Putin și Xi Jinping au discutat la telefon despre crearea unei "ordini mondiale multipolare, mai echitabile"

Joi, 08 Februarie 2024, ora 18:38
2153 citiri
Putin și Xi Jinping au discutat la telefon despre crearea unei "ordini mondiale multipolare, mai echitabile"
Vladimir Putin și Xi Jinping FOTO / X Nexta

Preşedintele rus Vladimir Putin şi preşedintele chinez Xi Jinping au vorbit joi la telefon şi amândoi au respins ceea ce au numit interferenţa SUA în afacerile altor ţări, a declarat Kremlinul, relatează Reuters.

Iuri Uşakov, asistent al preşedintelui, a oferit detalii despre convorbire în cadrul unui briefing pentru jurnalişti, precizând că cei doi lideri au vorbit despre crearea unei "ordini mondiale multipolare, mai echitabile" în faţa eforturilor SUA de a limita doi dintre cei mai mari adversari ai Washingtonului.

Preşedinţii Putin şi Xi vor continua să aibă o "interacţiune personală strânsă", dar nu există planuri pentru vizite reciproce în acest moment, a spus Uşakov.

China şi Rusia s-au apropiat şi şi-au extins legăturile comerciale în ultimii ani, în condiţiile în care Statele Unite şi aliaţii lor au impus sancţiuni împotriva ambelor ţări, în special împotriva Moscovei după invazia sa în Ucraina în 2022.

Putin şi Xi s-au întâlnit de două ori anul trecut, în timp ce schimburile comerciale dintre China şi Rusia au ajuns la 218,2 miliarde de dolari în perioada ianuarie-noiembrie, potrivit datelor vamale chineze, atingând un obiectiv stabilit de cele două ţări în 2019 cu un an înainte de termen.

Între timp, Rusia a devansat Arabia Saudită devenind principalul furnizor de ţiţei al Chinei în 2023, potrivit datelor de luna trecută furnizate de Beijing.

Cele două ţări vor continua cu proiecte energetice comune în 2024, a declarat Uşakov.

Putin şi Xi au discutat, de asemenea, despre situaţia din Ucraina şi despre rezolvarea conflictelor din Orientul Mijlociu şi sunt de acord în aceste privinţe, a spus el, fără a da detalii. Rusia susţine politica Chinei privind Taiwanul, a adăugat el.

Moscova şi Beijingul au efectuat din ce în ce mai mult schimburi comerciale în ruble şi yuani, pe măsură ce elimină treptat comerţul în dolari americani. Putin şi Xi au subliniat în convorbirea lor că este important să se construiască "o infrastructură financiară care să asigure fiabilitatea plăţilor", a declarat Uşakov.

Presa de stat chineză a relatat, la rândul ei, că Xi i-a spus lui Putin că cele două ţări ar trebui să urmărească o strânsă coordonare strategică şi să apere suveranitatea, securitatea şi interesele de dezvoltare ale ţărilor lor respective. Xi a spus că ambele părţi ar trebui să se opună cu hotărâre amestecului în afacerile lor interne de către forţe externe.

Quarterly Report - Editia 4

Șeful NATO: ”China afirmă că doreşte să menţină relaţii bune cu Occidentul. În acelaşi timp alimentează războiul din Europa”
Șeful NATO: ”China afirmă că doreşte să menţină relaţii bune cu Occidentul. În acelaşi timp alimentează războiul din Europa”
Sprijinul Chinei pentru Moscova este un factor crucial în războiul Rusiei împotriva Ucrainei, a declarat secretarul general al NATO Jens Stoltenberg într-un interviu acordat ziarului german...
Fost agent CIA a pledat vinovat pentru spionaj în favoarea Chinei. Alexander Yuk Ching Ma a lucrat la FBI până în 2012
Fost agent CIA a pledat vinovat pentru spionaj în favoarea Chinei. Alexander Yuk Ching Ma a lucrat la FBI până în 2012
Un fost agent CIA, principala agenţie americană de informaţii, Alexander Yuk Ching Ma, în vârstă de 71 de ani, a pledat vinovat de ”conspiraţie în vederea colectării şi livrării de...
#putin, #Xi Jinping, #Rusia, #China, #discutie telefonica, #SUA , #Rusia