După doi ani de pandemie, ne luptăm cu un val de viroze respiratorii în școli. Marea problemă: procentul de copii nevaccinați

Marti, 29 Noiembrie 2022, ora 06:38
2374 citiri
După doi ani de pandemie, ne luptăm cu un val de viroze respiratorii în școli. Marea problemă: procentul de copii nevaccinați
FOTO: Pixabay

După ce am scăpat de pandemia de COVID-19, răcelile de sezon nu ne dau pace. Ne confruntăm cu o creștere a numărului de cazuri de afecțiuni respiratorii. Practic, omenirea a reluat răcelile de sezon după doi ani de pauză.

Totodată, la nivel mondial se vorbește și despre epidemia de rujeolă. Organizaţia Mondială a Sănătăţii are şi explicaţia: în pandemie s-au vaccinat mai puţini copii.

Explicații specialiști

"Avertismentul Organizației Mondiale a Sănătății este cât se poate de justificat, pentru că în pandemie, inclusiv țările care asigurau acoperire vaccinală de 95%, care este pragul necesar pentru a împiedica apariția unei epidemii, au avut scăderi ale acoperirii vaccinale, adică mă refer la un procent de 85-90%", a explicat pentru Ziare.com medicul de familie Gindrovel Dumitra.

"În condițiile în care ai un procent destul de important, chiar și de 10% dintre copii nevaccinați pentru fiecare generație, el se acumulează de la an la an, astfel încât va ajunge la un moment dat să creeze o masă critică prin intermediul căreia se poate propaga o epidemie de rujeolă.

Dacă am avea o acoperire vaccinală de 95% realizată, apare cazul de rujeolă, dar nu se poate propaga, pentru că există o șansă mică ca în perioada în care persoana respectivă poate să răspândească boala să interacționeze cu un alt copil nevaccinat", spune medicul de familie.

Val de viroze în școli

În momentul de față, ne luptăm cu un val de viroze respiratorii, mai ales în școli și licee. Medicii au câteva recomandări pentru profesori și precizează că ar fi util să le țină copiilor lecții despre igienă chiar în școli, în laboratoarele de biologie, pentru ca ei să vadă cu ochii lor ce microbi cresc pe un mediu pe care l-au atins cu mâinile murdare.

Recent, ministrul Sănătății Alexandra Rafila a vorbit despre valul de viroze respiratorii care afectează copiii: "Am discutat să redeschidem centre ambulatorii, în care părinţii să nu aştepte ore întregi pentru că unităţile de primiri urgenţe sunt foarte limitate".

Ce spune ministrul Sănătății

”Este, într-adevăr, un număr mai mare de viroze respiratorii care afectează copiii, e un val de îmbolnăviri cu un virus care provoacă îmbolnăviri anual, se numeşte virusul sinciţial respirator, sunt foarte multe cazuri, în momentul de faţă, în Statele Unite, dar şi în unele ţări europene.

Ceea ce au, de foarte multe ori, copiii este o bronşiolită, deci o inflamaţie a bronhiilor care determină dificultăţi în respiraţie, în principiu, şi un sindrom febril.

Nu este niciun fel de nenorocire, că nu sunt foarte multe cazuri grave, dar atunci când manifestările clinice sunt medii sau copilul se sufocă, vă daţi seama că toţi părinţii sunt alertaţi, se îndreaptă spre camerele de primiri urgenţe care sunt supraaglomerate”, a spus Alexandru Rafila.

Citește și:
Urmează temperaturi extrem de scăzute. Cele 15 măsuri recomandate de medici. "Hipotermia e un ucigaş tăcut"
Urmează temperaturi extrem de scăzute. Cele 15 măsuri recomandate de medici. "Hipotermia e un ucigaş tăcut"
În mare parte din țară a nins în ultimele zile și în unele zone a fost viscol. În perioada următoare temperaturile vor scădea. Medicul Tudor Ciuhodaru a publicat măsurile pe care...
Procesul medicului veterinar care și-a bătut copilul cu pumnii. Verdictul, dat abia după 7 ani: ”Faptele prezintă o gravitate redusă”
Procesul medicului veterinar care și-a bătut copilul cu pumnii. Verdictul, dat abia după 7 ani: ”Faptele prezintă o gravitate redusă”
Un medic veterinar din București, trimis în judecată pentru violență în familie pentru că și-a bătut copilul minor, a fost obligat de instanță să plătească daune de 1.000 de lei...