Putin vorbește despre „resentimentele” lui Macron cu privire la influența Rusiei în Africa. „Noi nu am înlăturat Franţa”

Miercuri, 13 Martie 2024, ora 15:11
2693 citiri
Putin vorbește despre „resentimentele” lui Macron cu privire la influența Rusiei în Africa. „Noi nu am înlăturat Franţa”
Liderul rus Vladimir Putin FOTO: X /President of Russia

Vladimir Putin, președintele Rusiei a subliniat miercuri, 13 martie, într-un interviu televizat, "resentimentul" omologului său francez Emmanuel Macron din cauza influenţei tot mai mari a Rusiei în Africa, în special prin grupul paramilitar Wagner, informează AFP.

Președintele Rusiei susține că nu înțelege de ce se supără Macron că un stat independent vrea să-și întărească relaţiile cu parteneri ce provin din alte ţări, în special din Rusia.

„Da, cred că există resentimente”, a spus Putin, dând asigurări că a avut în trecut discuţii „foarte deschise pe această temă” cu preşedintele francez.

Potrivit lui Vladimir Putin, Franţa a trebuit să facă faţă concurenţei din partea grupului paramilitar Wagner, care, începând de la mijlocul anilor 2010, a desfăşurat combatanţi în mai multe ţări africane în numele guvernelor din aceste state, înlocuind puterea tradiţională a Franţei în regiune.

Însă, în opinia lui Vladimir Putin, este vorba de dosare strict economice atunci când un stat decide să recruteze paramilitari străini.

„Noi nu ne-am impus în Africa. Noi nu am înlăturat Franţa, problema este alta. (Problema) este acest faimos grup Wagner. El a realizat iniţial o serie de proiecte economice în Siria, apoi a trecut spre ţări din Africa. Ministerul Apărării (rus) l-a susţinut, însă doar pentru că era vorba de un grup rusesc, nimic mai mult”, a spus Putin.

Preşedintele rus a estimat că „liderii africani ai anumitor ţări au încheiat acorduri cu operatori economici ruşi” pentru că ei „nu au mai vrut să lucreze în unele domenii cu francezii”.

„Nu înţeleg de ce ar putea unii să se supere pe noi dacă un stat independent vrea să-şi întărească relaţiile cu parteneri ce provin din alte ţări, în special din Rusia”, a declarat Putin.

Kremlinul negase chiar existenţa grupului Wagner înainte de ofensiva împotriva Ucrainei, în timpul căreia grupul s-a plasat în prima linie. Chiar dacă rebeliunea lui Evgheni Prigojin, liderul grupului, şi apoi moartea lui în 2023 au însemnat declinul Wagner, acesta şi alte grupuri paramilitare îşi continuă operaţiunile pe continentul african.

Vizată de importante sancţiuni occidentale, Rusia caută să-şi recâştige influenţa în Africa, pe care a pierdut-o după destrămarea Uniunii Sovietice, pozând drept putere eliberatoare în faţa colonizatorilor occidentali.

Kremlinul şi-a concentrat eforturile în special în ţările din zona Sahel, desfăşurând acolo grupuri paramilitare în cadrul unor acorduri foarte opace.

Quarterly Report - Editia 4

Putin a mai pus un economist la conducerea Ministerului Apărării. Încrederea președintelui rus în generali scade
Putin a mai pus un economist la conducerea Ministerului Apărării. Încrederea președintelui rus în generali scade
Încă un general demis de Putin. Preşedintele rus l-a înlocuit pe ministrul adjunct al apărării Iuri Sadovenko cu Oleg Saveliev, ex-ministru adjunct al economiei, care până acum a lucrat ca...
Revolte în Noua Caledonie: 6 persoane au murit. Macron a convocat din nou consiliul de apărare VIDEO
Revolte în Noua Caledonie: 6 persoane au murit. Macron a convocat din nou consiliul de apărare VIDEO
Emmanuel Macron, președintele Franței care a convocat săptămâna trecută consiliul de apărare în care s-a decis declararea stării de urgenţă în Noua Caledonie, unde 6 persoane şi-au...
#putin, #Macron presedinte Franta, #resentimente, #rusia africa, #Vladimir Putin presedinte Rusia , #stiri Vladimir Putin