Buget record pentru programul ”Rabla” în 2022. Modificările anunțate de ministrul Mediului

Joi, 13 Ianuarie 2022, ora 16:46
4172 citiri
Buget record pentru programul ”Rabla” în 2022. Modificările anunțate de ministrul Mediului
Ministrul Mediului a anunțat că trebuie scoase din circulație ce puțin 250.000 de autoturisme vechi până în 2026 FOTO Facebook / Tanczos Barna

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anunțat joi, 13 ianuarie, că programele ”Rabla” și ”Rabla Plus”, care vor începe în februarie, vor avea anul acesta cel mai mare buget de la lansare, respectiv peste 1,2 miliarde de lei.

Ministrul a precizat că până la finalul lunii ianuarie va fi terminată analiza pe dosarele depuse anul trecut în vederea accesării de vouchere prin cele două programe.

”Per total, au fost aprobate la finanţare în jur de 80.000 de autoturisme care au fost cumpărate deja sau vor fi cumpărate prin Rabla Clasic şi Rabla Plus. Este o creştere semnificativă faţă de anii anteriori, pentru că am suplimentat de două ori bugetul celor două programe, am ajuns la un buget de peste un miliard de lei pe anul 2021 şi contribuţia programului pentru întinerirea parcului auto a devenit şi mai importantă şi mai mare prin acest buget. În 2022 vom lansa acest program la începutul lunii februarie. Este, după mulţi ani, primul an când programul se lansează la începutul anului. (...) de asemenea, este prima dată când planificăm implementarea celor două programe pe trei ani”, a anunţat, joi, Tánczos Barna, într-o conferinţă de presă.

Ministrul Mediului a menţionat că astfel este asigurată predictibilitate şi implementarea unor politici publice astfel încât rezultatul scontat - cel al scoaterii din circulaţie a cel puţin 250.000 de autoturisme mai vechi de 15 ani, până în 2026 - să fie atins.

”Vom asigura, în 2022, cel mai mare buget pe care l-a avut vreodată Rabla Clasic şi Rabla Plus şi acest buget va fi de peste 1,2 miliarde de lei. Este de asemenea, prima dată când închidem anul precedent în luna ianuarie, este prima dată când toate cererile depuse în cursul anului precedent, până la sfârşitul lunii ianuarie vor fi analizate, aprobate, cele care nu sunt complete respinse, cele care sunt complete – aprobate şi vor intra în finanţare”, a adăugat ministrul.

Tanczos a menţionat că programul a fost etapizat pe apeluri lunare de depuneri de cereri, pentru ca toţi beneficiarii să primească răspuns în cel mult o lună de la depunerea dosarelor.

Modificările decise de autorități

Una dintre modificări constă în faptul că pentru o maşină cumpărată pot fi predate spre casare două autoturisme mai vechi de 15 ani.

Ministrul a anunțat că anul acesta a fost crescut bonusul de casare, putându-se ajunge la 16.500 de lei dacă beneficiarul predă la casare două autoturisme ambele mai vechi de 15 ani, el urmând a primi primă de 1500 de lei pentru emisii scăzute şi 3000 de pentru achiziţionarea unei maşini hibrid.

Pentru anul următor bugetul va fi majorat cu 10% faţă de anul în curs, iar în 2024 bugetul va cunoaşte o nouă majorare de zece procente, anul 2024 fiind primul în care programul Rabla Plus va beneficia de un buget de peste un miliard de lei.

Bugetul pentru Rabla Clasic va fi redus treptat, fără a se ajunge însă la o scădere sub bugetul din anul 2021, a adăugat ministrul.

”Şi în 2024 bugetul pentru Rabla Clasic va fi mai mare decât bugetul pe care l-am avut pentru anul trecut”, a precizat Tánczos.

Finanțare de 80% pentru instituțiile publice care cumpără mașini electrice

Ministrul Mediului a anunţat, joi, și lansarea unui program special destinat instituţiilor publice.

”Lansăm în 2022 încă un program destinat strict instituţiilor, autorităţilor publice locale şi instituţiilor guvernamentale sau deconcentrate, unde vom asigura o finanţare de 80%, un program pentru trei ani - 2022, 2023, 2024 - cu un buget total de 600 de milioane de lei”, a precizat Tanczos Barna.

Acesta a precizat ce maşini se vor putea cumpăra prin program: ”Dorim să finanţăm prin acest program doar maşini electrice sau hibrid plug-in, doar pentru instituţii publice astfel încât instituţiile publice să devină treptat un exemplu în ceea ce priveşte mobilitatea verde”.

În cei 18 ani de existenţă a programului, peste 700.000 de autoturisme au fost cumpărate cu finanţare prin diversele forme.

Eveniment Quarterly Report

Drum expres ultramodern în România, parte din proiectul Via Carpatia: 119 kilometri, 75 de pasaje și poduri FOTO
Drum expres ultramodern în România, parte din proiectul Via Carpatia: 119 kilometri, 75 de pasaje și poduri FOTO
Ministrul Mediului a anunțat luni, 2 octombrie, că a fost semnat acordul de mediu pentru drumul expres Oradea-Arad. Mircea Fechet a transmis că Drumul expres Oradea-Arad este cel mai mare...
Varianta nemțească a programului Casa Verde. Bugetul de 300 de milioane de euro, epuizat în câteva minute
Varianta nemțească a programului Casa Verde. Bugetul de 300 de milioane de euro, epuizat în câteva minute
Guvernul Germaniei a lansat un program prin care decontează până la 10 mii de euro cetățenilor care dețin sau și-au comandat mașini electrice, pentru a-și instala acasă panouri solare,...
#rabla, #programul Rabla, #Rabla Clasic, #Rabla Plus, #ministrul Mediului, #Tanczos Barna, #casare, #masini electrice , #Stiri Tanczos Barna