Programul ”Rabla” ar putea fi modificat anual. ”Nu e firesc, dacă achiziţionezi o maşină foarte scumpă, să beneficiezi de voucher Rabla Plus”

Joi, 02 Noiembrie 2023, ora 22:05
2678 citiri
Programul ”Rabla” ar putea fi modificat anual. ”Nu e firesc, dacă achiziţionezi o maşină foarte scumpă, să beneficiezi de voucher Rabla Plus”
Programul Rabla ar putea fi modificat anual FOTO Pixabay

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor Mircea Fechet a precizat, joi, că programul Rabla ar putea fi modificat, iar unul dintre aspectele vizate ar fi valoarea maximă a unui autoturism care poate fi achiziţionat cu astfel de vouchere.

„Am avut discuţii cu colegii de la Administraţia Fondului pentru Mediu şi cu premierul. Fără îndoială, programul Rabla trebuie regândit în fiecare an pentru anul care urmează. Din acest punct de vedere urmează să agreăm o serie de principii pe care să le transpunem în noul program. (...) Eu cred că şi preţul de vânzare al autoturismelor electrice a scăzut în ultimii ani, motiv pentru care cred că acesta trebuie corelat cu acest plafon maximal, pentru că nu mi se pare firesc ca în situaţia în care urmează să achiziţionezi o maşină foarte scumpă, să spunem de 75.000 euro, când majoritatea autoturismelor electrice costă mult mai puţin, să mai beneficiezi şi de voucher-ul Rabla Plus. Dar, repet, asta este o discuţie în care, într-un timp scurt, voi veni cu nişte măsuri concrete şi agreate în Guvern. Nici astăzi, peste 75.000 euro nu poţi folosi voucher pentru Rabla Plus”, a declarat Mircea Fechet, întrebat joi, la finalul şedinţei Executivului, despre programul Rabla.

Ministrul Mediului a adăugat că este posibil ca una dintre modificări la program să fie legată de valoarea maximă a unui autoturism care poate fi cumpărat cu astfel de vouchere, chit că este vorba despre Rabla Plus sau Rabla Clasic.

„Este o discuţie legitimă, care a mai avut loc şi în trecut. Va trebui să discutăm dacă mai cumpărăm maşini foarte scumpe cu vouchere Rabla. La fel cum este adevărat, nu pot să nu mă gândesc la cei doi producători de autoturisme din România care sunt şi foarte mari angajatori şi care contribuie semnificativ la PIB. Cred că atunci când discutăm despre aceste programe ar trebui să luăm în considerare şi aceste interese naţionale, să folosim cât mai mulţi bani către producătorii din România”, a completat Fechet.

Acesta a oferit asigurări că cei doi producători din ţara noastră nu vor fi avantajaţi şi „în niciun caz nu vom discrimina importatorii de autoturisme, pentru că acest lucru ar înfrânge principii ale UE, cum ar fi libera circulaţie a mărfurilor”.

Administraţia Fondului pentru Mediu a publicat, luni, noi liste cu dosare aprobate în cadrul Programelor Rabla Clasic, Rabla Plus, Casa Eficientă Energetic, Iluminat Public şi Casa Verde Fotovoltaice – sesiunea 2021, în urma şedinţei comitetului de Avizare din 30 octombrie 2023.

Potrivit AFM, pentru ”Programul Rabla Clasic” au fost aprobate 550 dosare pentru 856 autovehicule şi 33 motociclete. De asemenea, au fost aprobate 3 contestaţii pentru 3 autovehicule.

În cadrul ”Programului Rabla Plus” au fost publicate noi liste care conţin 4 contestaţii acceptate pentru 26 ecotichete în valoare de 1.661.500 lei.

Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
#Rabla Clasic, #Rabla Plus, #program Rabla masini, #ma ini vechi, #Ministerul Mediului, #mircea fechet , #rabla