Ce este și cum accesezi programul RABLA pentru automobile?

Advertorial
Marti, 16 Mai 2023, ora 16:32
3780 citiri
Ce este și cum accesezi programul RABLA pentru automobile?
FOTO: shutterstock.com

Dacă vrei să renunți la vechea ta mașină și cauți un model eco-friendly, potrivit pentru bugetul de care dispui, programul RABLA 2023 pentru automobile este acum disponibil. Află cum funcționează acest program guvernamental, care sunt condițiile de eligibilitate și ce mașini poți achiziționa cu voucherele eliberate.

Ce reprezintă Programul RABLA pentru automobile?

Programul Rabla este o inițiativă guvernamentală care încurajează înlocuirea autovehiculelor vechi și care poluează mult cu unele noi, mai puțin poluante, prin acordarea unor subvenții financiare la momentul achiziționării. Acest proiect este derulat cu scopul de a înnoi parcul auto național, astfel încât poluarea cauzată de traficul rutier să se reducă semnificativ, iar autovehicule mai eficiente din punct de vedere energetic sa reprezinte o opțiune pentru cât mai mulți români.

Participanții la program primesc tichete valorice în schimbul casării autovehiculelor vechi, conform normelor de eligibilitate la care oricine poate avea acces. Acestea sunt utilizate pentru obținerea anumitor reduceri, la achiziționarea unei mașini noi. Aceste tichete valorice pot fi utilizate la dealerii autorizați care participă la programul RABLA. Prima etapă de organizare a programului RABLA din acest an este între 24 martie - 30 iunie 2023.

Programul Rabla include varianta clasică (RABLA Clasic), pentru achiziționarea de autovehicule cu motoare termice și mai puțin poluante, precum și varianta RABLA Plus, pentru achiziționarea de autovehicule electrice și hibride. În cazul RABLA Plus, oferă subvențiile oferite ating valori mai mari. Finanțarea este susținută de fondurile alocate de Ministerul Mediului, prin intermediul Administrației Fondului de Mediu (AFM). Programul RABLA permite finanțări atât pentru autoturisme, cât și pentru autoutilitare ușoare sau motociclete (începând cu 2020).

Ce noutăți sunt pentru acest an în cadrul programului RABLA?

Conform AFM, programul RABLA pentru masini din acest an vine cu o serie de modificări:

Programul RABLA Clasic 2023

În cadrul Programului Rabla Clasic, valoarea primei de casare a crescut de la 7.000 lei la 10.000 lei, în cazul predării a două autovehicule uzate. Această primă de casare este acordată pentru autovehicule noi (cu excepția motocicletelor), al căror sistem de propulsie generează maximum 155 g CO_2/km în sistem WLTP.

În afara de prima pentru casare, participanții la RABLA 2023 mai pot beneficia și de eco-bonusuri:

  • eco-bonus de 1.500 lei, pentru autovehiculul nou, exceptând motocicletele, al cărui sistem de propulsie generează maximum 120 g CO2/km în sistem WLTP;
  • eco-bonus de 1.500 lei, pentru autovehiculul nou, exceptând motocicletele, echipat cu motorizare GPL/GNC;
  • eco-bonus de 3.000 lei la achiziţionarea unui autovehicul nou, exceptând motocicletele, echipat cu sistem de propulsie hibrid;
  • eco-bonus de 1.500 lei, pentru casarea fiecărui autovehicul uzat cu o vechime de cel puţin 15 ani de la data fabricaţiei şi/sau care are norma de poluare Euro 3 sau inferioară.

În cazul achiziționării modelelor de motocicletă noi, prevăzute cu sistem de propulsie de maximum 120 g CO_2/km în sistem WMTC, la predarea spre casare a unui autovehicul uzat, se acordă în 2023 o primă de casare în valoarea de 7.000 lei. Acestei sumei se mai pot adăuga:

  • eco-bonus de 1.500 lei, pentru o motocicletă nouă cu sistem de propulsie de maximum 90 g CO2/km în sistem WMTC;
  • eco-bonus de 1.500 lei, pentru casarea unui autovehicul uzat cu o vechime de cel puţin 15 ani de la data fabricaţiei şi/sau care are norma de poluare Euro 3 sau inferioară.

Programul RABLA Plus 2023

Persoanele care solicită eco-tichete pentru achiziţionarea unor autovehicule noi, pot preda spre casare cel mult două autovehicule uzate. Iată care sunt opțiunile de finanțare la care au acces participanții la RABLA Plus 2023, în limita disponibilităților:

La un singur autovehicul uzat, dat spre casare:

  • eco-tichet de 51.000 de lei, pentru un autovehicul nou pur electric, sau a unul nou cu pilă de combustie pe bază de hidrogen;
  • eco-tichet de 26.000 de lei, pentru un autovehicul nou electric hibrid plug-in (cu excepția motocicletelor), care generează maximum 80 g CO2/km în sistem WLTP;

La două autovehicule uzate, date spre casare:

  • eco-tichet de 54.000 de lei, pentru un autovehicul nou pur electric, sau a unui autovehicul nou cu pilă de combustie pe bază de hidrogen;
  • eco-tichet de 29.000 de lei, pentru un autovehicul electric hibrid plug-in, care generează maximum 80 g CO2/km în sistem WLTP

De asemenea, la fiecare autovehicul uzat cu o vechime ce depășește 15 ani şi/sau care are norma de poluare Euro 3 sau inferioară, se mai acordă un eco-bonus suplimentar în valoare de 1.500 lei. Eco-tichetul se acordă la achiziţionarea unui autovehicul electric cu un preț ce nu depăşeşte 75.000 euro (TVA inclus).

La programul RABLA 2023 au acces și instituțiile publice?

Atât instituțiile publice, cât şi unitățile administrativ-teritoriale, pot beneficia de finanțări pentru casarea autovehiculelor uzate din parcul auto, dar și pentru achiziționarea unor modele noi de autoturism și motocicletă, cu motoare convenționale mai puțin poluante, sau cu sisteme de propulsie eco-friendly.

Prin implementarea Programului RABLA 2023 la nivel național, nivelurile de noxe emise în trafic se pot reduce considerabil. De asemenea, rularea unor vehicule de ultimă generație pe drumuri publice determină un risc mult mai redus de producere a evenimentelor rutiere. Ia legătura cu dealer-ul auto ce include în ofertă modelul de care ești interesat și află de la acesta cum poți aplica pentru prima etapă a acestui program.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#rabla, #rabla 2023 , #stiri auto