Racheta care a doborât zborul MH17 deasupra Ucrainei în 2014 a fost trimisă de Putin separatiștilor din Donețk

Miercuri, 08 Februarie 2023, ora 19:09
4414 citiri
Racheta care a doborât zborul MH17 deasupra Ucrainei în 2014 a fost trimisă de Putin separatiștilor din Donețk
Rămășițele avionului MH17 FOTO / Hepta

Există indicii solide că liderul rus Vladimir Putin a decis să furnizeze separațiștilor doin Donețk racheta care a doborât zborul MH17 în 2014, spun anchetatorii internaţionali. Avionul a fost lovit de o rachetă de fabricaţie rusească deasupra Ucrainei şi aproape 300 de persoane şi-au pierdut viaţa, relatează BBC.

Sistemul rusesc de rachete BUK-TELAR a fost folosit pentru a doborî avionul în timp ce acesta se îndrepta de la Amsterdam spre Kuala Lumpur. Aeronava a fost aruncată în aer deasupra estului Ucrainei, la 17 iulie 2014.

Echipa internaţională care investighează doborârea zborului Malaysia Airlines (MH17) are dovezi convingătoare că preşedintele rus Vladimir Putin a semnat personal decizia de a permite intrarea sistemului de rachete rusesc în Ucraina, au declarat miercuri procurorii olandezi.

Nu există totuşi niciun indiciu că Putin ar fi fost implicat personal în ordonarea doborârii avionului şi de aceea anchetatorii spun că dovezile nu sunt suficiente pentru a putea duce la urmărirea penală a liderului rus.

În noiembrie, un tribunal olandez a găsit trei bărbaţi - doi ruşi şi un ucrainean - vinovaţi pentru crimă pentru rolul lor în doborârea zborului MH17. Ei au fost judecaţi în absenţă şi condamnaţi la pedepse grele cu închisoare.

Echipa comună de anchetă (Joint Investigation Team - JIT) spune că justiţia a decis că Moscova deţinea "controlul general" asupra Republicii Populare Doneţk şi controla şi zona respectivă în iulie 2014.

Există conversaţii telefonice înregistrate în care oficiali ruşi spun că decizia de a oferi sprijin militar regiunii "aparţine preşedintelui", au arătat investigatorii.

"Există informaţii concrete potrivit cărora cererea separatiştilor a fost prezentată preşedintelui şi această cerere a fost aprobată", spun anchetatorii. Ei precizează însă că nu se ştie dacă cererea "menţionează în mod explicit" sistemul folosit pentru doborârea MH17. "Deşi vorbim de indicii puternice, nu se atinge ştacheta înaltă a dovezilor complete şi concludente", spun anchetatorii. "În plus, preşedintele se bucură de imunitate în calitatea sa de şef de stat", adaugă ei.

În concluzie, procurorii au declarat miercuri că au epuizat toate pistele şi că nu mai pot continua cu nicio procedură penală.

Citește și:
Atenție la diversiunea empatiei!
Atenție la diversiunea empatiei!
Dialogul dintre Xi Jinping și Vladimir Putin în poarta de îmbarcare spre avion, la încheierea recentei vizite a liderului chinez în Rusia, a devenit subiect de discuție în toată lumea...
Zidul chinezesc din spatele lui Putin
Zidul chinezesc din spatele lui Putin
Prin vizita sa la Moscova, președintele chinez Xi a arătat clar că Vladimir Putin se poate baza pe el - și în ceea ce privește războiul din Ucraina. Nu este un semnal bun pentru diplomație,...
#racheta, #putin, #zbor MH17 doborat Ucraina, #donetk, #separatisti , #Ucraina