Putin, implicat în ultima mare escrocherie a secolului. Anchetă Radio Europa Liberă

Joi, 02 Iunie 2022, ora 11:00
13634 citiri
Putin, implicat în ultima mare escrocherie a secolului. Anchetă Radio Europa Liberă
Primarul Anatoli Sobchak din Sankt Petersburg și Vladimir Putin, oficial (dreapta) FOTO: RFERL

O anchetă de investigații realizată de Radio Europa Liberă și Current Time a scos la iveală ”ultima mare escrocherie a secolului al XX-lea”, care s-a învârtit în jurul lui Vladimir Putin și a asociaților săi, în timpul mandatului său de oficial al orașului Sankt Petersburg, din anii ’90.

Rapoarte secrete declasificate ale Serviciilor de Informații din Statele Unite și Rusia arată cum un comitet municipal condus de viitorul președinte rus a susținut un plan de a comercializa un compus chimic fals, denumit mercur roșu, cu presupuse aplicații nucleare, potrivit Radio Europa Liberă.

Unele documente au spus că acesta este un ingredient cheie pentru dezvoltarea armelor nucleare. Altele au susținut că este esențial pentru sistemele de ghidare al muniților de precizie sau că fără el nu s-ar putea construi avioane invizibile.

Fii la curent cu cele mai noi informații LIVE despre războiul din Ucraina

Substanța numită mercur roșu, cu prețuri cuprinse între 100.000 și 300.000 de dolari pe kilogram, a fost una dintre cele mai populare mărfuri vândute pe piața neagră, în timpul prăbușirii Uniunii Sovietice.

”Toată treaba este o grămadă de tâmpenii”, a declarat un purtător de cuvânt al Agenției internaționale pentru energie atomică, pentru ziarul The Guardian în 2004. În 1992, o comisie guvernamentală rusă a stabilit, de asemenea, că mercuruul roșu este o farsă.

Evaluare secretă a Serviciilor de Informații: De ce armata lui Putin s-ar putea prăbuși

Cu toate astea, criminalii și escrocii din fostele republici sovietice au văzut oportunitatea de a câștiga bani ușori pe tărâmul întunecat al teroriștilor și al statelor corupte.

Cum conducea Putin din umbră?

Și un posibil exportator de pretins mercur roșu a fost o companie din Sankt Petersburg, susținuă de Comitetul pentru relații externe (KVS) al orașului, care a fost prezidat de un spion KGB numit Vladimir Putin.

Compania care comercializa acest mercur roșu era Alkor Tehnologies și avea să fie parteneră cu Comitetul KVS al orașului Sankt Petersburg, pe care Vladimir Putin l-a condus din iunie 1991.

Intermediarii ofereau între 200.000 și 300.000 de dolari pe kilogram, pentru a cumpăra până la 500 de kilograme de mercur roșu. Sursele Alkor au spus că nu cunoșteau identitatea cumpărătorii finali ai substanței pretinse mortale, dar credeau că sunt ”firme arabe”.

De ce se teme Putin de Rusia: Mutările privind războiul care îl pun în încurcătură

Fosta parlamentară din Sankt Petersburg, Marina Salye i-a spus jurnalistului Vladimir Ivanidze în 2000: ”Putin a supravegheat asta. Timpul a trecut. S-au semnat contracte. S-au exportat mărfuri. Dar mâncarea nu a venit (în schimbul produselor vândute). Nu a venit niciodată”.

Mai târziu, Salye și colegii săi parlamentari au condus o investigație asupra lui Putin și KVS, în care au stabilit că milioane de dolari au dispărut deoarece Comitetul lui Putin a acordat cote de export la companii dubioase, care au dispărut imediat ce banii au ajuns în conturile lor. S-a cerut o anchetă penală și concedierea lui Putin, dar nu s-a făcut nimic.

Tranzacții financiare masive

Nimeni nu știe cum a început mitul mercurului roșu. Se presupune că era o substanță mortală dezvoltată într-un laborator militar super-secret, în zilele din urmă ale Uniunii Sovietice.

Între 1991 și 1992, zeci de vânători și antreprenori au bombardat autoritățile ruse cu cereri de export pentru această sbstanță. Din 1992 și până în 1994, Aleksandr Gurov, un fost general de poliție devenit legiutor, a publicat dezvăluiri scandaloase despre crima organizată din ultimii ani ai URSS-ului.

Portavionul cu propulsie nucleară al Rusiei, eșec total: Povestea unui dezastru pentru Moscova VIDEO

El a condus Biroul anticorupție al Ministerului de Interne al Rusiei și a fost membru al grupului special ce se ocupa de mercurul roșu, pe care comisia l-a numit ”ultima escrocherie a secolului al XX-lea”.

O comisie specială condusă de vicepreședintele Aleksandr Rutskoi a ordonat agențiilor guvernamentale să nu mai ia în considerare cererile de export de mercur roșu și a declarat oficial că substanța pur și simplu nu există.

”Putem presupune cu certitudine că, sub acoperirea tranzacțiilor care implică ”mercurul roșu”, se desfășoară mașinațiuni financiare internaționale masive”, s-a spus în raportul comisiei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ambițiile Evgheniei Guțul și strategiile Moscovei
Ambițiile Evgheniei Guțul și strategiile Moscovei
Agentul cel mai activ al Rusiei din ultimele săptămâni în Republica Moldova a devenit Evghenia Guțul, bașcana Autonomiei Găgăuze. Dacă compari agitația ei cu marile drame și...
Rusia îl condamnă la 7 ani de închisoare pe un om de știință care a lucrat în domeniul tehnologiei hipersonice. Ce acuzații i se aduc FOTO
Rusia îl condamnă la 7 ani de închisoare pe un om de știință care a lucrat în domeniul tehnologiei hipersonice. Ce acuzații i se aduc FOTO
Un om de ştiinţă rus, Aleksandr Kuranov care a lucrat la tehnologii hipersonice a fost condamnat joi, 18 aprilie, la 7 ani de închisoare pentru trădare, după ce a fost acuzat că a transmis...
#putin, #Putin spion KGB, #Vladimir Putin, #Putin razboi, #Putin razboi Ucraina, #Rusia, #Putin Rusia, #rusia putin , #Razboi Ucraina