Cum îi putem obliga pe Putin și oligarhii săi să plătească reconstrucția Ucrainei: Metoda inteligentă de aplicat

Miercuri, 08 Iunie 2022, ora 23:57
5116 citiri
Cum îi putem obliga pe Putin și oligarhii săi să plătească reconstrucția Ucrainei: Metoda inteligentă de aplicat
Putin s-a întâlnit la Kremlin cu oamenii de afaceri, oligarhii ruși, la Moscova FOTO: Al Jazeera

Războiul declanșat de Putin în urmă cu peste 100 de zile a produs, conform experților, pagube de aproximativ 600 de miliarde de dolari în Ucraina. Rusia și oligarhii din jurul președintelui trebuie să plătească reconstrucția țării devastate, însă procesul de recuperare a banilor nu va fi unul ușor.

Johan Van Overtveldt, președintele comisiei de buget al Parlamentului European, consideră că efortul de reconstrucție al Ucrainei este necesar să ocupe un loc proeminent, iar Putin și acoliții săi trebuie să contribuie la acest efort major, potrivit unei analize din Politico.

În afara puținilor fani ai președintelui rus Vladimir Putin care rămân în UE – cum ar fi cazul prim-ministrului Ungariei Viktor Orban – există acum un consens tot mai mare că Putin și Rusia trebuie să plătească într-un mod semnificativ, la reconstrucția Ucrainei, după război. Însă, acest lucru nu va fi un lucru facil de obținut.

Fii la curent cu cele mai noi informații LIVE despre războiul din Ucraina

Vicepreședintele Comisiei europene, Valdis Dombrovskis, a susținut recent, fără echivoc, urmărirea principiului ”agresorul plătește”. Mai puțin populară, dar o idee care câștigă tot mai multă susținere, este hotărârea de a folosi cel puțin o parte din activele înghețate ale Rusiei, estimate la 300 de miliarde de dolari, pentru reconstrucția Ucrainei.

Dar în ceea ce privește confiscarea bunurilor rusești înghețate, inclusiv a oligarhilor, este imperativ ca Uniunea Europeană și alte autorități occidentale să facă acest lucru într-un atent și inteligent.

Putin a ajuns în buzunarul Beijingului: Noul vasal al Chinei

Înainte de orice, autoritățile trebuie să se asigure că această confiscare nu se realizează într-un vid legislativ. Având în vedere agresiunea flagrantă și extrem de violentă la care a fost victimă statul suveran al Ucrainei și poporul său, precum și crimele de război comise de armata roșie sub ordinele directe ale lui Putin, un caz juridic puternic care justifică confiscarea bunurilor rusești trebuie construit politic.

Cum pot fi confiscate averile oligarhilor ruși din UE?

Totuși se observă că deocamdată nu există unitate în UE legat de această problemă. Astfel, ministrul de finanțe al Germaniei, Christian Lindner a susținut că această confiscare ar trebui să fie limitată la cele 300 de miliarde de dolari ale Băncii Centrale a Rusiei și că averile oligarhilor de la Moscova ar trebuie lăsate la o parte, un lucru anormal.

Asta ținând cont de faptul că bogăția oligarhilor provine de la statul rus. Nu există absolut niciun motiv pentru care ”oamenii lui Putin” să fie excluși din procesul de confiscare a averilor, care să contribuie la reconstrucția Ucrainei, însă trebuie realizat cadrul legal pentru asta.

Fostul șef al NATO: De ce greșelile alianței l-au împins pe Putin să invadeze Ucraina

Cu toate astea, chiar dacă Ucraina se bucură în prezent de un val puternic de simpatie din partea UE, nici autoritățile occidentale nu pot și nu ar trebuie să rămână oarbe față de realitatea societății ucrainene.

Astfel, în 2021, Ucraina a fost clasată pe locul 122 din 180 de țări în topul Indexului de percepție al corupției realizat de către organizația independentă Transparency International.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cancelarul german afirmă că războiul din Ucraina ar putea continua mai mulți ani
Cancelarul german afirmă că războiul din Ucraina ar putea continua mai mulți ani
Olaf Scholz, cancelarul Germaniei crede că războiul din Ucraina ar putea continua timp de mai mulţi ani, poate chiar cinci ani, a declarat el în cadrul unui eveniment din oraşul german...
Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina nici în cazul reluării negocierilor de pace. „Discuţiile cu Zelenski sunt un nonsens”
Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina nici în cazul reluării negocierilor de pace. „Discuţiile cu Zelenski sunt un nonsens”
Serghei Lavrov, ministrul rus de externe a declarat vineri, 19 aprilie, că Rusia nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar în eventualitatea reluării negocierilor de pace, transmite...
#putin, #oligarhi Rusia, #banca centrala rusia, #active inghetate, #averi oligarhi Rusia, #reconstructia ucrainei , #Razboi Ucraina