Putin a ajuns în buzunarul Beijingului: Noul vasal al Chinei

Marti, 07 Iunie 2022, ora 04:48
11908 citiri
Putin a ajuns în buzunarul Beijingului: Noul vasal al Chinei
Xi Jinping are toate cărțile bune în relația cu Vladimir Putin FOTO: Black News

Dacă Vladimir Putin a crezut, la începutul invaziei din Ucraina, că Rusia va deveni o și mai mare putere mondială, acum după mai bine de 100 de zile, lucrurile au luat o altă întorsătură. Moscova va fi partenerul junior al Chinei, iar liderul de la Kremlin a ajuns ”în buzunarul” Beijingului, fiind dependent de redirecționarea resurselor sale de petrol și gaze, după pierderea pieței din Europa și America de Nord.

Xi Jinping deține în prezent cele mai bune cărți de joc în conducerea relației cu Putin, iar preocuparea strategică primordială a sa este prosperitatea și securitatea Chinei și nu salvarea Rusiei, potrivit unei analize publicate în Politico.

Dinamica marilor puteri mondiale cunoaște acum o resetare radicală. Cu puțin timp înainte de a invada Ucraina, președintele rus Vladimir Putin a călătorit la Jocurile Olimpice de la Beijing, pentru a proclama prietenia ”fără limite” cu Xi Jinping, liderul Chinei, dar nu există nicio îndoială care este adevărata superputere din acest duo, în acest zile.

Fii la curent cu cele mai noi informații LIVE despre războiul din Ucraina

Economia Chinei are un PIB de 18 triloane de dolari, fiind de 10 ori mai puternică decât cea a Rusiei. Beijing-ul va deține toate cărțile de joc bune în stabilirea condițiilor oricăror linii de salvare financiare de la Big Brother (fratele mai mare).

În timp ce Rusia se confruntă cu o economie în contractare bruscă datorită sancțiunilor internaționale și cu un emabargou al petroului din partea Europei, China este potențialul binefăcător spre care Putin se va îndrepta.

Reacția ciudată a lui Putin față de noul embargou UE: Un bancher rus spune cum va schimba liderul de la Kremlin cursul în Ucraina

Xi împărtășește ostilitatea lui Putin față de Occident și NATO, dar asta nu înseamnă că va oferi caritate pură. Președintele Chinei este preocupat de prosperitatea și securitatea țării sale și nu de salvarea Rusiei.

Beijing-ul va cumpăra mai mult petrol, dar numai cu o reducere considerabilă de preț din partea Moscovei. China va ajuta Rusia doar în măsura în care nu atrage sancțiuni și nu își pune în pericol capacitatea de a vinde bunuri țărilor bogate din America de Nord și UE.

Rusia a devenit partenerul junior al Chinei, iar Putin la mâna lui Xi

”În sens invers față de modelul Războiului Rece, Rusia va fi partenerul junior al unei Chine mai puternice. Asta îl va irita pe Putin”, a spus Mattew Kroenig, director adjunct al Centrului Scowcroft.

Acest rol de a fi a doua vioară nu este un scenariu pe care Putin și l-a imaginat atunci când a decis să invadeze Ucraina, propulsat de dorința de a reconstrui o glorie de altădată a țării sale.

Putin pregătește scena pentru repriza a doua cu NATO: Europa va da lovitura de grație Rusiei

În mai 2022, importurile de țiței din Rusia ale Chinei au atins un nivel maxim, cu 1,14 milioane de barili pe zi, în creștere de la 800.000 de barili pe zi, media din 2021. Însă, prețul a fost unul cu 20-30 de dolari mai ieftin decât prețul de referință internațional. Vânzările rusești în UE au coborât la 2,4 milioane de barili pe zi.

În mod similar, China deține cărțile când vine vorba de gazele naturale. Chiar înainte de invazie, Putin a semnat un acord cu Xi, prin care China ar urma să-și crească exporturile din Rusia până la 48 de miliarde de metri cubi pe an în viitor, de la un modest volum de 4,1 miliarde de metri cubi în 2020 (dar asta este condiționată de construcția conductei Power of Siberia 2).

Accentul lui Xi este asigurarea celui de-al treilea mandat de președinte al Chinei și scopul său este de a duce economia sa pe locul 1 în lume, depășind Statele Unite. Între timp, Putin se află într-o situație grea și ar fi bucuros să ia tot ce poate din China, având în vedere suferința actuală a Rusiei.

”A fi în buzunarul Chinei este mai puțin de temut, pentru că accentul se pune într-adevăr pe lupta cu SUA, pentru întâietate. Dacă China oferă resursele necesare, și, în același timp, nu pare să se amestece în afacerile interne ale Rusiei, acesta este prețul pe care acceptă să-l plătească pentru a continua lupta cu SUA”, a spus Alexander Gabuev, expert în relațiile ruso-chineze de la thnink-tank-ul Carnegie Endowment.

Putin spune că nu vrea un conflict cu NATO, dar avioanele F-16 date Ucrainei vor fi doborâte indiferent în ce țară se vor afla
Putin spune că nu vrea un conflict cu NATO, dar avioanele F-16 date Ucrainei vor fi doborâte indiferent în ce țară se vor afla
Rusia nu are planuri în privinţa niciunei ţări NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Cehia, dar dacă Occidentul va furniza avioane de luptă F-16 Ucrainei, atunci acestea vor fi...
Anturajul lui Putin nu crede în implicarea Ucrainei în atacul terorist de la Crocus. Teama de a-și contrazice șeful
Anturajul lui Putin nu crede în implicarea Ucrainei în atacul terorist de la Crocus. Teama de a-și contrazice șeful
Oamenii din cercul apropiat al președintelui rus Vladimir Putin cred că nu există nicio dovadă a implicării Ucrainei în atacul terorist din sala de concerte Crocus de la periferia Moscovei,...
#putin, #Vladimir Putin, #Xi Jingping, #China, #Beijing, #china rusia, #Rusia China, #razboi Ucraina, #Ucraina, #Rusia razboi , #stiri Vladimir Putin