Ucraina raportează o rată de succes de 100% a rachetelor Storm Shadow fabricate în Marea Britanie. De ce se numesc „trage şi uită”

Marti, 30 Mai 2023, ora 09:29
8728 citiri
Ucraina raportează o rată de succes de 100% a rachetelor Storm Shadow fabricate în Marea Britanie. De ce se numesc „trage şi uită”
Racheta Storm Shadow FOTO gov.uk

Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a anunțat că rachetele de croazieră Storm Shadow furnizate de Regatul Unit au atins cu succes toate țintele rusești până acum.

Rachetele, livrate la începutul lunii mai, sunt de așteptat să ofere capacități de lovitură pe distanță lungă forțelor de la Kiev în sprijinul contraofensivei planificate, scrie thedefencepost.com.

„Din numărul total de lansări Storm Shadow care au avut deja loc, 100% au atins țintele stabilite de Statul Major”, a declarat Reznikov pentru un post de televiziune local.

Secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace, a spus că sistemul de arme oferă Ucrainei „cea mai bună șansă” de a se apăra de „brutalitatea” continuă a Moscovei.

El a mai spus că rachetele Storm Shadow vor permite națiunii sfâșiate de război să respingă forțele ruse invadatoare.

Moscova consideră că decizia Marii Britanii de a trimite rachete de croazieră Storm Shadow în Ucraina este o mișcare „extrem de ostilă”.

Se pare că Londra a depășit linia roșie a Rusiei când a devenit prima țară care a furnizat Kievului arme cu rază lungă de acțiune capabile să pătrundă adânc în teritoriul Rusiei.

Trage și uită

Storm Shadow este o rachetă de croazieră cu rază lungă de acţiune, cu capacităţi de stealth (care îi permite să-şi scadă vizibilitatea la observarea inamicului), dezvoltată în comun de Regatul Unit şi Franţa, şi este de obicei lansată din aer.

Raza de acţiune poate ajunge la 250 de kilometri, iar racheta este capabilă să zboare cu 1.000 km/h la o înălţime minimă de 30-40 de metri.

Focosul Broach de 450 de kilograme de exploziv convenţional este conceput pentru a lovi centrele de comandă şi control, aeroporturile, infrastructura şi alte ţinte strategice.

Racheta cântăreşte aproximativ 1.300 de kilograme. Odată lansată, nu este posibilă efectuarea unei reprogramari a ţintei, iar în cadrul datelor transferate către rachetă înainte de lansare există planul complet de zbor, incluzând orice ameninţări reprezentate de sistemele de rachete suprafaţă-aer (SAM).

Este o rachetă „trage şi uită”: trebuie programată înainte de lansare, nefiind posibil să i se schimbe cursul sau să se autodistrugă. Racheta urmează o cale semi-autonomă, pe o traiectorie joasă de zbor ghidată de GPS.

Aproape de final, racheta se ridică, apoi se scufundă în ţintă. Urcarea la înălţime are scopul de a obţine cea mai bună probabilitate de identificare şi penetrare a ţintei.

În timpul manevrei finale, conul nasului este îndepărtat, pentru a permite unei camere termografice de înaltă rezoluţie (orientare în infraroşu) să observe zona ţintă.

Regatul Unit a primit asigurări de la guvernul ucrainean că aceste rachete vor fi folosite numai pe teritoriul suveran al Ucrainei, şi nu în Rusia, scrie Mediafax.

Eveniment Quarterly Report

Un ofițer rus decorat de Putin cu ordinul ”Erou al Rusiei” este implicat în uciderea unei fete de 18 ani la Lugansk
Un ofițer rus decorat de Putin cu ordinul ”Erou al Rusiei” este implicat în uciderea unei fete de 18 ani la Lugansk
În orașul ucrainean Lugansk ocupat, o tânără de 18 ani a fost împușcată într-un bar, în timp ce se afla în compania a doi militari ruși, scrie canalul de știri rusesc Telegram Mash....
Cererea „specială” a lui Vladimir Putin către un fost locotenent al lui Prigojin. Misiunea vizează războiul din Ucraina
Cererea „specială” a lui Vladimir Putin către un fost locotenent al lui Prigojin. Misiunea vizează războiul din Ucraina
Preşedintele rus Vladimir Putin i-a cerut unui fost locotenent al lui Evgheni Prigojin, patronul grupării paramilitare Wagner căzut în dizgraţia liderului de la Kremlin şi mort în...
#rachete storm shadow, #rachete croaziera, #rachete marea britanie, #razboi Ucraina , #Razboi Ucraina