Lansarea mega-rachetei pe care NASA o va trimite spre Lună, ameninţată de o furtună

Autor: N.G.
Sambata, 24 Septembrie 2022, ora 16:18
3198 citiri
Lansarea mega-rachetei pe care NASA o va trimite spre Lună, ameninţată de o furtună
Lansarea ar putea fi amânată din nou FOTO NASA

Prima lansare a noii mega-rachete pe care NASA intenţionează să o trimită spre Lună, stabilită pentru marţi, ar putea fi reprogramată din cauza unei furtuni, informează AFP.

După două tentative eşuate în urmă cu câteva săptămâni din cauza unor probleme tehnice, noua tentativă de marţi privind lansarea rachetei SLS (Space Launch System) în cadrul misiunii Artemis 1 este de acum ameninţată de o furtună pe cale să se formeze în Marea Caraibilor.

"Depresiunea tropicală Nr. 9" nu are încă un nume oficial şi se află pentru moment la sud de Republica Dominicană. Însă ea ar urma să se transforme în zilele următoare în uragan şi să urce prin Golful Mexic până în Florida, unde se află Centrul Spaţial Kennedy, de la care va fi lansată această rachetă.

"Planul A este să rămânem concentraţi şi să realizăm lansarea pe 27 septembrie", a declarat vineri Mike Bolger, un oficial de la Centrul Spaţial Kennedy. "Dar dacă trebuie să trecem la Planul B, avem nevoie de câteva zile pentru a pivota configuraţia noastră actuală (...) şi să ducem racheta sub protecţia hangarului său de asamblare", a adăugat el.

Specialiştii de la NASA urmăresc cu atenţie în aceste zile toate buletinele meteo. "Vom lua probabil o decizie cel mai târziu sâmbătă dimineaţă sau la începutul după-amiezii", a adăugat Mike Bolger.

Racheta SLS, vopsită în alb şi portocaliu, poate să reziste pe rampa ei de lansare la vânturi ce ating viteze de cel mult 137 de km/h.

Dacă va trebui să fie adăpostită într-un hangar, fereastra actuală de lansare, care durează până pe 4 octombrie, va fi ratată. Următoarea fereastră de lansare este prevăzută pentru perioada 17-31 octombrie, cu o posibilitate aproape zilnică de lansare, exceptând zilele de 24, 25, 26 şi 28 octombrie.

O altă întârziere ar fi o grea lovitură pentru NASA, care a fost nevoită recent să surmonteze alte două probleme tehnice. La începutul lunii septembrie, lansarea rachetei SLS a fost anulată în ultimul moment din cauza unei scurgeri de hidrogen lichid în timpul operaţiunii de umplere a rezervoarelor sale cu acest tip de carburant. De atunci, o garnitură defectă a fost înlocuită, iar NASA a reuşit în această săptămână un test la sol ce viza verificarea reparaţiilor efectuate.

Mai mult, Forţa Spaţială Americană, însărcinată cu siguranţa publică, a acceptat să extindă durata de certificare a bateriilor incluse în sistemul rachetei privind autodistrugerea de urgenţă. Acea derogare trebuia să fie în mod obligatoriu acordată pentru ca racheta SLS să poată să decoleze marţi - sau la data de rezervă, 2 octombrie.

Marţi, fereastra de lansare se va deschide la ora locală 11:37 şi va rămâne deschisă timp de 70 de minute. Dacă SLS va fi lansată marţi, misiunea Artemis 1 va dura 39 de zile până la amerizarea capsulei Orion în Oceanul Pacific pe 5 noiembrie.

Misiunea Artemis 1, care nu va transporta astronauţi în spaţiu, are scopul de a verifica dacă Orion, capsula plasată în vârful rachetei, este suficient de sigură pentru a transporta în viitor echipaje umane pe Lună.

Boeing și NASA efectuează teste la sol pentru propulsarea capsulei Starliner
Boeing și NASA efectuează teste la sol pentru propulsarea capsulei Starliner
Inginerii de la Boeing și NASA și-au petrecut cea mai mare parte a ultimei luni efectuând teste la sol pe propulsoarele capsulei Starliner, în încercarea de a înțelege mai bine ce a mers...
NASA anulează proiectul prin care voia să găsească gheață pe lună
NASA anulează proiectul prin care voia să găsească gheață pe lună
Proiectul Volatiles Investigating Polar Exploration Rover, cunoscut sub acronimul VIPER, al NASA, a fost oficial oprit. Agenția spațială americană avea mari speranțe pentru VIPER, un rover...
#racheta, #NASA, #Luna, #lansare, #furtuna , #NASA
Comentarii
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
Ce hangar, Breee? Ceee, nu se poate construi o piramidă provizorie
  1. Meta AI se extinde și aduce noi funcții pentru utilizatori la nivel global
  2. YouTube Music lansează un nou design pe Android și iOS
  3. Ce contează cu adevărat pentru Mark Zuckerberg când caută un nou angajat. Principiul nonconformist la care aderă mai mulți lideri ai companiilor de top din lume
  4. „Discriminare evidentă!". Ultima soluție pentru ca românii să nu plătească dublu pentru polițele RCA
  5. România, cea mai redusă durată a vieții profesionale din Uniunea Europeană
  6. Un fermier este obligat să plătească daune de 50 de milioane de dolari. ”Acțiunile sale au contribuit la schimbările climatice”
  7. Progrese galopante pe Autostrada Moldovei: Primele grinzi ale nodului cu A3 s-au pus pe timp de weekend VIDEO
  8. Ce a căutat pe internet individul care a încercat să-l asasineze pe fostul președinte Donald Trump
  9. Gigantul american Convergint Technologies anunță achiziția unui lider în sisteme de securitate din România. Cât valorează afacerile firmei românești înființate în 1991
  10. RCA mai scump în București și Ilfov, acuză USR. Cum s-a ajuns la situația în care prețurile poliței sunt chiar duble