Cristian Logofătu la Quarterly Report: ”Acțiunile Bittnet reprezintă un vot de încredere dat IT-ului românesc”

Marti, 24 Octombrie 2023, ora 12:50
1608 citiri
Cristian Logofătu la Quarterly Report: ”Acțiunile Bittnet reprezintă un vot de încredere dat IT-ului românesc”
Cristian Logofătu, co-fondator Bittnet Group, la Quarterly Report FOTO Ziare.com

Cristian Logofătu, co-fondator Bittnet Group, a participat la Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB, unde a vorbit despre ultimele rezultate trimestriale, despre țintele urmărite de companie în viitorul apropiat, dar și despre cum se vede sectorul IT din România peste ocean.

Cristian Logofătu a răspuns de asemenea la trei întrebări cheie privind rezultatele obținute în primul semestru, atragerea fondurilor prin bursă și diferite tipologii de instrumente privind investițiile.

Cum caracterizați rezultatele obținute în acest prim semestru și cum vă explicați reacția pieței?

Cristian Logofătu: În mod evident, rezultatele sunt departe de a fi ideale. Este a doua oară în istorie când avem pierdere operațională la H1. Pe de altă parte, trebuie să ținem cont de context. În aprilie 2023 am anunțat o pivotare, o schimbare semnificativă a viziunii, a ceea ce urmărim, către a extrage mai multă profitabilitate de la actuala dimensiune dacă anterior am fost orientați spre foarte multă creștere. Ei bine, asta nu funcționează în două luni, nu putem să măsurăm atât de repede. Sunt foarte multe inițiative pe care le-am implementat în zona de eficientizare care vor da rezultate în 6-9 luni. Dacă nu ne uităm doar la rezultatele financiare, la cifre, ci și la restul lucrurilor, cum ar fi poziția financiară foarte puternică, cash flow-ul din operațiuni, numărul de contracte noi semnate pentru H2 și 2024, vedem un trend foarte pozitiv.

Bittnet excelează când vine vorba de a apela la mecanismele bursei și urmează și listarea Fort. Rămâne bursa cel mai bun canal pentru a atrage fonduri?

Cristian Logofătu: Nu știu dacă cel mai bun, dar unul extraordinar de important. Pentru companiile de dimensiunea noastră, care nu mai sunt foarte mici, dar în niciun caz nu au ajuns companii mari, noi, Bittnet, abia anul acesta depășim 50 de milioane de euro cifră cumulată. Pentru aceste companii, finanțarea de tip equity și capitalul răbdător în general, chiar și împrumuturile negarantate, sunt foarte rare, foarte greu disponibile. De aceea faptul că avem investitori pe piața de capital care sunt dispuși să accepte riscuri mai mari în căutarea unor randamente semnificativ mai mari, reprezintă o sumă de mecanisme foarte important de accesat de către antreprenori. Sigur, nu trebuie să înlocuiască finanțarea bancară, nu trebuie să uităm de asta, și cel mai important, cash flow-ul din operațiuni, banii de la clienți, profitul companiei.

În ce investim - acțiuni Bittnet, obligațiuni sau în Fort?

Cristian Logofătu: Legea nu ne permite să dăm recomandări de investiții. Pe de altă parte, dacă ne uităm la tipologia de instrumente, acțiunile Bittnet reprezintă un vot de încredere dat IT-ului românesc în general. Suntem un grup de servicii IT care acoperă toate ariile care ne vin în minte când ne gândim la IT în România.

Acțiunile Fort sunt un vot de încredere pentru o nișă cyber security care are astăzi o prioritate la nivel global și o rată de creștere și mai mare decât IT-ul în general.

În schimb obligațiunile sunt mult mai potrivite pentru investitorii care nu caută să-și înmulțească banii, nu aprecierea capitalului, fiindcă la obligațiuni știi sigur că o să primești înapoi banii pe care i-ai pus, sau mai puțin doamne ferește, dar ai o siguranță a cash flow-ului, vei primi dobânzi și banii înapoi la niște date pe care le știi de astăzi. E un instrument care îți dă mai degrabă acces la fluxuri de numerar decât la aprecierea capitalului.

Quarterly Report, evenimentul #1 pentru companii la BVB, marca Ziare.com, alături de partenerul principal TradeVille, care a avut loc miercuri, 4 octombrie, a fost peste așteptări, fiind vândute toate biletele disponibile. Peste 100 de persoane au participat fizic la conferința ținută la One Tower, iar aproximativ 130.000 de oameni au urmărit online.

Quarterly Report - Editia 4

„Regele crypto", snopit în bătaie după ce a păcălit investitorii naivi: „Nu am vrut să distrug viața cuiva!". Ce a făcut cu banii
„Regele crypto", snopit în bătaie după ce a păcălit investitorii naivi: „Nu am vrut să distrug viața cuiva!". Ce a făcut cu banii
Aiden Pleterski este unul dintre așa-zișii „Regi ai Crypto", care au păcălit o mulțime de cetățeni naivi. În urma faptelor sale, mai mulți investitori s-au răzbunat și l-au snopit în...
Sărăcirea românilor, un fenomen care se apropie. Cât de mult se vor scumpi facturile la energie, din cauza unei taxe europene
Sărăcirea românilor, un fenomen care se apropie. Cât de mult se vor scumpi facturile la energie, din cauza unei taxe europene
România înregistrează o rată anuală a inflației mai mult decât dublă față de media înregistrată la nivelul UE. Însă, greul abia a început: „taxa pe carbon", asumată la nivelul UE...
#quarterly report, #bittnet group, #cristian logofatu , #stiri afaceri