord post-Putin.

Citeste si:
Putin ordonă o continuare a ofensivei în Ucraina, după cucerirea regiunii Lugansk: ”Trebuie să-şi încheie planurile deja aprobate”
Putin ordonă o continuare a ofensivei în Ucraina, după cucerirea regiunii Lugansk: ”Trebuie să-şi încheie planurile deja aprobate”
Vladimir Putin a ordonat luni forţelor ruse să continue ofensiva în estul Ucranei - după ce acestea au cucerit întreaga regiune ucraineană Lugansk -, într-o întâlnire cu ministrul rus al...
Putin susține că Occidentul împinge Rusia că „accelereze” integrarea cu Belarusul
Putin susține că Occidentul împinge Rusia că „accelereze” integrarea cu Belarusul
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat vineri, 1 iulie, că presiunea politică a Occidentului determină Rusia să-şi accelereze integrarea cu Belarusul vecin, potrivit Reuters....