Un expert american avertizează Pentagonul: O țară a depășit SUA și Rusia la armele hipersonice VIDEO

Marti, 02 Aprilie 2024, ora 05:03
7493 citiri
Un expert american avertizează Pentagonul: O țară a depășit SUA și Rusia la armele hipersonice VIDEO
Vehicule militare care transportă rachete hipersonice la Beijing FOTO: Ng Han Guan

Noua generație de arme pot zbura de cinci ori mai repede decât viteza sunetului, ceea ce face ca interceptarea de către sistemele de apărare existente să fie, în cel mai bun caz, dificilă. Acum, un expert militar american avertizează Washingtonul și Pentagonul că în prezent o țară, China, este lider mondial în dezvoltarea, testarea și desfășurarea de arme hipersonice, depășind Statele Unite și Rusia.

China, a declarat analistul american din domeniul Informațiilor Jeffery McCormick în Congres, are „arsenalul hipersonic de vârf” din lume datorită efortului de două decenii al Beijingului, potrivit Bloomberg.

China a reușit în 20 de ani, prin cheltuieli militare uriașe „să avanseze dramatic în dezvoltarea tehnologiilor și capabilităților convenționale și nucleare prin investiții intense și concentrate în dezvoltarea, testarea și implementarea arsenalului hipersonic de vârf”, a spus Jeffery McCormick.

China este lider mondial în privința armelor hipersonice, învingând Rusia și America, în timp ce SUA, care au cheltuit deja 12 miliarde de dolari, nu au lansat nici măcar una.

În timp ce zborul hipersonic reutilizabil a fost dovedit pentru prima dată în anii 1960, atât Rusia, cât și China au avansat zborul hipersonic la următorul nivel prin dezvoltarea de arme care nu numai că zboară rapid, ci și la altitudini joase pentru a manevra în jurul apărării și a-și atinge ținta cu viteză semnificativă. Rusia le-a folosit de mai multe ori în lupta cu Ucraina.

China este în proces de dezvoltare a unui sistem de arme hipersonic, care poate înconjura cea mai mare parte a globului înainte de a lovi. În 2021, oficialii militari americani au descris testul Chinei asupra acestui sistem ca fiind „foarte aproape” de un „moment Sputnik”, conform Fortune.

În ciuda faptului că China și Rusia sunt lideri în utilizarea hipersonicii avansate, este de remarcat faptul că guvernul SUA dezvoltă programe hipersonice. Anul trecut, Pentagonul (Department of Defenese / DOD) a solicitat 4,7 miliarde de dolari pentru cercetare hipersonică în bugetul exercițiului financiar 2023 și a dezvoltat diferite opțiuni potențiale de arme hipersonice, cum ar fi arma hipersonică cu rază lungă de acțiune a armatei. Cu toate acestea, DOD a spus că nu se așteaptă să lanseze un sistem de apărare hipersonic până cel puțin în 2034.

Agenția de informații militare a Statelor Unite DIA susține că China a ocupat deja primul loc în lume în domeniul sistemelor hipersonice. Republica Populară Chineză acordă cu adevărat o mare atenție unei zone atât de promițătoare precum vehiculele de livrare hipersonice pentru muniții nucleare și convenționale. Și se pare că eforturile și fondurile cheltuite nu au fost irosite. Recent, în China au apărut câteva sisteme corespunzătoare puternice.

În primul rând, acestea sunt racheta Dongfeng-17 (DF-17), racheta de croazieră Xingkong-2, vehiculul aerian fără pilot MD-22 și alte UAV-uri. DF-17 este cea mai recentă rachetă balistică hipersonică și multe dintre datele sale sunt clasificate.

Forțele armate ruse sunt înarmate cu astfel de arme hipersonice precum rachetele cu lansare aeriană Kinzhal, Kh-47M2, sistemele de rachete hipersonice Avangard 15P771 și Zirkon 3M22. Rachetele Kinzhal lansate de avioanele de luptă MIG-31 pot atinge viteze de până la 10 Mach la o rază de acțiune de până la 1.200 de mile (1.930 km).

Din 2008, Statele Unite își accelerează programul de arme hipersonice și încearcă să-și recapete conducerea în acest domeniu. Proiectul hipersonic HAWC a fost dezvoltat de corporații mari americane precum Raython Technologies și Northrop Grumman. SCIFiRE, LRHW și alte programe sunt implementate. Cu toate acestea, potrivit experților occidentali, rezultatele au rămas relativ modeste. Generalii americani recunosc: „Nu suntem la fel de avansați ca chinezii sau rușii în ceea ce privește programele hipersonice.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

De ce respinge Ioan Aurel Pop candidatura la alegerile prezidențiale. ”Am fost tentat să intru în politică”
De ce respinge Ioan Aurel Pop candidatura la alegerile prezidențiale. ”Am fost tentat să intru în politică”
Ioan Aurel Pop, unul dintre intelectualii de vârf ai României, a fost invitat de-a lungul timpului de mai multe partide, fie să se alăture unui proiect politic, în calitate de membru, fie să...
Dreapta Unită cere demisia președintelui AEP Toni Greblă, după scurgerea datelor personale ale potențialilor șefi de secție: „Și-a demonstrat încă o dată incompetenţa”
Dreapta Unită cere demisia președintelui AEP Toni Greblă, după scurgerea datelor personale ale potențialilor șefi de secție: „Și-a demonstrat încă o dată incompetenţa”
Alianţa Dreapta Unită îi cere demisia preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, după publicarea datelor personale ale potenţialilor şefi de secţie de votare....
#rachete hipersonice, #China rachete, #rachete hipersonice SUA, #rachete hipersonice Rusia, #China SUA, #arme hipersonice , #Rusia